Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG OKOME 4:11 - husnr 1, OKOME KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

OKOME KYRKA (akt.)
2002-04-08
Interiörbeskrivning
VAPENHUS
Trappa i söder av trä med höga runda stolpar samt skyddsräcke av trä. Den är målad i ljusgrå kulör. Trappstegen är betsade i brun kulör. Modernt handledsräcke av furu.
GOLV - Kvadratiska kalkstensrutor i rödbrun samt grå kulör. Murad golvsockel målad i vit kulör.
VÄGGAR - Slätputsade i bruten vit kulör. Ganska mycket skador. Färgen har flagnat av. I öster finns en stickbågeformad nisch intill dörren mot långhuset. I norr och söder finns en stickbågeformad putsad nisch med fönster. I väster vid portalen finns en nisch som är profilerad med kapitälliknande överdel. I söder finns en del vid trappan som består av en pärlspåntspanel, täckmålad i ljusgrå kulör.
PORTAR/INNERDÖRRAR - En port i form av en pardörr av trä. Lik de övriga äldre dörrarna. Den är rektangulär och helt täckmålad i ljusgrå kulör. 1800-talshandtag lika det i koret. Nyckelskylt av koppar. På den nedre delen finns långa moderna dörrhandtag. 1 st enkeldörr av pärlspåntspanel i söder. Bakom dörren finns en städskrubb.
FÖNSTER - 1 st i söder och 1 st i norr. Fönstren är i originalutformning utan innerbågar. Gjutjärnsfönster med X -formade spröjs med överdel med trepassmönster. Mittposten är utstickande och profilerad. Sluttande solbänkar målad i grå kulör. Fönstren sitter i nischer. Ej öppningsbara.
TAK - Pärlspåntspanel, täckmålad i ljusgrå kulör. Även denna har en del sprickor. Taklisten är profilerad av trä, täckmålad i ljusgrå kulör. I taket hänger en smideslykta med frostat glas. Kraftig järnkedja.

TORN

VÅNING 1 - VAPENHUS

VÅNING 2 - LÄKTARHALL
Nås genom trappan i vapenhuset. En hög svängd trätrappa leder vidare högt upp i tornet. Brunmålad träpanel, brunt träräcke.
GOLV - Obehandlat trägolv, lagt från V-Ö.
VÄGGAR - Putsade, omålade. Det har runnit ganska mycket vatten på väggarna. Den östra väggen, som är mycket hög, består av en pärlspåntspanel, täckmålad i grå-grön kulör. Överdelen är rundbågeformad.
PORTAR/INNERDÖRRAR - 2 st enkeldörrar av trä i öster med överljus med glasrutor med X-format spröjs. Även en mindre förrådsdörr finns i öster. Bakom denna finns ett litet förvaringsrum.
FÖNSTER - 1 st rundbågeformat rosettfönster i väster. Gjutjärnsfönster med spröjsverk utan innerbåge. Fönstret sitter i en nisch.
TAK - Pärlspånt. Högt i tak.

ÖVRIGA TORNVÅNINGAR - Ej besökta

LÅNGHUS

GOLV - Trägolv, gran, lackat eller betsat i ljusare brun kulör. Dessutom finns delar där golvet är mörkare i kulören. En smal trälist, täckmålad i bruten vit kulör. På golvet ligger rosa-aprikosfärgade heltäckningsmattor i mittgång, sidogång samt de två tvärgångarna.

VÄGGAR - Slätputsade, troligtvis målade med kalkfärg i bruten vit kulör, avfärgar ej. Vid dörrarna i norr och söder finns två rundbågeformade, högsmala, putsade nischer. I den norra står till höger en gipsskulptur föreställande en man med en nyckel i handen. Den vänstra är tom. I den södra står en gipsskulptur föreställande man med en bok och ett svärd och i den högra är det tomt. Ovanför dörrarna finns stora rundbågeformade nischer med sluttande solbänkar. Väggarna består dessutom av en spåntad träpanelen, laserad i vit kulör. Panelen bildar omfattningar runt fönstren som är rundbågeformade. Rundbågarna är av trä och täckmålade i grå kulör med en liten smal guldfärgad list. På sidorna går det ner anfanger med kapitäl utsmyckade med nygotiska trepass i guld. Träbågarna går över hela valvet och ner på väggarna som utsmyckning. I väster har man tillfört en ny läktarbarriär i äldre stil utanpå den gamla. Väggen är delvis av glas med metallbågar i vit kulör med dörr in till sakristian och samlingsrummet samt träpanel av furu med stora släta ytor. Under fönstren finns radiatorer i äldre modell, vattenburen värme.

PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st port i S och 1 st i N. Pardörr av trä indelad i spegelfyllnader, 6 st i varje dörrblad. Dörren sitter i en stickbågeformad nisch. I detta rum står enkla trästolar, ljusstakar m.m. 1 st pardörr i söder och 1 st i norr, båda är av trä, med 4 st utåtgående tunna speglar i varje dörrblad. Speglarna är täckmålade i ljusgrå kulör, list i mintgrön kulör samt avfasad guldmålad kant. Dörrfoder av trä, rakt och enkelt, täckmålat i grå kulör. Enkelt modernt handtag av mässing. Tröskel av trä, modernt. Bakom dörren finns ett VINDFÅNG. Här ligger ett stengolv i rektangulära rutor, kalksten. Väggarna är slätputsade lika långhuset och i taket finns en spåntad panel som är laserad i vit kulör. Det norra vindfånget är lika utformat som det i söder. I väster finns en senare tillkommen glasad dörr, troligtvis från renoveringen 1960-61. Dörren har foder av metall, fyrkantiga tryckeshandtag med trä i mitten.

FÖNSTER - 6 st fönster i N och 6 st i S. I väster har 2 av fönstren byggts in i en läktarunderbyggnad. Dessutom finns ett fönster ovanför portalerna i N och S. Fönstren är 2-kopplade, svagt spetsbågeformade och har en innerbåge av trä med enkla vrideshandtag i metall. De är täckmålade i bruten vit kulör. Ytterbågen har gjutjärnsspröjs i X-form samt gjutjärnsbågar och är täckmålade i bruten vit kulör. Överst finns ett hjulfönster med spröjs formade som en blomma, rosettfönster. Innerbågen är enkel, ytterbåge av gjutjärn. Fönstren sitter i slätputsade nischer. Fönsterbänken är enkel och målad i grå kulör. På denna finns en trähylla. Fönstren ovanför portalerna i N och S har en enkel innerbåge. Det är kopplade fönster med överdel utformad som ett trepassfönster. Ytterbågen är av gjutjärn med spröjs i X-form. Överst sitter ett hjulfönster lika övriga. Dessa fönster sitter i djupa nischer.

TAK - Trätunnvalv med liggande spåntad träpanel, lasrad i vit kulör med träbågar, täckmålade i grå kulör, som sträcker sig över hela valvet. I taket hänger 2 st högtalare, vitmålade, rektangulära.

LÄKTARUNDERBYGGNADER - MITTGÅNGEN - Korridoren i mitten har ett trägolv av gran, bredare än det i långhuset. Lackat, ljus kulör. Väggarna är täckta med en slät träfanér med en pardörr i norr och en pardörr i söder. Dörrarna har mässingshandtag och är oljade i mörkare och ljusare kulörer. Taket består av en spåntad panel med tunna träbjälkar. I taket hänger fyrkantiga taklampor av trä, med glödlampor. Ytterligare en pardörr finns som är av trä lika övriga. Runda mässingshandtag, sammetslist mellan dörrbladen i ljusbrun kulör. Bakom denna finns ett VINDFÅNG. Här finns den äldre dörren som är stickbågeformad, indelad i 6 speglar, liknande utformning som innerdörrarna i långhuset. Taket är något välvt. I vindfånget finns en liten TOALETT. Enkeldörr av trä, med mässingshandtag. Putsade väggar, målade med plastfärg, murat golv, målat i grått, taket är av skivmaterial. En ventilationslucka finns i taket. Kvartstavslist av trä. NORR - I N finns SAKRISTIAN med lackat trägolv, putsade väggar, skrivbord och stol samt altare i N utformat av Johannes Olivegren. Mot öster finns garderober av trä. Mot norr finns ett altare design Olivegren. I väster finns en liten toalett. SÖDER - I S finns ett samlingsrum med garderober, bord och stolar, grön heltäckningsmatta m.m. Väggar i trä, högsmala dörrar av trä. På läktarunderbyggnadens vägg i sydväst hänger en äldre nummertavla av trä med ornamentik, blomstermotiv utskurna i trä i rött, blått, svart, samt ansiktsfigurer, övre kröningsdel, svart träbotten.

