Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD ÖSTRA FÅGELVIKS KYRKA 2:1 - husnr 1, ÖSTRA FÅGELVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA FÅGELVIKS KYRKA (akt.)
2004-11-18
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTNING: Långhuskyrka med förhöjt tresidigt avslutat kor. Ingång i väster, sakristia tillbyggd mitt på norra långhusväggen. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv målat i ljusblått. Predikstol från 1600-talets slut i plattskärningsteknik och skurna figurer inköptes 1730. Altaruppsats från 1735 är utförd av Isac Schullström i provinsiell barock. Västläktare med målad barriär tillkom på 1750-talet. Interiören har genomgått flera förändringar under 1800-och 1900-talen. Från 1800-talets mitt märks bland annat det välvda brädtaket och altaret i nygotiskt stil. Orgelfasad från 1878 i nyklassicistisk stil. Bänkar, läktarunderbyggnader och kororgel härrör från en renovering under ledning av arkitekt Janne Feldt 1973.

KYRKORUMMET har golv lagt med laserade furabrädor. I mittgång och korsgångar ligger en rödorange matta. Väggarna är putsade och målade i gråvitt. De bryts upp av spetsbågade FÖNSTER, glasade med antikglas, delvis grönfärgad. Rummet täcks av ett trätunnvalv som är valmat över koret. Profilerad taklist målad i brunt, orange och vitt. Öppna BÄNKAR från 1974 är fördelade på fyra kvarter. De har rektangulära speglar med grönlaserat ramverk och orange-röd spegel med profilerad panel. Psalmbokshylla, baksida, rygg och sits är grönlaserade. Lösa dynor i grön galon, bänkvärmare under. Under läktaren är två bänkar på var sida kortade så att det ett litet "torg" på var sida. DÖRRAR från kyrkorummet mot söder och norr utgörs av rektangulära trädörrar delvis spröjsade och glasade, målade i grått. Över södra porten finns ett stort rundat fönster. Porten mot väster är av trä, gråmålad och övre delen är glasad.

I det två steg förhöjda KORET är golvet lagt med lackade brädor. I de snedställda korväggarna finns fönster. ALTARUPPSATSEN från 1735 är tillverkad av Isac Schullström och är uppdelad i två våningar. Som centralmotiv i den nedre delen finns den Kristus korsfästelse, på var sida står Maria och Johannes flankerade av spiralvridna kolonner och två skulpturer föreställande Moses och Aron. Den övre delens mitt utgörs av en relief av den uppståndne Kristus stående på ett förgyllt klot och hållandes segerfanan. På var sida härom finns två spiralvridna kolonner. Överst finns en strålade sol. Uppsatsen omges av akantusslingor. Dominerande färger är förgyllningar, blått och grönt. Framför finns en rundad ALTARRING med svarvade balusterdockor målade i blågrått och vitt och försett med stoppat knäfall och överliggare klädda i guldgult tyg. ALTARE av trä målat i gulvitt i klassiserande stil med förgyllda detaljer. DOPFUNT av röd kalksten, prydd med ornamentik i låg relief och inskriptionen: "Låt barnen komma till mig ty sådana höra Guds rike till". Den är daterad till 1746 och inköptes då från Kinnekulle.
KORMATTA i röllakansteknik i blå toner. På södra sidan finns en KORORGEL från Grönlunds med betsad fasad i grönt och lite orange. Även ett PIANO står här.

PREDIKSTOL norr om koret med åttkantig, rak korg och åttkantig baldakin. Båda är försedda rikt dekorerade med ornamentik, dels i plattskärning, dels skulpturer föreställande bland annat Kristus, evangelisterna och några apostlar. Korgens underdel är svängd inåt och avslutas med en vit cylindrisk fot. En rak trappa med dörr och helsida leder upp till predikstolen. Trappans sida är försedd med dekorativt illusionsmåleri i barockornamentik, vilken tillkom i samband med att predikstolen kom till Östra Fågelvik.

ORGELLÄKTARE från 1756 är på mitten utskjutande i kyrkorummet och bärs upp av två par pelare. Pelarna har en fyrkantig bas och åttkantiga skaft och är målade med en kraftig marmorering i brungrönt och blågrönt. Taket under läktaren är målat med moln i rosa, grått och vitt. LÄKTARBARRIÄREN är spegelförsedd med marmoreringar i och blomstermålningar utförda 1759 av mäster Herman, Karlstad. Läktaren har två gradänger och är möblerad med lösa stolar, heltäckningsmatta melerad i brunbeige. ORGELFASAD i nyklassicistisk stil från 1878, är tillverkad av orgelbyggarfirman Molander & co, Göteborg. Den är målad i grönt och försedd med förgyllda element. Under läktaren finns skåp för textilförvaring från 2000. De är tillverkade av trä, försedda med fyllningar och målade i två grå toner med orange listverk. Här finns också två äldre skåp. LJUSBÄRARE i smide står placerad under läktarens södra del.

VAPENHUS har golv av skiffer, putsade väggar och trätak betsat i brunorange. Trappa i söder till läktare, från 1974 lagd med heltäckningsmatta. På norra och södra sidan finns förrådsutrymmen.
Tornvåning 1 med heltäckningsmatta, nya skåp för förvaring, WC, dörr in till läktaren och i valvöppningen en takrosett.

SAKRISTIA med trägolv, putsade väggar avfärgade i vitt, och platt, vitlaserat trätak. Rektangulärt fönster av trä mot norr, målat i grått. I fönsternischen är ett altare gjort med bland annat ljusstakar. Rektangulär trädörr med speglar, målad i grågrönt. Förvaringsskåp mot västra väggen. Rummet är möblerat med trämöbler.

KLOCKOR två klockor. Storklockan gjuten av KG Bergholtz, Stockholm 1884. Lillklocka från 1717 gjuten av Gerhard Meyers änka. Med en bild av Karl XII till häst omgiven av inskriptionen Pro pace et fide (För fred och tro)