Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEDEMORA VIKMANSHYTTAN 2:7 - husnr 1A, VIKMANSHYTTANS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VIKMANSHYTTANS KYRKA (akt.)
2005-03-21
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är utformat som en kub med en utbyggd halvcirkelformig korabsid i östra muren.
Rummets golv ligger två steg lägre än den sammankopplade församlingssalen, för att förtydliga gränsen. Till murverken användes bortsorterat handslaget tegel från Bältarbo tegelbruk, utanför Hedemora.
Teglet med ojämn yta och färg samt indragna fogar ger väggarna invändigt en levande rå karaktär. Golvet är utfört av rött stortegel. Västra väggen är utförd av furupanel och har i sin nedre del skjutdörrar, med samma utförande, som ger möjlighet att förena eller skilja församlingssalen och kyrkorummet.
Norra väggen har, i vinkel med koret, ett högt och stort fönsterverk av tegel som bildar ett gallerverk med kvadratiska öppningar. Väggen har två dörröppningar med enkla bräddörrar av furu. Den ena leder till sakristian, den andra till församlingshemmets norra entré. Södra väggen har ett högt spaltfönster i höjd med dopfunten. I samma vägg, men i vinkel med västra väggen, har rummet en port, med pardörrar, som leder direkt ut till trädgården. Ovanför porten, långt upp nära taket, finns ett lunettfönster med korsspröjs.

Inredning och inventarier
Även inredningen och inventarierna speglar en medveten anslutning till typiska lokala material och produkter. Korpodium, altare, predikstol och dopfunt är murade av grönskimrande slaggsten, en restprodukt från järnframställningen och ett traditionellt byggnadsmaterial i brukssamhällen som associerar till bygdens masugnar. Ljusstakarna i koret är tillverkade av ventilstål och vaserna är ursprungligen deglar från hyttans laboratorium. En smed från orten, Kurt Grälls, har tillverkat ambon, läspulpet och predikstolens bokstöd.

Koret är utformat som en hög halvrund absid med rak avslutning i överdelen. Absiden är uppförd med samma råa murtegel som östra väggen. Korpodiet om två trappsteg är utfört i slaggsten. Det är något bredare än absiden och sträcker sig in i kyrkorummet. Altarbordet som även det är uppfört av murad slaggsten är infällt i absiden. Predikstolen är sammanbyggd med korpodiet och är även den murad av slaggsten. Triumfkrucifixet, som är utfört av skulptören Per Hartman, är uppställt över en bjälke i korabsiden.

Dopfunten i form av en kvadratisk pelare är murad av grön slaggsten. Dopskålen av gjutet glas från Gullaskrufs glasbruk är skapad av skulptören Tord Ohlsson. Den är uppställd söder om koret, i anslutning till den smala fönsteröppningen i södra väggen.

Kyrkan har två kvarter med fasta öppna bänkar som till sin bastanta form ansluter till det råa materialet i golv och väggar. Bänkarna är utförda i furu och uppställda på tegelpelare.

De mäktiga takkronorna med armar av järn och glasskärmar i form av klot hänger i vertikala balkar fästa i taket. De är formgivna av Lil Allpere, som också bidragit till kyrkorummets färgsättning.

Kororgeln om fem stämmor som är uppställd norr om koret är tillverkad av Magnusson i Göteborg. Möbeln är uppbyggd som ett skåp, på höjden, och utförd i furu.

Kyrkklockan i klockstapeln göts i Sigtuna i samband kyrkans uppförande men var ursprungligen placerad i kyrkobyggnadens loggia, fram till 1994 då klockstapeln uppfördes.