Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND GERUM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, GERUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Gerum kyrka (akt.), GERUMS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Invändigt i kyrkorummet är väggar och valv putsade med kalkbruk och vitkalkade. I såväl koret, absiden som i långhuset finns kalkmålningar från medeltiden samt från 1600- och 1700-talen. Absidens väggar täcks av slingrande akantus i gula och röda valörer, samma valörer har korets valvmålning. På långhusets väggar finns en passionssvit från 1400-talet och på dess södra vägg väster om portalen finns en bjäruscen, på triumfbågens västra sida och runt långhusets fönster finns kvadermålning. Runt predikstolen draperimålning samt en urtavla för ett solur. Ristningar finns i både kor och långhuset i form av runor och olika typer av figurer, bomärken samt en som förefaller vara ett Kristushuvud.

En brädvägg delar av torrummet i två rum i nordsydlig riktning. Väggen är mot kyrkorummet målad med draperier nedtill och yvig akantus upptill.

Långhus, kor och torn täcks av kryssvalv av kalkstensflis, absiden av ett hjälmvalv av samma material. Långhusets fyra valv, vilka liksom tornvalvet är av typen kupolliknande, stöds av en rundpelare av kalksten. Korvalvet är ett tältliknande kryssvalv.

Sakristians väggar är målade med limfärg liksom brädtaket, väggen har nedtill en hög målad bröstning.

Bjälklag och golv
Golven i kyrkan är täckta dels med bräder (kor med absid, långhus och del av torn samt sakristia), dels med ojämna kalkstenshällar (tornrummet väster om träväggen). Brädgolven i koret och i långhuset (i mittgången och i bänkkvarteren) är oljade, golven i absiden och i sakristian är obehandlade.
Sakristian har ett underpanelerat träbjälklag.

Trappor och stegar etc.
Till tornets första våning leder en murtrappa genom tornets norra murverk. Vidare till tornhuven och vindarna leder trätrappor. Tornhuven har stegar och vilplan av trä, vindarna över långhus och kor har inspektionsbryggor av trä.

Fast inredning
Den fasta inredningen består i absiden av altarbord av kalksten, putsat och vitkalkat, med altaruppsats, samt altarskrank av trä. I norra väggen finns ett väggskåp av trä med smidesbeslag. I koret en korbänk med målningsdekorerade luckor och skärmar. I långhuset två likartat utformade bänkkvarter, samt predikstol av trä. I tornet en dekorerad trävägg som separerar ringkammaren från det övriga kyrkorummet. I sakristians västra mur finns ett inmurat kistskåp av trä med kraftiga smidesbeslag.