Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA VIKSTA 12:2 - husnr 2, VIKSTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Viksta kyrka (akt.)
2005-10
Interiörbeskrivning
Vapenhuset är välvt med ett putsat ribbvalv med kalkmålningar. Golvet är belagt med tegel. Mot östra väggen står en ålderdomlig träbänk med omgivande gavlar och ett frontstycke med dörr flankerad av pilastrar. Bänken är troligen från 1765, då kyrkan fick en ny bänkinredning. Porten mot långhuset är försedd med en flersprångig, spetsbågig, profilerad omfattning av putsat tegel.

Kyrkorummet täcks av fyra valv sov vilar på pelare. Mellan långhuset och koret har gördelbågen byggts ut till en triumfbåge som tydligt avgränsar koret från resten av kyrkan. Korvalvet har formen av stjärnvalv, medan övriga valv har en enklare form. Valven och valvpelarna täcks av målningarna från 1503. De togs fram av konservatorn C. Wilh. Pettersson vid en restaurering 1932-33, under ledning av arkitekten och antikvarien Erik Lundberg. Målningarna är välbevarade men något blekta på grund av att de varit överkalkade. Vid 1932-33 års restaurering tillkom även den slutna bänkinredningen som är en viktig del av kyrkans interiöra karaktär. Bänkarna utformades med de gamla 1700-talsbänkarna som förlaga. I väster finns en orgelläktare som byggdes om i samband med att kyrkans första riktiga orgel införskaffades 1842. Orgeln tillverkades av Per Gullbergsson i Lillkyrka. På läktaren finns även delar av den slutna bänkinredningen från 1700-talet kvar vars bänkgavlar är prydda med pilastrar. Orgelfasaden har en tidstypisk klassicistisk form. Den år målad i grått och försedd med förgyllda, snidade ornament.

Altaret i trä och den slutna altarringen har en välbevarad, tämligen enkel klassicistisk form.På altaret står ett litet krucifix. Altaret flankeras av två medeltida helgonbilder upphängda på väggen. Dopfunten i koret är kyrkans äldsta föremål. Det är en oornerad dopfunt av gotländsk sandsten från 1200-talets mitt. Ett stort krucifix från 1200-talets andra hälft med ursprungligt kors hänger i triumfbågen ovanpå en s.k. trabesbjälke. Predikstolen i norr tillkom 1765 och är tillverkad av bildhuggaren Magnus Granlund som var flitigt verksam i de uppländska kyrkorna vid denna tid. Dess originalfärger är framtagna och konserverade. På södra sidan mitt emot predikstolen står en sentida kororgel.

I kyrkans sydvästra hörn finns en trappa upp till vinden. Vindsvalven är isolerade. Delar av takstolarna är sannolikt medeltida.