Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VANSBRO VÄSTGÅRD 6:73 - husnr 1, JÄRNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

JÄRNA KYRKA (akt.)
2006-10
Interiörbeskrivning
Som en följd av branden 1978 förstördes kyrkans interiör helt, även samtliga inventarier gick förlorade. Till stor del rekonstruerades kyrkans utsmyckning och inredning enligt 1920-talets utformning, då interiören omgestaltades i en förnyad nyklassicistisk stil enligt arkitekt Gustav Holmdahls förslag.

Bänkkvarter, läktare och altarring rekonstruerades också, men altaranordningen och altarväggen har nyskapats. Färgsättningen och marmoreringen har fått ett friare och konstnärligare utförande, enligt konstnären Pär Anderssons förslag. Brädgolvet är målat. Kyrkorummet täcks åter av ett tunnvalv, med kassettutsmyckning i stuck. (Tidigare valvdekor var målad i ”trompe l’oeil”). Väggarna har pilasterindelning med kransgesims. Utrymmet under läktaren utnyttjas för brudkammare, möteslokal och sakristia, samt tekniska funktioner.

Norra sidans sakristia som delvis skonades av branden omvandlades till kapell med omkring 60 sittplatser. Även här svarade Pär Andersson för utsmyckning och färgsättning.

Inredning och inventarier
Koret och altaranordningen har fått en förnyad utformning, i nyklassicistisk anda. Korväggens utsmyckning har dock förenklats. Altaret inramas nu av färre pilastrar och segmentbågen har avlägsnats. Resultatet är en större väggyta som lämnar plats för en bredare altartavla krönt av en monumental och förgylld kringstrålande sol. Altartavlan som föreställer Kristi kors som livets träd komponerades 1982 av Pär Andersson. Altarbordet har rekonstruerats och smyckats i speglarna med delar från äldre predikstol. Altarringen är en kopia av föregående.

Vid återuppbyggnaden infördes en predikstol i nytt läge, i korets nordöstra hörn, utformad av kyrkans arkitekt Hilding Lögdberg. Den tidigare var uppsatt mot norra väggen och nåddes från sakristian genom en öppning i muren som alltjämt finns kvar, liksom dörröppningen i sakristians vägg.

Läktaren uppfördes på 1810-talet, samtidigt som kyrkan. Orgel saknades dock - istället anskaffades psalmodikon 1831. Det skulle dröja till 1890-talet innan kyrkan fick sin första orgel, vilken ombyggdes 1922. Den ersattes 1955 med ett nytt orgelverk som dock förintades i branden. Efterföljaren blev nuvarande Åkerman & Lund om 44 stämmor, med ny orgelfasad. Kyrkan har numera även en kororgel.

Kyrkorummet har fyra bänkkvarter med slutna bänkar. Bänkarna är rekonstruerade enligt modellen som förekom i kyrkan före branden. Färgsättning och dekor skiljer sig dock radikalt.

En annan påtaglig förändring i kyrkorummet är de stora kandelabrarna (elbelysning) som är uppsatta på bänkryggarna och liknar stora belysta träd.

I tornet har ett museum över kyrkans historia inrättats