Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster PAJALA JUNOSUANDO 16:1 - husnr 1, JUNOSUANDO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Junosuando kyrka (akt.), JUNOSUANDO KYRKA (akt.)
2003-01
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet präglas av den genomgripande omgestaltningen 1954, när tak och väggar beslogs med träfiberplattor, bänkar och predikstol byggdes om, inredningen kompletterades med nytt korskrank, obelisker och dopfunt. Rummet fick då också en ny färgsättning.
Kyrkorummets bredd, den smala mittgången och bänkkvarterens utformning låter koret komma nära redan vid vapenhusdörren. Koret som ligger ett trappsteg ovanför kyrkorummet i övrigt, ramas in av den tresidiga östväggen och avgränsas med ett lågt korskrank. Över koret utvecklas kyrkans tredingstak till en solfjäderform. Vinkeln mellan tak och vägg markeras av ett profilerat listverk. Långsidornas väggar stadgas av följare som invändigt maskerats till lisener mellan fönstren. De breda fönsteröppningarna har släta smygar och saknar foderlister. Innerbågarna har kvar sin mönsterspröjsning, utförd i tunt bly. Längst bak i rummet står en orgelläktare på fyrkantiga, kolonner. Den låga läktarbarriären har ådringsmålade speglar med förgyllda bladornament. Orgelfasaden är avskalad och inramas av utsirade pilastrar med silvervågor och förgyllda lågor i toppen. Bänkkvarteren består av öppna bänkar med rektangulära, spegelindelade gavlar, målade i dova färgtoner.
Altartavlan från 1933 som föreställer ”Jesus botar en blind” är, om än målad i dova färger, en av kyrkorummets få färgaccenter. Tavlan är välvd i överkant och inramas av ornament lika de som inramar läktarorgeln. Altaret flankeras av två spegeldörrar och omsluts av den tresidiga, slutna altarrundeln som tillhör kyrkans originalinredning. Norr om altaret, dikt mot väggen, står den åttkantiga predikstolen på pelarfot under åttkantigt ljudtak.
Välgjorda och tidspräglade ljuslampetter och mässingskronor tillhör 1930-talets tillägg och har ett egenvärde även om de inte är bärande för kyrkorummets karaktär.