Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERÅS ÄNGSÖ GÅRD 2:8 - husnr 1, ÄNGSÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄNGSÖ KYRKA (akt.)
2005-08
Interiörbeskrivning
Inträde sker dels genom tornet i väster, dels genom södra korsarmen. Södra portalen har dekorerats med ett halvt skift utspringande tegelparti och en horisontell, profilerad tegellist ovanför. Dörren är beslagen med järnplåtar.

Kyrkorummet täcks av fem kryssvalv, vars ribbor har trepassformad genomskärning, samt ett tredelat valv över koravslutningen. Valven har murats samtidigt med väggarna; övergången dem emellan förmedlas av rundstavar. Längst upp i valvens hjässor sitter skurna valvbrickor.

Såväl valv som väggar är bemålade med olika bibliska figurframställningar, mot en bakgrund av rosor, bladverk och stiliserade träd. Målningarna är på grund av senare lagningar och överkalkningar fragmentariska och av den ursprungligen rika koloriten återstår idag mest den i rödbrunt utförda förteckningen. Vid sidan av bibliska motiv finns släktvapen målade i de västligaste travéerna, till minne av tidigare godsägare på Ängsö.

Vapenhusets och mittgångens golv består av grå kalkstensplattor, lagda 1803 och därför med åtskillig patina men alltjämt i god kondition. I kyrkorummets främre del förekommer även brun kalksten. Under bänkkvarteren ligger fernissade brädgolv sedan en ombyggnad 1940.
Bänkinredningen är sluten, med spegelindelade dörrar och skärmar, målad i en gråvit oljefärg. På bänkdörrarna finns siffror målade, ett minne från den tid då bänkindelning ännu förekom.

Predikstolen på norra sidan har femsidig korg prydd med kolonner och snidade, förgyllda ornament. Uppgång är murad från sakristian. Västläktaren består av ett indraget mittparti och två sidopartier som sträcker sig över kyrkorummets hela västra travé. Barriären är spegelindelad och målad i likadan gråvit nyans som bänkinredningen. Orgeln som står på mittpartiet har verk och fasad från 1782. Övre väggpartiet mellan läktare och vapenhus består dels av solfjäderformade glas i överdelen och ditsatta reliefer från gamla predikstolen i underdelen.

I koret ligger gravhällar och däremellan kalksten. Altaret är murat och vanligen täckt med textilier. Framförvarande altarring är rektangulär till formen, marmorerad i blå och grå toner. Bakom altaret höjer sig en fristående altarprydnad i trä, försedd med rikt förgyllda skulpturer och sniderier. För att få större djup i kyrkorummet är altarprydnaden utformad som en öppen båge mot bakomvarande gravkor, där två marmorsarkofager finns uppställda.

Sakristian i norra korsarmen är liksom kyrkorummet kryssvälvd, men golvet består här av bräder. Eftersom lokalen bara har ett mindre fönster mot öster har den behållit en lite ålderdomlig, mörk prägel. I norra väggen finns en murad nisch som iordningställts till litet andaktsaltare. Västra väggen upptas helt av en platsbyggd skåpinredning.

Ljusare och rymligare är södra korsarmen, med ett högt spegelvalv slaget vid ombyggnad på 1630-talet. Valv och väggar är enhetligt vitlimmade. I valvkapporna finns epitafier uppsatta på rad. Golvet är belagt med gammalt handslaget tegel. Innanför södra ingången är ett medeltida helgonskåp uppställt, den enda bevarade resten av kyrkans medeltida konstverk. En trappa leder upp till greveläktaren, avsedd för Ängsö gods ägarfamilj.