Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÖPING INNERSTADEN 1:31 - husnr 1, KÖPINGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÖPINGS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är indelat i tre skepp, åtskilt av åtta murade, fyrkantiga pelare. Dessa bär tillsammans med tolv väggpelare och fyra hörnstöd upp sammanlagt 15 vitkalkade kryssvalv. Av dessa kvarstår mittskeppets båda västligaste från medeltiden, liksom valvet under tornet. Sparsamma målningsdekorationer förekommer i mittskeppets tre valv närmast koret. Mellan alla valvbågar finns dragjärn infästa. Väggfälten är slätputsade vita och prydda med epitafier från 1600- och 1700-talen. Fönstren har fastskruvade inre bågar med järnprofiler.

I norr, väster och öster finns vindfång av fernissade furubräder med snidade dekorationer, byggda 1880. De ursprungliga vindfångsdörrarna utbyttes 1974. Golven består i gångar och kor av diagonalt lagda kalkstensplattor från 1880, delvis huggna ur tidigare gravhällar. Trappan mellan kor och långhus har utförts i modernare, hyvlad kalksten. Bänkinredningen från 1880 är öppen, med gavlar och skärmar i nygotik, medan de stoppade ryggarna och sitsarna tillkom vid ombyggnad 1974. Golven under bänkarna består av uppifrån spikade furubräder, numera lutade och oljade.
Predikstol från 1729 finns på norra sidan framför koret och har målats ljusgrå. Förgyllda sniderier framställer Jesus med apostlarna Lukas och Johannes. Centralt i koret är ett stort medeltida altarskåp, bestående av mittparti, inre och yttre flygeldörrar, samt fotställning. Altaret från 1734 är murat, med kolonner indelat i fyra bildfält där evangelisterna och deras symboler finns utskurna i trä som förgyllts. Framförvarande femsidig altarring tillkom samtidigt med bänkinredningen 1880. På de nedre delarna av korets väggar sitter gravhällar från 1600- och 1700-talen, vilka tidigare låg i golvet. Korets fyra inre fönsterbågar har glasmålningar.

Orgelläktaren byggdes 1895, efter ritningar av dåvarande stadsarkitekten Teodor Dahl. Med sina snidade, ådrade snickerier anknyter den till J F Åboms restaurering 15 år tidigare. Orgeln byggdes av E A Zetterquist i Örebro och har moderniserats vid två tillfällen. Belysningen under läktaren är från 1900, då elledningar första gången drogs in i kyrkan.

Sakristian i kyrkans sydvästra del är täckt med kryssvalv lägre än kyrkorummets. Den är inredd med kalkstensgolv, väggfasta bänkar och skåp i muren. Ingångsdörren är av 1700-talstyp, med dalablå målning. På norrväggen finns en kalvariegrupp uppsatt och framför står ett flyttbart altarbord.

I nordväst finns sedan 1964 brudkammare, sanitetsutrymmen och vestibul inredda. Därifrån leder en spiraltrappa av stål upp mot kyrkvinden. I planet ovanför brudkammaren är ett litet museum för avlagda kyrkoinventarier.

Kyrkvinden är spatiös, upplyst av fönster i italianen. Förbindelse finns till tornets trappuppgång. Tornurverket har gammal mekanik bevarad och drivs av en svängande pendel. Längst upp i lanterninen är ett upplyst rum, på 1800-talet använt av tornväktare.