Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVEDALA KÄRRSTORP 24:1 - husnr 1, VÄSTRA KÄRRSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA KÄRRSTORPS KYRKA (akt.)
2013-05-22
Interiörbeskrivning
Kyrkan har långhus och korsarmar täckta av valv. De två travéerna i väster har fyrsidiga ribbvalv och kalkmålningar från 1400-talet. De karaktäriseras av enkel växtornamentik i en röd färgton. Målningarna har varit övermålade och togs fram vid renoveringen 1953. Korabsiden täcks av hjälmvalv. Vapenhuset har en rundbågig valvöppning mot kyrkorummet och en brant trapp i trä till tornvåningarna. På andra våningsplanet finns en igensatt medeltida öppning på södra sidan. Långhuset har två slutna bänkkvarter, åtskilda av mittgången. Korsarmarna har två bänkkvarter i det södra och ett i det norra. Golven är belagda med rött tegel utan fogbruk. Korpartiet, som är upphöjt med två trappsteg, har grå kalkstensgolv. I bänkkvarteren är det gråmålat trägolv. Läktare och orgel finns i västra långhuset. Läktaren nås via en trappa från långhusets sydvästra hörn. Två pelare under läktaren markerar mittgången. Norra delen av norra korsarmen är sedan 1953 inredd till sakristia, avskärmad av en delvis genombruten trävägg.

Kyrkans fasta inredning och inventarier
Altaret, från 1953, är murat i huggna sandstenskvadrar och har altarskiva i samma material.
Altaruppsatsen, dateras till 1500-tal, troligen ingår delar från 1600-talet. Ett arkitekttoniskt uppbyggt ramverk med tempelgavel, kolonner och sidostycken omger altartavlan, vars motiv föreställer konungarnas tillbedjan. I det krönande gavelpartiet finns en mindre tavla föreställande himmelsfärden samt två skulpterade huvuden .
Altarringen troligen från sent 1800-tal, har rundad form med svarvade balustrar, och är målad i ljust grått med förgyllda detaljer.
Dopfunten , från 1890-tal, är utförd i grå konststen. Den är åttkantig och utformad i nygotisk stil med sköldbågar, trepass och lister. En förgylld duva hänger ovanför dopfunten. Den är uppställd på södra sidan av långhuset, framför södra korsarmen
Predikstolen, från 1890-tal, är i trä, sexsidig och utformad i nygotik med arkad- och trepassmotiv. Målad i olika grå toner med dekor i rött, blått och förgyllning. Predikstolen är uppställd norra sidan av långhuset, framför norra korsarmen.
Bänkinredningen, troligen från 1860-talet, ombyggd och kompletterad 1953, är sluten med bänkar som ansluter till långhusväggarna. Luckorna har fyllningar med enkel bladdekor. På insidan finns by- och gårdsnamn målade som t.ex. Snapparp, Marieholm och Lilla Svedala. Nuvarande färgsättning i två grå färgton med detaljer i rött är från 1991
Orgeln är uppställd i på orgelläktaren i väster. Orgelfasaden är från 1889 och indelad i tre fält med högre mittfält och synliga pipor. Den är ritad arkitekt B Petersson i nygotik och målad i grått med förgyllda detaljer. Orgelverket är byggt 1959 av A Mårtenssons Orgelfabrik. Spelbordet är inbyggt. Läktarbarriär från 1889 med räcke som är indelat i små arkader, målad i grått.