Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDDINGE VALVET 2 - husnr 1, MARIAKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

MARIAKYRKAN (akt.)
2004-01-01
Interiörbeskrivning
Tillgänglighet till kyrka och församlingsdel sker från det i byggnaden centralt belägna kyrktorget som bl a får ljus från ett runt schakt i taket markerat med tre pelare. En centralt placerad fritrappa leder upp till bokcafé med kök, sammanträdesrum, rum för präster och diakoner, musikrum för kör, studierum för grupper, konfirmandrum samt personalrum med utgång till terrass.

Entré från kyrktorget till kyrkorummet sker genom ett glasat parti med tre dubbeldörrar. Besökaren kommer in i kyrkan snett framifrån och tanken är att man på vägen in skall passera förbi ljuskransen i smide, ritad av Fritz Voigt och dopfunten med hög fot och cuppa i marmor. Bredvid dopfunten står en golvljusstake i svart smide.

Kyrkorummet har vitputsade väggar som tillsammans med dagsljuset ger en ljus interiör. Kyrkans bakre vägg är klotoid och försedd med högt sittande fönsteröppningar i form av halva spetsbågar med olika höjd och vinklar för att rikta ljuset mot koret. Fönstren är försedda med klarglas. Korväggen är konvex med en absidformad mittdel med takljus. Absidväggen bakom altaret pryds av en abstrakt, polykrom mosaik av arkitekten Fritz Voigt. Altarprydnaden ska symbolisera den kristna tanken om Guds nåd och korsets triumf. Kortsidan till höger om korväggen markeras av tre höga fönster med glasmålningar i abstrakta kompositioner skapade av professor Johannes Schreiter.

Ett lutande tak med träpanel i rödbok har infällda ljusarmaturer och högtalare. Golv, altare, predikstol och dopfunt är utförda i ljus Ekensbergsmarmor från Borghamn i Östergötland. Altaret har formen av en sarkofag med tre förgyllda, mosaikinlagda kors på framsidan. Predikstol och trappa är inklädda i marmor med pulpet i trä. Ljudtaket över predikstolen har formen av en duva med utfällda vingar. Fristående ambo är av trä och på korväggen hänger nummertavlor av trä. Bänkar, med tre sittplatser i varje sektion, är liksom taket utförda i rödbok med klädsel av ljusblått ylletyg. Altarrundel i rödbok har ställts undan på grund av snubbelrisk vid kortrappan

En 5-stämmig orgel från firma Bruno Christensen & Sønner i Danmark är byggd 1970 för kyrksalen i Skogås församlingshem. Stora orgeln har kommit till efter att kyrkan färdigställdes. Den är byggd av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund med 24 stämmor och invigd 1989. Orgelfasaden, efter ritningar av Fritz Voigt, är målad i grått. Intill orgeln står ett piano. I nordost ligger Mariakapellet med ett fristående altarbord i trä och stolar för en mindre samling. Mariaikon med Trångsunds församlings vapen är utförd av kyrkokonstnären och heraldikern Bengt-Olof Kälde (1936-). Han har även utformat den samlande symbolen för Svenska kyrkan - den röd-gula korsskölden med en krona. Vid kortväggen i öster finns ett bibellandskap som förändras under kyrkoåret.

Inventarier
Kyrkans nattvardssilver i förgyllt silver är formgivet av silversmeden Rolf Karlsson.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.