Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND MARTEBO KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, MARTEBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Martebo kyrka (akt.), MARTEBO KYRKA (akt.)
2010-01
Interiörbeskrivning
Invändigt i kyrkorummet är väggar och valv putsade med kalkbruk och vitkalkade. Muralmålningar finns på korets väggar och valv, samt på långhusets väggar och i dess östra valv.

Tornets östra vägg har medeltida puts med muralmålning i form av kvadrar kring ljudgluggens tegelomfattning, vilket syns från långhusvinden.
Även sakristians, bönekammarens och sockenmagasinets väggar är putsade och kalkade.

En del av sockenmagasinet har delats upp i tre rum (toalett samt städskåp); väggarna mot kyrkan utgörs av kyrkans ytterväggar med socklar, övriga väggar är målade. En del av sockenmagasinet har även en källarvåning med betonggolv(?)

Kyrkorummet täcks av valv av kalkstensflis: tornrummet av ett tunnvalv, långhuset av två kupolartade kryssvalv av den speciella gotländska typen. De har ovanligt stor spännvidd. Mellan långhusets travéer står pilastrar på vilka sköldbågen mellan valven vilar. Koret, sakristian och bönekammaren täcks av kupolartade kryssvalv. Även tornets övervåning täcks av ett sådant. Valvens ovansidor värmeisolerade med mineralull.

Bjälklag och golv
Golven i kor, långhus och tornrum är belagda med bräder, korets östra del, som är upphöjd tre trappsteg, är dock belagd med kalkstensflis och gravhällar. Sakristians golv täcks av en heltäckningsmatta.
Golvet i bönekammaren är belagt med bräder.
I förrådsutrymmet i sockenmagasinet är golvet är belagt med kalkstensflis, mellanbjälklagen (2 st.) av trä.
Golvet i toalettutrymmet är belagt med plastmatta.

Trappor och stegar etc.
Till tornhuven och vindarna leder en murtrappa inuti tornets murverk, två stegar tar vid och därefter åter en murtrappa. Tornhuven har stegar och vilplan av trä, och vindarna över långhus och kor har inspektionsbryggor av trä.

Fast inredning
Den fasta inredningen utgörs i koret av altare med altaruppsats, altarskank, samt ett väggskåp och två bänkar. I långhusets nordöstra hörn finns ett medeltida sidoaltare som utgör fundament till predikstolen, och i dess nordvästra hörn står en läktare.