Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING HÄRJEVAD 6:7 - husnr 1, HÄRJEVADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄRJEVADS KYRKA (akt.)
2003-05-05
Interiörbeskrivning
HÄRJEVADS KYRKA - Kyrkan består av ett brett och högt långhus, smalare och lägre kor i väster, sakristia söder om koret samt vapenhus i östra partiet av tornets bottenvåning. Interiören har en utpräglad jugendkaraktär. Den enhetliga inredningen från 1915, ritad av Folke Hoving, är väl bevarad.
LÅNGHUS - Östra delen av långhuset är beläget i det något smalare tornet. Häröver finns en orgelläktare. Under läktarens östra del saknas sedan 1992 bänkar.
Söder om mittgången finns här ett textilskåp från 1992 i bänkhöjd. Skåpet har två spegelförsedda luckor, målade som bänkarna, samt utdragbara lådor. Norr om mittgången är utmed östväggen en klädhylla. Långhuset är indelat genom bred mittgång och domineras av det öppna trätaket.
I långhusets västra del saknas bänkar ca två meter närmast korväggen. Vad det gäller funktionen ingår detta utrymme i koret. Vid södra sidan är predikstolen placerad. Predikstolen är upphängd på kortväggen söder om triumfbågen och nås via sakristian. Vid norra sidan är ett dopaltare, delvis infällt i en nisch. I nischen, över altaret, hänger en skulpterad, guldfärgad duva. Dopfunten står framför altaret. Norr om triumfbågen hänger en nummertavla.
GOLV - Golvet består av längsgående obehandlade furuplankor. I mittgången ligger en röd gångmatta. Framför bänkkvarteren, nedanför kortrappan, ligger en rektangulär matta med geometriska mönster ibland annat gult, blått och rött. Mattan är vävd vid Agda Österbergs Ateljé Tre Bäckar.
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade. Mellan långhus - och torndelen av kyrkorummet är en murad vägg med en stor, rundbågig öppning/arkadbåge över läktaren. Väggarna avslutas upptill av en kraftig, naturfärgad takbjälke. De pryds även av de två blågröna takstolarnas skulpterade, ca en halv meter långa konsoler. I väster är en bred triumfbåge. Över bågen, utmed denna, är ett bibelcitat målat i blått mellan två stiliserade ornament. Citatet lyder: "ETT HÖRANDE ÖRA OCH SEENDE ÖGA, HERREN GÖR DEM BÅDA."
I nordväggen är, närmast triumfbågen, en ca 30 cm djup, rumshög utbyggd vägg. I väggen är ett delvis infällt murat dopaltare samt över detta en rundbågig nisch. I nischen stod tidigare en kamin.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren mot vapenhuset utgörs av en rektangulär, grågrön pardörr med mässingshandtag, placerad i en rektangulär nisch. Varje dörrblad pryds av tre kvadratiska, nedsänkta speglar med mörkare ram. Bakom predikstolen, ca en meter ovanför golvnivå, är en segmentbågig dörröppning mot sakristian i öster.
FÖNSTER - Långhuset har tre gråmålade större, rundbågade fönster på varje långsida. Innerbågarna är genom träspröjs indelade i tre x tre rutor med mittrutorna hälften så smala. Fönstren är placerade i rundbågiga, utåt konande smygar, putsade och målade som väggarna. I fönsterbänken har fönstren ett stort inpressat V samt ett hål för ljus eller dylikt i krysset. I norr finns ett mindre rektangulärt fönster i den av kyrkorummet som är belägen i tornet. Det gråmålade fönstret är genom träspröjs indelat i fyra rutor och placerat i en rektangulär fönstersmyg.
TAK - Taket är ett öppet, ljust brunlaserat pärlspontstak med synliga bjälkar och takstolar. De två takstolarna är målade i ljust blågrönt och dekorerade med snidad och delvis vitmålad dekor. Takstolens vertikala bjälkar pryds av snidade, vita spiraler. I centrum av båda takstolarna finns ett stort, snidat kors med strålkrans. Över läktaren, i den del av kyrkorummet som är placerad i tornet, är ett grått, plant pärlspåntstak.
