Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING UVERED 23:1 - husnr 1, UVEREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

UVEREDS KYRKA (akt.)
2003-01-04
Interiörbeskrivning
UVEREDS KYRKA - Kyrkan består invändigt av rektangulärt långhus, fullbrett, tresidigt avslutat kor i öster, sakristia norr om koret och vapenhus i tornets bottenvåning. Det stora, öppna och ljusa klassicistiska kyrkorummet präglas framför allt av förändringar gjorda 1907 och därefter.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom smala sidogångar, bred mittgång och tvärgång i söder. Förutom dörr till vapenhus finns en dörr/port på södra sidan. Över västra gaveln är en läktare med läktarunderbyggnad under västra delen. Predikstolen är placerad på nordsidan, närmast koret.
GOLV - Golvet utgörs av lackade tvärgående bräder. I sidogångarna är bräderna längsgående. I östra delen, framför väggen till läktarunderbyggnaden, saknas bänkar. I mittgång och tvärgång täcks golvet av en bred, grå heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och målade i ljust grönt. De avslutas upptill med en profilerad taklist med snidad tandsnittsfris, målad i två blå nyanser. Nedtill avslutas väggen av en vit, hög golvlist av trä. Väggen mot läktarunderbyggnaden består av grå träskivor.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren framför sydportalen består av en gråmålad pardörr. Varje dörrblad är prytt av tre rektangulära speglar i mörkare grått. Dörren är placerad i en djup träportal, som samtidigt utgör vindfång. Portalen avslutas upptill med en spetsvinklad fronton. Porten inuti vindfånget/portalen betstår av en gråmålad bräddörr av pardörrstyp.
Dörren till vapenhuset i väster har samma utformning som dörren till södra vindfånget. Den är placerad i en djup, rektangulär murad och putsad nisch.
FÖNSTER - Långhuset har på nordsidan fyra och på sydsidan tre större, rundbågiga fönster med innerbågar. Det västligaste fönsterparet är placerat i läktarunderbyggnad/läktare. De gråmålade fönstren är indelade i ett runt och två halvrunda rutor upptill och i åtta gånger två kvadratiska rutor härunder. Fönstren är placerade i murade och putsade vitmålade smygar. Fönsterbänkarna är målade i grått. Över sydportalen är ett halvrunt, gråmålat fönster, indelat i en rund och två halvrunda rutor. Fönstret är placerat i samma djupa nisch som porten i vindfånget.
TAK - Tunnvalv av trä från 1938. ? Det ljusblå, flacka tunnvalvet består av släta längsgående bräder. Taket under läktaren består av ett vitt brädtak.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaden från 1949 innehåller söder om mittgången ett kapprum. I kapprummets östra del står ett bokbord. Västra partiet är avdelat till förråd. Norr om mittgången är ett samlingsrum i västra partiet och ett förråd i det östra. Rummen avskiljs från mittgången genom grå skärmväggar och grå, släta dörrar. Mot kapprummet saknas dock dörr i öppningen. Taket består av vit träpanel och på golvet ligger heltäckningsmatta.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg. Innanför altarringen är golvet ytterligare förhöjt. Dopaltaret från 1949 samt dopfunt är placerade på sydsidan. Altaret står intill östväggen liksom den breda, ovala altarringen. Över altaret finns en stor altartavla. Väster om de främsta korfönstren hänger en nummertavla på varje långsida. I norr är en dörr till sakristian och väster om denna trappa till predikstolen.
GOLV - Korgolvet täcks av en grå heltäckningsmatta. Framför altaret är en yllematta med geometriska, vävda mönster i blått och gult. Innanför altarringen är ett upphöjt, gråmålat trägolv med en ljusgrön, rektangulär matta. På en yta i altarets bredd är golvet ytterligare upphöjt.
VÄGG - Korväggen är en fortsättning på långhusväggen.
DÖRR - Dörren till sakristan är en rektangulär järnbeslagen dörr med korslagda, långa beslag, vertikalt handtag och rund nyckelskylt, troligen 1800-tal. Dörren är placerad i en grund nisch.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i nordöst, ett i sydöst och ett i söder. Fönstren har samma form och placering långhusfönstren.
TAK - Se långhus.
TAK - Se långhus
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret är av trä och gråmålat.
BÄNKINREDNING - Bänkarna tillverkades 1907 efter ritningar av Cronstedt. De avkortades 1949.
Den öppna bänkinredningen består av två kvarter i söder och ett i norr. De är placerade ett stycke från ytterväggarna så att smala sidogångar bildas. I norra kvarteret finns tolv bänkar, i det sydöstra sju stycken och i det sydvästra fyra stycken.
Gavlarna och ryggarna är målade i två olika grå nyanser. Ryggarnas baksidor har förspikade, omålade träskivor. Ryggarna pryds av rektangulära, nedsänkta rektangulära speglar. Gavlarna består av ett smalare och högre, rundbågat ryggparti samt ett bredare och lägre parti, vars ovansida bildar armstöd. Gavlarna och armstöden pryds av två enkelt snidade voluter. Varje gavel har nederst dekor i form av ett genombrutet "nyckelhål". Bänkarna är försedda med bänkvärmare.
