Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD ED 4:1 - husnr 1, NYEDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NYEDS KYRKA (akt.)
2003-05-21
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTNING - Den korsformade kyrkan täcks av ett vitmålat smalt trätunnvalv med kraftig, vitmålad takfot. Väggarnas bilade timmer är obehandlade och golvet är lagt med trä och betsade. Det tresidigt avslutade korpartiet är förhöjt och innehåller altaruppsats och predikstol från 1700-talets början, båda i provinsiell barock. Rundbågade fönster Orgelläktare med orgelfasad i nyrokoko från 1881 i väster. Läktare finns också i norra och södra korsarmarna. Alla läktarbarriärer är försedda med fyllningar och marmorerade med inslag av förgyllningar. Öppna bänkar från 1955 med rektangulära gavlar, ansluter inte mot yttervägg.

KYRKORUMMET har ett betsat GOLV av trä, något förhöjt i bänkkvarteren. I mitt- och korsgång ligger en heltäckningsmatta, röd med blåa inslag. De rundbågade, kopplade FÖNSTREN, är insatta 1955 och rödmålade. I taket finns vitmålade dragstag av trä.
BÄNKARNA, vars utseende härrör från renoveringen 1955 är fördelade i 8 kvarter. De är målade i grått och gavlarnas speglar är marmorerade i kraftigt blått och grått. Lösa dynor i grönt. VÄSTLÄKTAREN, som har byggts ut i olika omgångar, har en på mitten utskjutande läktarbarriär och bärs upp av 12 marmorerade fyrkantspelare. Barriären är marmorerad och försedd med gråa speglar och skurna förgyllda dekorationer i form av växtornamentik. Framför ORGELFASADEN i nyklassicistisk stil från 1889 finns orgelbordet där organisten sitter vänd mot koret. ORGELVERKET från Setterkvist och son, Örebro, utökades 1940 och 1955. NORRA KORSARMEN har ett fönster mitt på kortsidan och en läktare med tillhörande trapp, också den på kortsidan. Under läktaren står delar av altarringen från 1890-talet. På läktaren finns inga bänkar kvar, bara öppna ytor med bord och stolar. En gammal bänk målad i ekimitation står där också. SÖDRA KORSARMEN innehåller också en läktare med trappa som går längs södra sidan. Båda dessa SIDOLÄKTARE är ursprungliga, och har ett framskjutet mittparti. Barriärerna marmorerade och har fyllningar dekorerade med förgyllningar.
Två stycken EPITAFIER finns: över Axel Noreen - Kyrkoherde i Nyed när kyrkan byggdes, samt över Thomas Baltzar von Rappholt, ägare av Molkoms bruk.

Det förhöjda KORET har en ALTARUPPSATS i provinsiell barock från 1717. Troligen är det tillverkat av bildhuggaren Börje Löfman, Mariestad. Uppsatsen har den korsfäste Kristus mot en molnfylld himmel, som centralmotiv. På var sida, mellan marmorerade kolonner står de fyra evangelisterna: Markus, Matteus, Lukas och Johannes. Under detta finns en målning av den heliga nattvarden. Målningen är gjord 1718 av Johan Aureller dy. Upptill avslutas uppsatsen med en bild av uppståndelsen i en medaljongbild, omgiven av rikt snidade och förgyllda ornament. Dominerande färger är svart, blått, grått och guld. ALTARE av trä, gråmålad och dekorerad med skurna, förgyllda frukter. Målningen utfördes 1718-21 av Johan Aureller dy. Bakom altaret finns ett utrymme som nyttjas till bland annat textilförvaring. På väggen bakom altartavlan finns rester kvar av den ursprungliga målningen på de bilade timmerstockarna. Målningen består av en marmorerad vägg och målade kolonner med joniska kapitäl. Rektangulär, svartmålad ALTARRING från 1955 med bruna ådringsmålade fyllningar, överliggare av trä och stoppat knäfall, klätt med beige tyg. I norr en PREDIKSTOL i provinsiell barock, troligen påbörjad av Börje Löfman år 1717. En rak trappa med ingång från öster leder upp till den åttkantiga korgen. Trappan är försedd med en portal med skuren förgyllde dekor och en dörr med dekorerade speglar. Mellan åren 1718-21 målades altare och predikstol av Johan Aureller, Gävle. (Född 1697) På predikstolen står ett timglas från 1955. I korets södra del står DOPFUNTEN av trä. Den är tillverkad under 1700-talet och utgörs av en sexkantig korg, svartmålad och med skuren , förgylld dekor. Den står på en förgylld fot. Skiva av marmor där dopskålen sätts ned. Över funten hänger ett "tak" som utgörs av det gamla locket. Även det är sexkantigt, svart och dekorerad med skuren, förgylld dekor. I koret finns en ORGEL från 1707, en cembalo och ett piano. KORMATTA från 1955, av
Ett KORSKRANK, troligen samtida med predikstolen, delar av koret från långhuset. Skranket har en genombruten skuren dekor och är försedd med två serafer från 1720-talet. De bär språkband med uppmaning om lovsång samt en ängel med ymnighetshorn. Två ljusträd finns i den södra korsarmen. Det yngre är tillverkat av konstsmeden Holm


VAPENHUS med golv av rött tegel, bilade omålade väggar mot ytterväggar och panel mot öster. Ett välvt vitmålat trätak. En rödmålad trätrappa leder längs södra väggen upp till läktaren. På södra väggen finns ett rektangulärt fönster. PORTEN är rektangulär, svartmålad och försedd med överljus. I timmerstommen syns märken efter igensatta portar åt söder och norr. INNERDÖRRAR mellan vapenhus och kyrkorum är rektangulära pardörrar av trä, försedda med fyllningar och målade i vinrött. Under västläktaren finns en LÄKTARUNDERBYGGNAD från 1989 som bland annat innehåller brudkammare och WC. Under läktaren, framför den nya väggen av stående slät panel, finns inga bänkar här finns istället en utställningsyta med äldre inventarier i montrar.

SAKRISTIA finns i tillbyggnaden mellan norra och östra korsarmarna. Nedgång till den murade sakristian sker via dörr i korets norrvägg. Sakristians tak och väggar är vitputsade.