Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOXHOLM RINNA 13:1 - husnr 1, RINNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RINNA KYRKA (akt.)
2006-10-03
Interiörbeskrivning
Långhusets golv i mittgången är täckt av en påklistrad röd textilmatta, vilket omöjliggjorde en närmare besiktning av golvmaterialet. Golvet i bänkkvarteren ligger något högre och består av smala lackade brädor. Väggarna är vitputsade och takets trätunnvalv består av breda vitmålade brädor. Vid sydportalen finns en invändig dörr som eventuellt kan vara den ursprungliga ytterdörren. Dörrbladen har invändigt en gråmålad plankstomme och är utvändigt klädd med en ramkonstruktion med en enkel spegelindelning. I väster finns dubbeldörrar till vapenhuset med en slät gråmålad panel. Fönsteröppningarna är sedan renoveringen 1925-27 försedda med innanfönster med samma bågindelning som ytterbågen. Innanfönstren är gråmålade. De slutna bänkarna är indelade i tre kvarter och ansluter mot ytterväggarna i söder och norr. Även den bakre bänken i väster är kvar, medan de två framförvarande bänkraderna har tagits bort. Luckorna och skärmarna är gråmålade med numrering, medan insidan är målade i en enkel ekimitation eller strålasyr. Predikstolen är placerad på norra sidan med uppgång från koret. Den tillhör originalinredningen och är tillverkad av snickaren Anders Lorentz Thunström eventuellt efter ritningar av Carl Fredrik Beurling. Den är gråmålad med förgyllningar med tillhörande ryggstycke och ljudtak.


Orgelläktaren i väster är ovanligt djup och bärs upp av fem par kvadratiska gråmålade pelare med förgyllda kannelyrer. Läktarens undersida består av breda vitmålade brädor. Läktarbarriären har ett kraftigt utskjutande mittparti med konkava hörn. Barriären är dekorerad med enkla släta speglar avdelade med förgyllda lisener. Mittpartiet är försett med en förgylld lyra. Orgelläktaren nås via en trappa från vapenhusets södra sida. På den södra sidan är golvet täckt med en textilmatta med delvis bevarade gradänger och de bakre bänkarna. Den norra delen har ett golv av äldre obehandlade brädor med bevarade gradänger och bänkar. Mellan orgeln och bänkkvarteren finns gråmålade luckor. Dörren mot tornkammaren är klädd med en gråmålad skiva. Det mycket stora orgelhuset är byggt 1835 av Gustaf Andersson i Stockholm. Fasaden är enkel, gråmålad med sparsamma förgyllningar. Spelbordet är senare ombyggt.

Korets golv ligger ett steg högre än långhusgolvet och består sannolikt av det ursprungliga golvet av breda brädor, som är lackade. Väggar, tak och fönster har samma utformning och ytskikt som i långhuset. På korväggen finns två dörrar, varav den norra leder till in sakristian. Den södra är en blinddörr, vars ursprungliga uppgift sannolikt har varit att upprätthålla korets symmetri. Dörrarna, som utgörs av gråmålade enkeldörrar med spegelindelning och äldre smidesbeslag, tillhör originalinredningen. Överstyckena är utformade som en fronton med tandsnittlister och dekorativt förgyllda stjärnor. Altaruppställningen, som även tillhör originalinredningen och eventuellt är ritad av Carl Fredrik Beurling och tillverkad av snickaren Anders Lorentz Thunström, har ett överstycke med samma utformning. På altaruppsatsens pilastrar hänger två nummertavlor, som är samtida, och tillverkade av snickaren Thunström. Altartavlan är målad av Pehr Hörberg och signerad Pehr Hörberg 1803 samt Renoverad af K Simonsson 1881. Altaret är av trä och gråmarmorerat. Altarringen ansluter mot altaruppsatsens baser i öster. Den är halvrund och har samma spegelindelning med förgyllda lisener som läktarbarriären. Dopfunten är av kalksten och tillverkad 1691 i Johan Andersson Silverlings verkstad i Vadstena.


Sakristian är belägen öster om koret med ingång från den norra dörren på korets östra vägg. Den södra delen har bevarat originalgolvet av breda brädor samt med en lucka till ett källarutrymme. Väggarna är putsade och avfärgade i en gråvit ton. Rummet är avdelat i söder med en tunn mellanvägg av breda gråmålade brädor med dörrar som leder till förråd samt trappa till vinden över sakristian. Det plana taket består av breda ljust gråmålade brädor. I öster finns en fönsteröppning, vars övre del ligger över taket.

Sakristievinden nås via en enkel trätrappa i sakristians södra del. Golvet består av breda obehandlade brädor och väggarna är grovt putsade. Väggarnas övre del samt taket är klätt med en smal vitmålad pärlspontpanel. Övre delen av sakristiefönstret i öster saknar innanfönster.

Vapenhuset är beläget i tornets bottenvåning. Golvet består av smala lackade brädor, sannolikt inlagt i samband med renoveringen 1925-27. Väggarna är vitputsade med undantag av den södra väggen som består av en slät gråmålad stående panel med en äldre dörr leder till en el-central under trappan och en grå slät standarddörr från 1950-talet leder till tornets övre våningar samt orgelläktaren. Det plana taket består av breda brädor målade i grågrönt. Ytterdörrarna i väster har en insida med en slät plankstomme samt stocklås. Dörrarna mot väster är klädda med en slät panel.

Tornet nås via en svängd trappa på vapenhusets södra sida. Tornets första våning är ljust och inrett med bänk och bord vid det västra fönstret. Golvet består, i likhet med vapenhuset, av smala lackade brädor. Väggarna är vitputsade och taket består av vitgråmålade breda brädor. I öster finns en enkeldörr till orgelläktaren med grågrönmålad plankstomme. Till den övre våningen leder en obehandlad trätrappa med enkelt kryssräcke. Golvet består av äldre obehandlade brädor och väggarna är grovt putsade. I väster finns två rektangulära fönsteröppningar och i öster finns en högt placerad plåtlucka till långhusvinden. Däröver finns klockvåningen med manuell lucköppning. Kyrkan har två klockor som är gjutna 1748.