PREDIKSTOL - Den polygonala predikstolen är målad i olika grå nyanser med guldfärgade lister. Den har på varje sida en spegel ådrad i blågrönt. Den polugonala, nedåt konande grå foten är profilerad. Trappan från öster är gråmålad och försedd med räcke och skrank, dekorerade som predikstolen.
ORGEL - Orgeln tillverkades 1862 av Niclas Johan Söderling, Göteborg, men ombyggdes redan 20 år senare. Den renoverades 1975 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping. Orgeln har sex stämmor och en manual. Den gråmålade fasaden med guldfärgade lister består av tre rektangulära fält, uppdelade genom pilastrar. Över mittfältet är ett rundbågigt tympanonfält med en guldfärgad lyra samt blad i relief. Vid vardera sidan är en skulpterad, guldfärgad lockurna. Spelbordet är vänt mot väster.
LÄKTARE - Läktaren uppbärs av fyrsidiga, gråmålade pelare, av vilka alla utom det östligaste volutprydda paret, är inbyggt i läktarunderbyggnaden. Läktarbröstet från 1907 har rundad, utsvängd, mittdel/balkong. Det består av ett profilerat, grått skrank prytt av blåmarmorerade, rektangulära speglar med guldfärgade ramar. Läktargolvet av omålade plankor är på varje sida av orgeln uppbyggt i fyra gradiner. På gradinerna står bänkar av samma utförande som långhusbänkarna. Vid sidorna av bänkarna är gråmålade barriärer med balusterdockor.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan målades 1887 av Sven Linderoth. Målningen avbildar Kristus, Marta och Maria. Figurerna är vitklädda och bakgrunden mörk. Tavlan konserverades 1948
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen utgörs av altartavlans klassicerande ram i grått med guldfärgade detaljer. Tavlan omges närmast av en guldfärgad smal list. På båda sidor om tavlan är en jonisk kolonn. Krönet består av en skulpterad, guldfärgad vinge i varje hörn samt i mitten ett skulpterat vingpar med målat änglaporträtt. Ramen ritades 1948 av arkitekt Adolf Niklasson.
ALTARRING - Den breda, rundade altarringen från byggnadstiden består av en balustrad med svarvade balusterdockor. Den är målad i ljust grönt med guldfärgade lister. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med gult tyg.
DOPFUNT - Dopfunten av ek är ritad och utförd 1907 av snickare Johansson, Järpås. Den har en åttkantig, låg cuppa och fot i form av kolonner, placerade i cirkel på en trappstegsformad polygonal fotplatta.
NUMMERTAVLA - Nummertavlorna från 1907 är svarta med grå ramar. Listerna är guldfärgade. Nummertavlorna har spetsvinklade krön..
VAPENHUS - Utmed vapenhusets sydvägg går läktartrappan upp från väster. Trappan har lackade steg samt räcke med grå spjälor. Under trappan är ett inbyggt förråd.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. Norr om dörren mot långhuset är en liljesten rest mot väggen. Väggen under trappan är en vit brädvägg.
PORT - Porten i väster består av en gråmålad, rektangulär pardörr från 1800-talet. Dörren har beslag med lökformade ändar och med vardera tre nedsänkta speglar. Över dörren är ett halvrunt ljusinsläpp. Dörr och fönster är placerade i en djup, rundbågad, putsad nisch. Dörren mot långhuset är en gråmålad pardörr med tre speglar.
FÖNSTER - Ljusinsläppet är halvrunt, gråmålat och indelat i en rund och två halvrunda rutor.
SAKRISTIA - I västväggen är längst söderut ett inbyggt skåp och norr om detta ett fristående träaltare. Över altaret hänger ett litet krucifix. Framför fönstret i öster är ett skrivbord. Golvet täcks av en gul heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggen är slätputsad och vitmålad. Den avslutas upptill av en bred, profilerad taklist, målad i samma färg som taket.
DÖRRAR - Dörren är på insidan gråmålad.
FÖNSTER - Det vitmålade, rektangulära fönstret är indelat i fyra lufter. Innanför fönstret är ett vitmålat järngaller. Fönstret är placerat i en djup, rektangulär nisch, putsad och målad som väggen.
TAK - Det plana trätaket är målat i ljust blått.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning två är belägen väster om läktaren. Brädgolvet är omålat och taket består av ett blått trätak. Väggarna är putsade och vitmålade. I väster är ett runt fönster i en djup nisch.. Under detta står en katafalk från 1800-talet samt i söder en kista från 1782. I öster är en gråmålad pardörr till läktaren. Dörren, som har tre speglar på varje dörrblad, är placerad i en djup, murad och putsad nisch. En rak, öppen stege leder till våning tre och härefter vidare till klockvåning samt lanterninvåning. Våning tre och fyra har putsade, vitmålade väggar samt golv och tak av plankor. Våning fyra har på varje sida en glugg med träluckor. Här finns två klockor. En av dem är gjuten 1756 av Nils Billsten, Skara och den andra 1903 av J.A. Beckman och co, Stockholm.