Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG HJULEBERG 2:6 - husnr 1, ABILDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ABILDS KYRKA (akt.)
2002-04-08
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS- Golv: Trägolv av gran med obehandlad yta, ev. oljad. I väster och sydväst finns en golvlist av trä, täckmålad i grå kulör.
VÄGG - Slätputsad i bruten vit kulör, troligtvis med kalkfärg. I de västra delarna är murarna 1,6 m tjocka medan den längre fram endast är 1,2 m tjocka. Långhuset och koret skiljs åt genom en rundbågeformad, slätputsad triumfbåge.
PORT - 1 st i sydväst med vindfång. Pardörr med tre spegelfyllnader, utåtgående, täckmålad i beige kulör. Ramverket är täckmålat i bruten vit kulör likaså det profilerade fodret. Tröskel av grå cement.
I vindfånget ligger ett rött tegelgolv i kvadratiska rutor, väggarna är murade och täckmålade med en blank färg, troligtvis plastfärg. Taket är putsat och målat i en bruten vit kulör. INNERDÖRRAR - 1 st i sydväst. Pardörr av trä med tre runda inåtgående speglar, täckmålade i ljusgrå kulör. Ramverket är slätt och täckmålat i vit kulör. Över varje spegel finns en snidad meanderlist, täckmålad i grå kulör. Enkla handtag av mässing. Utmed sidorna sitter ett turkost tyg fäst med mässingsspik. Bred tröskel av trä med skyddsplåt. Dörren har gångjärn med knoppar.
FÖNSTER - I N återfinns tre stycken rundbågiga fönster och i S finns två st samt ett lunettfönster ovanför porten. Fönstren i N är tvåluftsfönster med två glas och en innerbåge och en ytterbåge. Ytterbågen är beskriven exteriört, på insidan har den en vitmålad båge med spröjs samt äldre beslag från 1600-1700-talet. Innerbågen har ett liggande spröjs, glaset är slätt, bågarna och fodret är täckmålade i ljusgrå kulör. Lunettfönstret har endast ett V-format strålspröjs. En smal avrinningslist av plåt i grå kulör sitter under fönstret. Fönstren sitter i slätputsade, inåtfasade nischer och har sluttande, putsade, vita fönsterbänkar. Innerbågen öppnas inåt med moderna vred. Fönstren i N är senare tillkomna. De saknar det liggande spröjset och lunettfönstret har inga spröjs i innerbågen. Dessa är tvåkopplade och öppnas utåt. tvåglasfönster. Fönstren i N saknar mittpost medan de i S har mittpost. Även lunettfönstren i söder är öppningsbara.
TAK - Välvt trätak lagt från V-Ö med ca 1 m långa bräder. Synliga spikskallar. Taket är målat i en gråbeige kulör och längs kanterna finns rokoko-målningar från 1767 av Johan Adolph Spaak, Varberg. En bård med kraftiga akantusblad samt vapensköldar smyckar taket. Färgerna är grått, vitt och brunt samt blått i vapensköldarna. En rak takfotsbräda, täckmålad i grå kulör sticker ut från fasaden i N och S och löper runt långhuset.
ÖVRIGT - I taket hänger två stora takkronor av mässing för levande ljus. Mellan dessa hänger ett stort votivskepp av trä med master. På väggarna hänger lampetter av mässing för levande ljus. På den norra väggen hänger en tavla med träram samt snidade träfigurer. Detta är en Kalvariegrupp med krucifix samt figurer av Maria och Johannes. Skulpturerna hittades på kyrkans vind och restaurerades av konservator Sköld, Halmstad 1938. Krucifixet är troligtvis från 1600-talet medan de båda skulpturerna är från 1700-talet. På södra långsidan sitter ett stort begravningsvapen, Bengt Kristoffersson Lilliehööks. Färgerna är rött, blått och guld.

