Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL BÅLSÖN 1:1 - husnr 4, BÅLSÖ KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Bålsö kapell (akt.), BÅLSÖ KAPELL (akt.)
2005-08
Interiörbeskrivning
Kapellets interiör som består av ett enda rum öppet ända upp till nock, har tillkommit vid en rad olika tidsepoker. Till den äldsta tiden hör sannolikt de nuvarande fotstöden i kapellets bänkinredning vari ett stort antal signaturer och årtal återfinns. Troligen var dessa fotstöd ursprungligen kapellets sittbänkar vilka senare återanvändes som knäfall i bänkarna, vilket var vanligt i äldre tid i kyrkorna.

Kapellets golv utgörs av obehandlade golvbrädor med olika nivå i bänkkvarter, mittgång och kor. Väggarna är klädda med bred träpanel och bemålade med ett relativt avancerat måleri. Under bänkarna, i synnerhet i koret, men även under predikstolen syns resterna efter en äldre mörk draperimålning som sannolikt tidigare har täckt väggarna i kapellet. Väggmålningarna är av hög klass, sannolikt utförda på 1700-talet, med väggarna indelade i fält med höga gula pilastrar mot grå bakgrundsfärg med hängande vita blomsterdekorationer där emellan. Över ytterdörren mot väster bär två änglagestalter upp symbolerna för tron och hoppet medan en vit duva symboliserande den helige ande svävar högt ovanför dem. Mitt på båda långsidesväggarna återfinns målade nischer med brinnande lågor. På östväggen sitter två målade gyllene ramar, den norra som en minnestavla medan den södra fungerar som psalmnummertavla. Väggen avslutas närmast taket med ett draperimåleri. Taket som består av ett vitmålat brädtak bärs upp av ytterväggarna samt tre kraftiga runda takåsar målade i samma kulör som taket.

Bänkinredningen, som är sluten och gråmålad på utsidan består av nio numrerade bänkar på vardera sidan om en mittgång samt korbänk, läsarbänk och korskrank. Bänkdörrarna har speglar med avfasade hörn. I bänkkvarteren är endast ryggstödets övre del samt psalmbokhyllan målad. En ovanlig detalj i sammanhanget är att männens plats i äldre tider i detta kapell var mot norr och ej mot söder i kyrkorummet som annars var brukligt i landet. I läsarbänken i koret stod den person i fiskeläget som utsetts till läsare, då prästen ej tjänstgjorde i kapellet.

Altaret och predikstolen är sammanbyggda och placerade mitt på den östra gaveln framför det stora fönstret på denna sida. Altaret är mycket enkelt av trä, helt omålat och av okänd ålder. Predikstolen, som närmast har barockform, var troligen ursprungligen byggd för någon annan kyrka. På predikstolens framsida sitter kapellets altartavla med bl a korset och tio Guds bud inom en förgylld ram. Över predikstolen återfinns ett litet ljudtak med kant av förgyllda tofsar samt växtornament. Altaret och predikstolen flankeras av två rokokoformade skärmar, varav den södra även döljer den smala trappan som leder upp till predikstolen. Skärmarna och predikstolen tycks ej ha hört samman från början utan kan kanske ha komponerats samman sedan de kommit till Bålsön. Både predikstolen och skärmarna är målade med blågrå marmorering samt förgyllda dekorationer. Altarringen utgörs i detta fall av ett något oregelbundet, eventuellt återanvänt, räcke med fyra svarvade stolpar i samma kulör som predikstolen och med ett litet knäfall på prästens sida.