Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARBOGA STURESTADEN 3:11 - husnr 1, HELIGA TREFALDIGHETSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

HELIGA TREFALDIGHETSKYRKAN (akt.)
2006-02
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i två skepp är täckt med sammanlagt 13 stjärnvalv och ett kryssvalv (det västligaste). Putsytorna har liksom i vapenhuset en lite ojämn struktur, åstadkommen 1953-54 för att skapa en mer historisk atmosfär. På södra väggen med angränsande sköldbågar finns bevarade kalkmålningar från strax före mitten av 1400-talet. Bland motiven märks bland en omfattande serie scener ur legenden om Sankt Franciscus.

I gångar och kor ligger avlånga, polerade kalkstensplaner, medan den öppna bänkinredningen från 1897-98 står på lackade brädgolv. Bänkgavlarna är snidade och målade i grå och gröna nyanser. I norra sidoskeppet står kyrkans nuvarande huvudorgel, byggd 1977 efter ritningar av Carl-Erik Nohldén och intill denna är kyrkokörens plats, med stolar i gradänger.

Predikstolen framme vid norra hörnpelaren mellan långhus och kor är rikt utsirad och förgylld, ett praktverk i barock tillverkat 1736 av Burchard Precht i Stockholm. Baldakinen är krönt med en gyllene sjuarmad ljusstake.

Koret är med sina två golvnivåer indelat i lågkor och högkor. Den lägre delen används idag som plats för framträdanden, med ambo, kororgel och lösa stolar. På norra väggfältet finns en draperimålning från 1700-talet bevarad. I bakomvarande högkor finns altaruppsatsen, liksom förut beskrivna predikstol rikt förgylld. Skulpturerna som finns uppställda i tre plan är från 1668, en del har möjligen ingått i ett tidigare befintligt korskrank. Altartavlan i mitten framställer nattvarden och är målad 1672 av Christian Thumb. Framförvarande altarring är sluten, spegelindelad och målad likadant som bänkinredningen. Korets fönster är prydda med glasmålningar i starka färger, insatta 1898.