KOR - Koret är i samma bredd som långhuset, rundavslutat och något upphöjt från långhuset. GOLV - Golvet är av samma typ som i långhuset och har en täckmålad, grå golvlist. Luckor finns i N och S till gravkoret.
VÄGG - Lika långhuset. I söder finns en rundbågeformad, putsad nisch.
INNERDÖRR -1 st enkeldörr av trä finns in till sakristian i nordost. Dörren består av två st äldre bänkdörrar, marmorerade i en gulockra-kulör med lister i brunt samt en utåtgående spegel med avfasade hörn, målad med blomstermotiv. Den övre delen av dörren består av en glasruta med galler av trä, täckmålat i grön kulör. Ramverket är marmorerat i gulockra-kulör. Äldre smideshandtag med klinka. En tröskel av trä, täckmålad i grå kulör sitter i en stor, rundbågeformad, slätputsad nisch. Dörren har ett profilerat dörrfoder som är laserat i en mörk grön kulör med lila kanter. Dörren kröns av en överliggare med utsnidad vapensköld och blomsterornament.
En liten trappa av trä leder upp till denna dörr. Trappan är täckmålad i grå kulör med svartmålade ledstänger av trä. Framför dörren, inuti nischen återfinns en yta belagd med trägolv. Nischen har ett foder av trä, täckmålat i grön, beige och lila kulör. Här sitter även en äldre grind med balustrad och äldre, dekorativa gångjärn i S-form troligtvis från 1600-talet, med sirliga målningar i svart. Ramverket är laserat i gröna kulörer. Grinden har ett äldre handtag med rundat avslut. Överst på räcket sitter tre fastmonterade ljusstakar.
FÖNSTER - 1 st i N och 1 st i söder lika de i långhusets södra del.
TAK - Lika taket i långhuset, dock rundavslutat. I mitten är ett moln målat med treenighetstecknet och Jahvenamnet skrivet på hebreiska. Här finns en smalare taklist av trä, täckmålad i grå kulör.
ÖVRIGT - Ett gravkor finns under korets golv. Där ska ett tiotal av ätten Thott fått sitt sista vilorum. I taket hänger en ljuskrona av mässing med gröna stenar samt hängare med guldkulor, avsedd för levande ljus. Även takkronorna i långhuset har denna utformning. Mindre spotlights finns monterade vid taklisten. På väggen i öster finns två st lampetter av mässing för levande ljus. I koret finns också ett piano, fem lösa stolar samt ett litet bord. Uppe på avsatsen vid sakristian finns två stolar och på den östra väggen hänger en gravsten av marmor till minne av Rudolph Puggaard, 1885. Ett par tunna el-element finns under fönstren. I söder står ett golvur i brun kulör. Ambo av trä.

SAKRISTIA - Placerad i nordost. GOLV - Trägolv av gran, ljust lackat. Golvlist av trä, laserad i turkos kulör.
VÄGG - slätputsad i bruten vit kulör, troligtvis kalk.
PORT - INNERDÖRR - 1 st mot S med två utåtgående speglar, liksom ramverket laserat i grå kulör. Över speglarna sitter en stor glasruta infattad med plåt. Dörren har äldre, vackra smidesgångjärn samt haklås av smide. Dörrfodret är profilerat och laserat i turkos kulör. Framför glasrutan sitter ett beige tyg. I V finns en enkeldörr med tre profilerade speglar, laserade i ljus grågrön kulör. Äldre, mindre handtag av mässing. Dörrfodret är profilerat och laserat i en turkos kulör. Tröskel av trä.
FÖNSTER - 1 st i öster och 1 st i N. Fönstren är rundbågeformade med ytterbåge, täckmålad i vit kulör. Innerbågen saknar mittpost och har en liggande spröjs i varje fönster, täckmålad i vit kulör. Glaset är modernt, slätt. En liten avrinningslist av plåt, målad vit kulör finns framför fönstret. Fönstren sitter i nischer och har en smalare putsad fönsterbänk. Innerbågarna kan ej öppnas.
TAK - Spontat trätak laserat i turkos kulör. Bred taklist av trä, laserad i turkos kulör.
ÖVRIGT - I rummet finns ett äldre träskåp med speglar och nyckelskylt av smide. Laserat i turkos kulör. Dessutom finns ytterligare ett träskåp i samma kulör som det förra, ett skåp för förvaring av mässhakar, ett mindre skrivbord med stol, samt ett kassaskåp. I taket hänger en takkrona av mässing för levande samt elektriskt ljus. I väster finns ett större vindfång. Golvet har samma utformning som i sakristan, likaså väggar och tak. I taket hänger en äldre glaslykta, blyinfattad. I rummet finns 2 st dörrar lika den i väster. Den i norr leder till ett tomt rum med plastmatta och vita väggar. I V finns en ytterdörr med överljus. Dörren är en pardörr indelad i tre speglar i varje dörrblad. Den är laserad i grågrön kulör, har ett handtag och nyckelskylt av smidesjärn samt ett nyare tillkommet dörrvred. Dörrfodret samt spröjsar i fönstret är laserade i turkos kulör.

