Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LINDESBERG NÄSBY PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, NÄSBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÄSBY KYRKA (akt.)
2003-09
Interiörbeskrivning
Kyrkan uppfördes i nyromansk stil med korsformad plan med torn i väster, absid i öster och sakristia placerad bakom ett korskrank i absidrundeln. Inredningen var målad i vit ”perlfärg” med förgyllningar.

1887 renoverades kyrkan och försågs med en ny orgel av orgelbyggare E.A. Setterqvist & Son från Örebro. 1885 bytte man takmaterial på tornet från zink till koppar.

1914 restaurerades kyrkan under ledning av arkitekt Magnus Dahlander, Örebro. Man uppförde en ny sakristia vid norra korsarmen. Korskranket togs bort och ersattes av en ny altarprydnad i jugendstil. Inredningen målades om i en kraftigt blå färg med förgyllningar.

Fyra år senare försågs koret och absiden med väggmålningar samt sju glasmålningar av konstnären Einar Forseth bekostat av dåvarande ägaren till Hinseberg, Victor Hybinette.

1953 utfördes en ut- och invändig renovering efter förslag av K. Martin Westerberg. Utvändigt skedde putslagningar och avfärgning av fasaderna, fönstren försågs med antikglas. Sakristian utvidgas och fick ny inredning. Invändigt kläddes innertaket med gipsplattor, koret fick ett nytt altare uppmurat av tegel, absidens golv belades med parkett och orgelläktaren utvidgades. Över södra entrén installerades ytterligare en glasmålning av Einar Forseth som för övrigt även ansvarade för kyrkorummets nya färgsättning.

1982 installeras ett nytt orgelverk bakom befintlig fasad av J. Grönvall Orgelbyggeri, Lilla Edet.

1988-89 skedde en genomgripande invändig renovering under ledning av arkitekt Jerk Alton, Kumla. Bland annat flyttades altarringen fram och man murade upp ett nytt fristående altare av vitputsat tegel. Absidrundeln möblerades med lösa stolar utmed väggarna. Ny dopfunt med ett nytt podium placerades i södra delen av koret. Ny läktarunderbyggnad, flera bänkrader togs bort, komplettering av armatur. Södra entrén handikappanpassades och sakristian fick ny inredning och textilförvaring. Inte långt efter renoveringen utökades podiet vid dopfunten så att det utgör en del av korgolvet.