Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND DALHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, DALHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Dalhems kyrka (akt.), DALHEMS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Invändigt är väggar och valv i kyrkorummet och sakristian putsade och kalkavfärgade. Väggar och valv täcks i kyrkorummet och i sakristian av talrika muralmålningar från såväl medeltiden som den stora restaureringen. I tornrummet är ett entréutrymme avskiljt med ett skrank. Bröstningar av trä finns i tornrummet (dopkammaren), i västra delen av långhuset och i sakristian, varav de senare kommer från den vid den stora restaureringen rivna läktaren.

Kyrkorummet täcks av valv av kalkstensflis. Tornets, korets samt långhusets nio valv, av vilka de senare uppbärs av fyra kolonner, är av typen kupolliknande, gotländskt kryssvalv. Sakristian täcks av ett romanskt tunnvalv. Även tornets fjärde våning täcks av ett kupolliknande kryssvalv. Till tornets övre våningar och vindarna över kor och långhus kommer man via en murtrappa i tornets södra vägg.

Golv, bjälklag, trappor
Kyrkorummets golv består av plattor eller gjutningar av grå och rödfärgad betong, blandade med plattor av grå, gotländsk och mörkröd, öländsk kalksten, lagda i symmetriska mönster. I korets golv ligger flera gravhällar av kalksten. Sakristians golv består av fernissade bräder.

Fast inredning
Den fasta inredningen är ovanligt omfattande och är starkt präglad av den stora restaureringen omkring sekelskiftet 1900. Retabel, korbänk, biskopsbänk sakramentsskåp, orgel och bänkinredning målades om och/eller kompletterades med nya delar eller detaljer för att passa in i den nygotiska stil som präglar kyrkan efter restaureringen. Nya inslag som härrör från restaureringen är bl.a. skranket som avskiljer entréutrymmet i tornet från dopkammaren, väggskåpen i koret, sakristian, långhuset och entréutrymmet.
Särskilt iögonfallande i kyrkorummets inredning är annars den rika målningsskruden, främst från den stora restaureringen 1900. I sydöstra delen av långhuset finns ett par stora målningar som är kvar från 1300-talet, dock hårt restaurerade av konservatorn vid den stora restaureringen, Wilh. Pettersson. Förlagorna till de övriga målningarna gjordes av Hägg och de målades upp på väggar och valv av Pettersson.