TORN - BOTTENPLAN, VÅN 1- Rummet används till förvaring av diverse vaktmästarredskap; räfsor, stegar m.m. GOLV - Cementgolv som sluttar åt söder. VÄGG - Stående lockpanel, obehandlad. Liggande stödbjälkar, obehandlade samt stående grövre bjälkar. I de grövre finns öppningar för liggande bjälkar. I öster är väggen murad med sten samt slagen puts. Även här finns en bjälkkonstuktion som håller uppe taket. PORT - Pardörr i söder med stående, spåntad panel. Dörren har ett mycket slitet färgskikt med rester av grått finns. Den har kraftiga bandgångjärn samt liggande stödbjälkar och ett äldre, utanpåliggande järnlås. FÖNSTER - Ett äldre fönster finns i den östra väggen. Det är rundbågeformat, av tegel och putsat i vit kulör med järngaller. Fönstret sitter i en nisch med två etapper. Sluttande solbänk av tegel. TAK - Träpanel och konstruktion med bjälkar.

TORN - VÅN 2- En trappa av trä med handledare av järn leder upp till 2:a våningen. Ett skyddsräcke av trä finns vid trappan. GOLV - Trägolv, lagt från N-S. VÄGG - Lika vån 1. Korslagda bjälkar i V, Ö och N. TAK - Träpanel.

TORN - VÅN 3- Klockvåningen med 1 st storklocka. GOLV - Lika vån 2. VÄGG - Lockpanel med stödbjälkar. FÖNSTER - Ljudluckor, 2 st i varje väderstreck. De har en stående panel målad i blå kulör. Automatisk öppning. TAK - Träpanel samt bjälkar.

TORN - VÅN 4 och 5- En trappa leder upp till vån 4 som har lika utformade golv, väggar och tak som vån 3. Vån 5 utgörs av lanterninen.