KOR - Det smalare och lägre absidiala koret avskiljs från långhuset genom en tre trappsteg högre nivå samt av en bred triumfbåge. De gråmålade trätrappstegen upp till koret är avrundade närmast ytterväggarna. Vid varje sida av triumfbågen är en grå handledare med två balusterdockor av trä. Över dessa hänger en ljusarm vid vardera sidan. Altaret och altaruppsatsen är placerade invid västväggen och den runda altarringen ca en meter från väggen. I norr är en dörr till sakristian.
Se vidare - långhus.
GOLV - Korgolvet utgörs av ett gråmålat trägolv.
VÄGG Korväggen är en fortsättning på långhusväggen.
DÖRR - En grågrönådrad, rundbågig dörr med mässingshandtag leder till sakristian. I dörrens nederdel är två nedfällda speglar och i den övre ett fönsterglas, spröjsat i fyra rutor. Dörren är placerad i en djup, rundbågig nisch. FÖNSTER - Koret har ett gråmålat, rundbågigt fönster i norr. Fönstret är indelat i två rutor genom träspröjs samt placerat som långhusfönstren.
TAK - Taket är ett öppet, naturfärgat trätak med synliga bjälkar.
FAST INREDNING
ALTARE - Det gråmålade altaret är byggt av spegelförsedda träskivor, sannolikt från 1915.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen från 1915 består av två öppna kvarter, placerade ca fem cm från ytterväggarna. Bänkarna slutar ca 2,5 meter öster om kortrappan i väster samt ca två meter väster om vapenhusväggen i väster. Varje bänkkvarter innehåller tio långa bänkar, belägna i det egentliga långhuset. Under läktaren finns en kortare bänk vid varje sida och närmast koret är en avkortad bänk vid varje sida. I söder finns dessutom ytterligare en betydligt kortare bänk närmast predikstolen. Bänkarnas insidor är enkelt ådrade i gulbrunt, bortsett från de gråådrade bokbrädena. Gavlarnas utsidor är marmorerade i grått och svart. Gavlarna är breda och rektangulära nedtill och har smalare, rektangulär överdel, prydd av ett skuret grekiskt ringkors samt överst två voluter.
PREDIKSTOL -Den ljust bruna polygonala predikstolen från 1915 indelas i fält genom skulpterade bruna konsoler. Dessa har volutformade avslutningar och guldfärgade kanter. Tre av fälten har målade scener ur Bibeln samt härunder textcitat i svart på gul botten. I öster skildras Adam och Eva (1 Mos:3), i nordöst Bergspredikan (Saliga äro de som höra Guds ord och gömma det) och i norr ( Joh 3:16-21). Fot saknas, då predikstolen hänger på väggen. Under stolen är en skulpterad frukt.
ORGEL - Orgeln från 1956 är byggd av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping. Orgeln har sex stämmor, en manual och pedal. Piporna är grupperade i tre fält, det mellersta något lägre. Den enkla fasaden är överst ljust grönmålad. Spelbordet är vänt mot söder.
LÄKTARE - Den ursprungliga läktarens västra parti är infällt i arkadbågen mellan långhus och torn. Läktarbröstet består av ett rakt grågrönt skrank prytt av nedfällda kvadratiska speglar. I mitten är en utanpåliggande spegel med dekor av åtta små nedsänkta kvadrater. Läktargolvet utgörs av omålade plankor. Öster om orgeln finns fyra gradiner med tre bänkar i norr och en i söder. Bänkarna är av samma typ som långhusbänkarna.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan från 1915 i den ljusgröna altaruppsatsens mitt består av citatet "Se Guds Lam" i vit relief. Altartavlan är ritad av Folke Hoving, Stockholm.
