Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERÅS BADELUNDA KYRKA 1:1 - husnr 1, BADELUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BADELUNDA KYRKA (akt.)
2004-09-30
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är enskeppigt och indelat i tre travéer av högst olika ålder men likartat utförda. Golven består av polerad kalksten i gångar och kor, fernissade furubräder i bänkkvarteren. Valv och väggar är slätputsade, tämligen jämna och strukna med kalkfärg som brutits med guldocker och obränd umbra. På långhusets norra sida, framför triumfbågen, finns predikstolen från 1654-55 vars ursprungliga färgsättning är rekonstruerad. I triumfbågen hänger ett stort träkrucifix från 1300-talet. Koret har ett tegelmurat altare och altarskrank i trä, båda tillverkade 1959 med tidstypisk utformning. Detsamma kan sägas om korfönstret med färgat, hugget glas, färdigställt av Jan Brazda. Altaret flankeras av två skulpturer från 1702, vilka ingått i en större uppsats.

Predikstolen återfick ljudtak 1959. Bänkinredningen ommålades 2003

Det tidigare gravkoret fungerar sedan 1960 som sidokapell med lösa stolar. Det är täckt med ett putsat trätunnvalv och på väggarna hänger epitafier.

Jämfört med kyrkorummet äger vapenhuset en mer historisk atmosfär. Dess valv är dekorerat med målningar från 1540-talet, tillskrivna Urian Olofsson från Östervåla. Valvribbornas blomslingor och schabloner är förmodligen äldre. Att döma av målningarnas motiv har ett andaktsaltare funnits på vapenhusets östra vägg.

Orgelläktaren fick sitt nuvarande utseende vid utvidgning 1959 och orgeln tillkom 1978, tillverkad av orgelbyggare Olof Hammarberg. Stjärnvalvet ovanför slogs 1658, likartat utformat som 1400-talsvalvet öster därom.