FAST INREDNING- ALTARE - Altaret är täckt av träpanel, täckmålat i grå kulör. BÄNKINREDNING - Sluten bänkinredning i två större kvarter samt ett litet i sydväst. Mot långsidorna har bänkarna en liggande spontad träpanel, laserad i orange kulör med brun rak överliggare och en rak golvlist laserad i orange kulör. Längst bak under trappan är denna panel täckmålad i ljus grå kulör. Innan läktaren fanns gick troligtvis bänkraden ända bak till västgaveln. Sammanlagt finns 35 bänkar. Framme vid predikstolen går två rader endast fram till predikstolen. Bänkfronten är indelad i tre speglar i N och fem i S. Dessa har en profilerad trälist, laserad i rosa kulör. Speglarna är inåtgående och är prydda med målningar, med blomstermotiv i blått, rosa och grönt på en ljusgrå bakgrund. Ramverket är marmorerat i en brun-gulockra. Längst fram finns en profilerad sockel, i samma kulör som ramverket och likadan spegel och ramverk som barriären. Sockeln är här profilerad och täckmålad i grå samt rosa kulör. Fästen till gångjärnen sticker ut. Insidan har en front med en psalmbokshylla, laserad i gulockra, en rak hylla laserad i orange kulör samt en fotbräda i rosa kulör. Sittytan är avrundad och laserad i orange kulör. Ryggytan har tre utåtgående speglar, laserade i orange kulör. Överliggare i brun kulör. Till bänkarna hör gröna fyrkantiga dynor.
PREDIKSTOL - Placerad i de två främsta bänkraderna. Är från 1600-talet och har fyra fält i korgen. I dessa framställs evangelisterna. De är målade i rundbågeformade fält med pilastrar på båda sidor. Mellan varje fält finns kolonner med joniska kapitäl. I den nedre delen finns fält med apostlarnas namn. På övre delen finns änglaansikten utskurna i trä. Nedre delen har raka väggar med speglar, täckmålade i en rosa kulör. Trappräcket har en slätspegel laserad i beige kulör omgiven av ett marmorerat ramverk i blågrå kulör. Kraftig stolpe av trä, laserad i brun kulör. Trappan är av trä, täckmålad i brun kulör. Insidan av predikstolen är målad i en brun kulör. Predikstolen har marmoreringar i blått, rött, brunt och guld. Över predikstolen hänger ett ljudtak, baldakin, med profilerade lister samt en rad med tempelgavlar. Färgerna är i blått, grönt och guld. Insidan av taket är målat i en grå kulör med en svagt framträdande vit duva. Färgen försvinner.
ORGEL - Orgelns nedre del består av tre släta, inåtgående speglar, täckmålade i en rosaröd kulör. Dessa omges av ett ramverk täckmålat i brun kulör. En överliggare med profilerade lister i guld, rosa och brunt ligger över speglarna. Sedan följer själva orgelverket med pipor. Detta är indelat i tre delar med rosa ramverk emellan. De tre raka gavlarna har profilerade lister i guld, rosa och brunt. På sidogavlarna finns urnor i guld och överst kröns orgeln av bladormanentik i guld. Sidorna är täckmålade i ljusgrå kulör och har släta speglar och dörrar.
LÄKTARE - Läktaren bärs upp av 16 marmorerade gula och grå pelare med markerade kapitäl med laserade lister i orange samt grå kulör. Läktarbarriären är indelad i 17 fält med speglar med profilerade lister i svart kulör samt rundbågeformad överdel och fick sina målningar 1665-75. I mitten syns bl a Kristus och hans fem apostlar. Ramverket runt speglarna är marmorerat i grå kulör. På sidorna finns målade blomstermotiv. Kanterna är dekorerade med kannelerade pilastrar med joniska kapitäl, utskurna i trä. Dessa är täckmålade i svart och orange kulör. Läktaren har en profilerad underliggare täckmålad i orange kulör samt en grönbrun kulör. Överliggaren är täckmålad i brun kulör. Taket under läktaren är ett spontat brädtak, täckmålad i ljusgrå kulör. Här finns fyra klotlampor av glas.
En trappa som är placerad i nordväst leder upp till läktaren. Trappan av trä är svängd, har obehandlade steg och är täckmålad i grå kulör. Handledsstång av trä i brun kulör. Vid trappans nordvästra del finns ett skyddsräcke av trä som är täckmålat i grå kulör med en brunmålad överliggare. Insidan är smyckad med speglar med solstrålemönster. Den västra väggen har en putsad, lunettformad nisch. Läktarbarriärens insida har en psalmbokshylla och är laserad i orange kulör. På räcket finns ljusstakar av mässing monterade för levande ljus.
ÖVRIGT - Uppe på läktaren ligger ett obehandlat golv lika det i långhuset. Även väggar och tak är lika de i långhuset. Några bänkar står här uppe, dock ej utan sidogavlar. Här finns också en dopfunt av trä, några lösa stolar m.m. Det lunettfönster som sitter ovanför porten i S syns på läktaren. Det sitter i en nisch med sluttande fönsterbänk. Fönstret har en innerbåge med V-formad solstrålespröjs, täckmålat i bruten vit eller ljusgrå kulör.
SPECIFIKA INVENTARIER- ALTARTAVLA OCH ALTARUPPSATS - Är indelad i tre delar som visar hur Jesus instiftar nattvarden, korsfästelsen och Kristi himmelsfärd. I triangelns topp finns Carl XI´s namnchiffer. I den nedre delen finns två marmorerade pilastrar i gråvit kulör. Varje pilaster har en rundbåge med små smala pelare med kapitäl och bas i guld. Över denna finns en arkitrav med textinskription på en svart botten. Över detta finns mittentavlan med korsfästelsen, inramad av en träram, marmorerad i rosa kulör. På båda sidorna om tavlan står en kolonn, marmorerad i vitt och rosa. Kapitälen smyckas av änglaansikten. Utanför kolonnerna återfinns på båda sidor runda fält med vapensköldar samt snidade dekorationer och mansfigurer. Över detta finns en arkitrav där det står två änglar och innanför dem en tavla omgärdad av två kolonner. Överst ytterligare en arkitrav samt en tempelgavel med krona i guld. Bengt Lillienhöök och hans makar bekostade altaruppsatsen, varför deras vapensköldar och namn återfinns på uppsatsen. Bakom dess pelare har även deras barn avporträtterats.
ALTARRING - Halvcirkelformad, ej delbar, med sockel av trä, täckmålad i rosa kulör. Knäfallet är täckt med ett blått tyg. En rad av balusterdockor finns mellan över- och underliggaren. Dessa är marmorerade i en grågrön kulör. Underliggaren är täckmålad i brun kulör och överliggaren har en rosa samt lilabrun kulör.
DOPFUNT - Från 1953, huggen av natursten i medeltida stil av konstnären Erik Nilsson, Harplinge. Mässingsfatet är från 1636.
NUMMERTAVLA - 1 st i långhusets sydöstra del. Tavlan har en ornamenterad ram med bladmotiv i hörnen. Den kröns av bladverk med ett kvinnoansikte. Bottentavlan är svart. Den är daterad till år 1720.