Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÄVLE HAMRÅNGE PRÄSTBORD 3:1 - husnr 1, HAMRÅNGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hamrånge kyrka (akt.), HAMRÅNGE KYRKA (akt.)
2006-05
Interiörbeskrivning
Den väl sammanhållna interiören domineras av de tolv höga pelarna som bär taket. Mittskeppet är tunnvälvt och blåmålat och avslutas över koret i ett halvt kupolvalv. Sidoskeppen är indelade mellan pelarna i djupa vita spegelvalv. Murarna är slätputsade och avfärgade vita med profilerade fönsteromfattningar och dekorativa målade pilastrar i koret. Golvet är ett obehandlat plankgolv förhöjt tre steg i koret.

På sidorna om koret finns rummen för sakristian och det gamla sockenbiblioteket, numera manöverrum för värmesystemet, med läktare ovanpå. Väggarna är vita och läktarskranken har en skuren dekor lika orgelläktaren. Läktarna används numera som museum för föremål från den föregående kyrkan, en samling med inventarier från medeltiden till 1700-talet.
Koret domineras av altartavlan med Kristi uppståndelse efter förlaga i Kungsholmskyrkan i Stockholm, innefattad i en förgyllt ram. Innan tavlan kom på plats fungerade det nu dolda korfönstret i mitten som centralmotiv, bemålat liksom absidens övriga två. Nedanför står altarbordet med den halvcirkelformade altarringen framför, och bredvid mittgången, i anslutning till koret, står kororgeln från 1995. Denna är anpassad till övrig inredning, genom växtornamentik och listverk i guld, utan att kopiera motiven.

Predikstolen flyttades en pelare närmare församlingen vid renoveringen 1934 från att tidigare suttit i höjd med läktaren ovanpå sakristian. I samband med flytten byggdes således en ny trappa, helt i stil med predikstolen. Den åttasidiga korgen har samma skurna dekor som läktarskranken, om än något mer dekorerad samt med förgyllda partier. Baldakinen tar upp delar av dekoren på korgen men är även den ytterligare dekorerad. Innertaket är tygklätt med det allseende ögat och duvan hängande i mitten. Taket kröns av ett förgyllt kors och klot.

Orgelläktaren sträcker sig över hela rummets bredd och var ursprungligen rakt avslutad mot långhuset. Det nuvarande utskjutande mittpartiet tillkom 1934, utfört i samma stil och med samma dekor som sidopartierna och läktarna vid koret. Det ursprungliga golvet är bevarat och kompletterat och bredvid orgeln finns ett fåtal bänkrader kvar. Under läktaren avskärmades 1973 utrymmen för brudkammare, toaletter och kapprum. Väggarna är byggda av laserad stående lockpanel till 2/3 av takhöjden, och brudkammaren avslutas mot taket av plexiglas.
Orgelfasaden är väl anpassad efter kyrkorummet genom att ta upp motivet med rundbågar. De många synliga piporna innefattas av ett tunt ramverk, till stor del förgyllt. Det högre och bredare mittpartiet är liksom de två sidopartierna dekorerade med slingor, fyrpass och bladornament.

De fyra slutna bänkkvarteren öppnar upp mot koret och mötet mellan mitt- och korsgången då hörnen är avskurna. Skranket har en liknande men något enklare dekor än läktarna och släta fyllningar i dörrarna. Vindfången vid långhusets entréer byggdes 1934. De enkla släta väggarna är avfärgade vita som murarna och dekorerade med citat över de glasade dubbeldörrarna.

Färgsättningen av de fasta inventarierna går i olika nyanser av grått mot de vita väggarna och fönstren, samt det blå valvet. Pelarna i långhuset och pilastrarna i koret framhävs genom att vara marmorerade. Värt att särskilt notera är det stora antalet äldre inventarier som finns i kyrkan. Bland andra kan nämnas dopfunten från 1200-talet med sitt ålderdomliga lock, samt ett flertal medeltida träskulpturer med ursprung i den föregående kyrkan.

Sakristian är enkelt inredd med släta vita väggar och tak, brädgolv och ljust grå snickerier. Mot ena väggen står ett litet altare och bredvid leder en trappa upp till läktaren. Detta var innan 1934 trappan upp till predikstolen. En dörr leder ut på kyrkbacken i söder. Det tidigare sockenbiblioteket mittemot sakristian är idag uppdelat på två rum, det ena fungerar som förråd medan det andra innehåller utrustning för värmesystemet. En smal gång utanför de två rummen leder till en trappa och vidare upp på läktaren.
Vapenhuset upptas till största del av de dubbla trapporna till tornrummet. Väggarna är vitmålade liksom brädtaket medan golvet och trappstegen är trävita. Trappräcken och övriga snickerier är gråmålade. De dubbla entréportarna är liksom på utsidan dekorerade med kors i relief och målade mörkt grå. Tornrummet har liksom vapenhuset vita väggar, obehandlat trägolv och snickerier i grått. I ena hörnet leder en smal trappa vidare upp i tornet, och mitt i rummet står den inbyggda numera oanvända orgelbälgen. Denna har bevarats trots att orgeln moderniserats i flera omgångar.