Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPLANDS-BRO HUSBY 4:3 - husnr 4, BRO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bro kyrka (akt.), BRO KYRKA (akt.)
2007-10
Interiörbeskrivning
Invändigt täcks kyrkorummet av medeltida valv. Det åttadelade kryssvalvet i kyrkans västra travé byggdes samtidigt med murarna, d.v.s. under 1400-talets senare del. Långhusets övriga valv uppfördes även de under 1400-talets senare del.

Långhuset är inrett med slutna bänkkvarter, på vardera sidan om mittgången. Bänkarnas gavlar härrör från omkring 1650 och är dekorerade med pilastrar, arkader och ornament, samtliga utförda i plattskärningsteknik. Bänkarna försågs med ryggstycken och bokbräden under 1770-talet. Den nuvarande färgbehandlingen med mörkbetsad furu tillkom i samband med restaureringen 1914.

Även predikstolen tillkom omkring 1650. Predikstolen består av korg, ljudtak, trappa och dörr, är tillverkad av furu, men har skulpturer av ek. Korgens sidor är dekorerade med arkadfält där skulpturer placerats, föreställande Kristus och tre av evangelisterna.

I koret står ett medeltida altarbord av sten och där ovan hänger det medeltida altarskåpet. Altarskåpet tillverkades omkring 1520 och är ett nederländskt arbete av den flamländske bildsnidaren Jan Borman i Bryssel. De flesta scenerna är hämtade från Kristi lidandes historia och grupperas kring en framställning av korsfästelsen.

Dopfunten, som är tillverkad i Mälardals-sandsten, är troligen tillverkad i Mälardalen i slutet av 1100-talet. Dopfunten är tillverkad i två stycken, cuppa och fot. Cuppan dekoreras av bl.a. fabeldjur, evangelistsymboler och rosettornament, medan foten pryds av fem ansiktsmasker samt bladornament.

Kyrkans läktare byggdes år 1777. Läktarbarriären var vit från början men fick sitt nuvarande utseende i samband med restaureringen 1914. Orgelfasaden tillverkades 1857 och är dekorerad med förgyllda lister och ornament. Nuvarande orgelverk härrör från 1960-talet.