ALTARUPPSATS - Den ljusgröna altaruppsatsen i två våningar består nederst av en guldfärgad spiralkolonn på varje sida av bibelcitatet samt flyglar med snidade ljusare gröna voluter. I södra flygeln står A och i den norra O i guldfärgad relief. Överst Treenighetens triangel med strålar i guld innanför två snidade voluter. Altaruppsatsen från 1915 är ritad av Folke Hoving, Stockholm.
ALTARRING - Den grå, runda altarringen från 1915 består av en barriär med balusterdockor. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med rött tyg.
DOPFUNT - Dopfunten av sandsten kommer från den föregående kyrkan. Funten från 1100-talet tillskrivs stenmästaren Othelrik. Cuppan är cylindrisk och nedtill konande. Den runda, profilerade foten är uppåt konande. Cuppan täcks av reliefdekor, som skildrar Kristi dop och kampen mellan gott och ont. I arkadbågar framträder en stridande på åsna, en kentaurer, en drake, Kristus mm.
NUMMERTAVLA - En ljuskrona i jugendstil är svart med grön, snidad ram. Tavlans ram kröns av fem röda snidade blommor.
VAPENHUS - Utmed vapenhusets sydvägg är en läktartrappa. Trappan har omålade, inbyggda steg samt handledare. Framför trappan är en skärmvägg. Under trappan är ett förråd som nås genom en dörr infälld i skärmväggen. I vapenhusets nordöstra respektive nordvästra hörn är ett skåp av grå pärlspont.
GOLV - Golvet består av kvadratiska, slipade kalkstenar. På golvet ligger gångmattor.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. Skärmväggen utgörs av vit pärlspont.
PORT/DÖRR - Porten i öster består av en grågrön rundbågig pardörr. Varje dörrblad har tre ljusare speglar. Den rektangulära dörren till läktartrappa är ådrad i grågrönt. Nedtill är en spegel och upptill ett rundbågad, spröjsat fönster.
FÖNSTER- I söder ( innanför skärmväggen) samt i norr är vardera ett litet rektangulärt gråmålat fönster utan innanfönster. Fönstren indelas i smårutor genom träspröjs och är placerade i rektangulära, konande smygar putsade som väggen. Fönsterbänken är grå, i övrigt är smygen vit.
TAK - Taket utgörs av vit pärlspont.
SAKRISTIA - I östväggen är en öppning med rak, grå predikstolstrappa med inbyggda steg. Söder om trappan står ett grått träaltare. Mitt i sydväggen är en dörr till sydportens vindfång samt väster om denna ett ljust skåp. I västväggen finns två fönster och framför dessa ett skrivbord.
VÄGG - Väggen är slätputsad och vitmålad.
PORT/DÖRR - Dörr till vindfånget är grågrön, rektangulär och försedd med tre speglar samt mässingshandtag. Porten är en slät naturfärgad, rektangulär dörr.
FÖNSTER - De gråmålade innerbågarna är rundbågiga och placerade i putsade, vita smygar med grå fönsterbänkar.
TAK - Det plana trätaket består av blå pärlspont.
TORN - Tornet är smalare än långhuset och delvis infällt i långhusets östra parti. På tornets södra sida är långhuset längre utskjutande mot öster än på sydsidan. I denna del av långhuset är en torntrappa med enda ingång från nordfasaden. Torntrappan är här inbyggd i muren och utgörs av en spiraltrappa med steg av kalksten. Muren är putsad. Över trappan är ett rundbågigt fönster mot norr. I höjd med läktaren finns istället en rak, inbyggd trätrappa mot norr, från vilken man når tornvåning 2. Våningen har golv och tak av omålade träplankor samt putsade omålade väggar. Här finns två kistor. Våning 3 är belägen under torntaket. Såväl väggar, som tak och golv är av trä. Här finns de två klockorna. Lillklockan är gjuten 1856 av CA Norling, Jönköping och storklockan 1895 av Bergholz. I varje väderstreck finns tre gluggar med luckor.