Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPLANDS-BRO KUNGSÄNGENS KYRKBY 8:1 - husnr 1, KUNGSÄNGENS KYRKA (STOCKHOLMS-NÄS KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

Kungsängens kyrka (akt.), KUNGSÄNGENS KYRKA (STOCKHOLMS-NÄS KYRKA) (akt.)
2004-08
Interiörbeskrivning
Kyrkans golv är utom bänkkvarterens trägolv utförda av tegel. Väggar och kryssvalv med rätvinkliga halvstensribbor är vitkalkade.

Till kyrkans äldsta inventarier hör två medeltida dopfuntar samt ett triumfkrucifix. Den äldsta dopfunten härrör från tidigt 1200-tal och har cuppa av kalksten och fot av sandsten. Den som idag används är en s k musselfunt från sent 1200-tal av gotländsk kalksten. Triumfkrucifixets kors är sannolikt från tidigt 1200-tal medan figuren härrör från 1500-talet.

Predikstolen är ett barockarbete från år 1635 av Mikael Reckner, domkyrkosnidare i Strängnäs. Predikstolen kompletterades med ett underrede under 1670-talet. Predikstolen är rik på polykromt målade sniderier och kompletterades med ett underrede under 1670-talet. År 1776 flyttades predikstolen från kyrkans södra sida till sin nuvarande plats. Vid samma tillfälle togs en uppgång till predikstolen upp från sakristian.

Det Körningska gravmonumentet över Anders Körning, död 1639, är utfört i sandsten. Gravmonomentet inkluderar tre sandstensreliefer av hans barn och är sedan år 1977 placerade utan tumba vid norra långhusväggen intill predikstolen. En vapenkartusch med Körnings vapen är inmurad i den norra korväggen över tumbans tidigare placering.

Altaruppsättningen härrör från år 1796. Uppsättningen består av en inramad oljemålning framställande Kristi förklaring. Inramningen av trä har gråmålade pilasteruppställningar med förgyllda ornament krönt av en halvcirkelformad strålkrans kring rundfönstret. Altaret är från år 1776 och förändrades år 1796 då en sandstensplatta med inhugget bibelspråk sattes in på altarets framsida. Under altaret finns ett medeltida källarrum.

Den slutna bänkinredningen är insatt år 1945 och ersatte då en öppen bänkinredning från 1880-talet. I den främsta bänkraden har satts in två bänkskärmar från 1600-talets bänkinredning.

Orgelläktaren på fyrkantiga pelare byggdes år 1776 men har senare förändrats. Barriären härrör från år 1832 och är samtida med orgeln tillverkad av orgelbyggaren Pehr Zacharias Strand. Läktarbarriären och orgeln är vitmålade med förgyllda empireornament.