Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY HUDDUNGEBY 11:1 - husnr 1, HUDDUNGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Huddunge kyrka (akt.), HUDDUNGE KYRKA (akt.)
2008-09
Interiörbeskrivning
Vapenhuset i tornets bottenvåning har putsade vitmålade väggar och tak. I norr löper en rak trappa upp till tornets övre våningar. En trappa upp i tornet finns även ingångarna till orgelläktaren. I södra delen av vapenhuset har man vid den senaste renoveringen 1990 byggt en ramp för att överbrygga trappstegen innanför porten. Golvet är täckt av bräder. Dörren in till kyrkorummet är en dubbeldörr med glasade övre fyllningar. Dörrar och räcken samt övriga snickerier är målade i blå nyanser.

Under läktaren, på båda sidor om mittgången, gjordes inbyggnader på 1950-talet. Då anordnades brudkammare, samlingsrum, kapprum, vestibul och wc enligt förslag av arkitekt K. Martin Westerberg. Läktaren bärs upp av träpelare och ett bjälklag utformat som ett klassiskt entablement med profilerade listverk och tansnittsfris i trä. Pelare och bjälklag är målade i blå nyanser medan undertaket av trä är vitmålat. Orgelläktaren förstorades på 1950-talet i samband med att en ny orgel uppfördes framför den gamla.

Kyrkorummet är ljust och luftigt och släpper in rikligt med dagsljus genom de stora rundbågiga fönstren. Rummet har ljusa, slätputsade väggar och fönstersmygar. Över den profilerade, ljusblå taklisten reser sig det höga trågvalvet som täcker kyrkorummet. Valvet är vitkalkat. Väggarna i koret är försedda med en bröstpanel målad i grått och blått, samma färger som dominerar inredningen som helhet. Golvet i hela kyrkorummet täcks av fernissade, spontade bräder. Interiören har fått sin nuvarande karaktär genom flera olika restaureringar på 1900-talet. Den öppna bänkinredningen tillkom vid en restaurering 1905. Då målades väggarna med ett kvaderimiterande mönster och fösågs med målade dekorationer. Väggar och valv fick sin nuvarande ljusa färg vid en restaurering 1939, då 1905 års väggmålningar kalkades över. År 1955 tillkom en ny orgel och läktarunderbyggnader. Den senaste invändiga restaureringen ägde rum 1990 då väggar och valv rengjordes och den fasta inredningen konserverades. Samtidigt byggdes en ny trappa till läktaren inne i långhuset samt nya ramper för att förbättra tillgängligheten. Kvar av den tidiga, ursprungliga inredningen är predikstolen, altarring och altaruppsats samt orgelläktare. Kyrkan fick sin första orgel år 1839. Den byggdes av den i Uppland välkände orgelbyggaren Pehr Gullbergsson från Lillkyrka. Med sin nyklassicistiska fasad harmonierar den gamla orgeln mycket väl med kyrkointeriören som helhet. Den döljs dock delvis bakom den nya, större orgel som byggdes 1955 av Th Frobenius & Co, Lyngby, Danmark.. Den nya orgelns fasad avviker både i färg och form från interiörens nyklassicistiska karaktär.

Altaruppsatsen består av två kolonner som bär upp en tempelgavel i vars gavelfält finns en förgylld duva. Över tempelgaveln finns en förgylld strålkrans runt en förgylld stjärna, som bryter igenom taklisten. Altartavlan tillkom 1905. Den är målad av Karl Sjöström och föreställer ”Guds ljus i mörkret”. Tavlan ersatte en äldre altartavla från 1840. Ursprungligen omgavs altaruppsatsen av en draperimålning på väggen. Den slutna altarringen i nyklassicistisk stil hör också till den äldsta inredningen.

Predikstolen är placerad på norra långhusväggen. Den flyttades över från den gamla kyrkan och tillverkades troligen på 1600-talet. Den moderniserades och försågs med halvskulpturer 1705. Ljudtaket tillkom 1707, då såväl tak som predikstol förgylldes av Abram Östberg. År 1843 tillkom den nuvarande predikstolstrappan. 1939 avlägsnades halvskulpturerna och den ursprungliga målningen med blomsterurnor i de rektangulära fälten återställdes. Halvskulpturerna föreställande de fyra evangelisterna samt den sörjande Maria placerades på en tavla söder om altaruppsatsen. Det medeltida triumfkrucifixet på södra korväggen kommer också från Huddunge gamla kyrka. Krucifixet är från 1400-talets andra hälft och mycket välbevarat även om färgerna är mycket retuscherade. Krucifixet konserverades 1939 och fick då sin nuvarande placering. Nummertavlorna i koret har förgyllda ramar och är placerade på klassicerande trästativ. De inköptes år 1844. Dopfunten i gotlandssten tillverkades 1950 och placerades i koret. Mot korets södra vägg står en kororgel som införskaffades 1997.

Av särskilt intresse är de gamla kyrkbänkarna på orgelläktaren som är överflyttade från den gamla kyrkan.

Sakristian har en enkel inredning. I sakristians södra del är ett arkivrum inrett. I en nisch i södra väggen finns ett litet altare med ett snidat träkrucifix utfört av Anders Gustaf Nordström från Huddunge och anskaffat i början av 1900-talet.