KOR

Rundavslutat i lika bredd som långhuset. Upphöjt på en halvcirkelformad träkonstruktion med två trappsteg i mörkare kulör, betsat eller lackat. Man har genom Johannes Olivegrens renovering 1960-61 format en koromgång, eller en processionsgång i både långhus och kor. Koret ramas in av en konstruktion med vitlaserade raka träpelare av furu. Överst bildar de ett modernt kors vilket smyckas av tre glödlampor med mässingsfästen. Dessa löper i en halvcirkel och ramar in koret.

GOLV - Lika långhuset. På sidorna i norr och söder finns trätrappor som leder upp till det förhöjda koret. I golvet vid dopfunten finns en nedsjunken naturstenhäll.

VÄGGAR - Lika långhuset. Höga nischer vid fönstren. I norr finns en murstock, slätputsad i vit kulör.

PORTAR/INNERDÖRRAR - I öster finns en enkeldörr av trä som sitter i en svagt stickbågeformad nisch. Dörren har 6 st utåtgående spegelfyllnader, täckmålade i ljusgrå kulör med mintgrön målad list, äldre handtag, 1800-tal. Dörrfoder av trä, täckmålat i grå kulör. En trappa med 5 steg leder ner till dörren.

FÖNSTER - 5 st hjulfönster med färgat glas. Innerrutorna har blyspröjsade fyrkanter. Glasen är i lila, grönt, blått. I mitten är fönstret indelat i ett spröjs utformat som ett stort kors. I mitten finns en cirkel med ett bibliskt motiv. Ytterbågarna har gjutjärnsspröjs med rosettfönster, lika långhusets fönster. Bågar och spröjs är målade i bruten vit kulör. Fönstren sitter i runda slätputsade nischer. Under fönstren finns äldre element.

TAK - Lika långhuset. Kordelen markeras genom dubbla träbjälkar samt dubbla kapitäl med trepassmönster. Taket är indelat med träbjälkar i 5 st tårtbitar. Höga spetsbågeformade valv vid fönstren. Även valven vid portalen i långhuset är spetsbågeformade.

FAST INREDNING

ALTARE - Förhöjt med ett trappsteg. Det är av trä, utformat av Johannes Olivegren, utsmyckat med 5 st guldmålade träkors, överst ligger en tjock furuskiva.

ALTARUPPSATS - Från 1600-talet. Denna har man ställt på en träkonstruktion av furu, Olivegren. Nederst på altaruppsatsen finns en list med ANNO MDCXXXVI med inskriptionstext samt utsmyckade lister med små träkonsoler i rött, blått och guld. Corpus inramas av en rundbåge i trä som bärs upp av karyatider, en utsnidad man av trä till vänster och en kvinna till höger. Överst finns änglaansikten. Motivet är nattvarden, färgstarkt med rött, lila, grönt och blått på en svart bakgrund. 4 st runda kolonner målade med guldfärg finns i denna del av altaruppsatsen. Överst har de kapitäl med utsmyckningar. På sidorna finns ett snidat träparti med en mansfigur till vänster och en kvinnofigur till höger. Ytterligare en list, äggstavslist, i grönt, rött och blått finns sedan. Ytterligare en tavla med Guds öppnande famn finns på båda sidor om denna. Överst en avhuggen trekantsgavel med en kvinna överst, Justitia samt två män på hennes sidor. Välbevarad. Årtalet 1817 står också på altaruppsatsen.

ALTARRING - Ritad av Johannes Olivegren 1960-61. Halvcirkelformad, uppförd i trä, furu, svagt vitlaserad. Knäfall med tygdyna i brun kulör. På insidan finns en hylla med ljus. En ullmatta i ljusbeige-grön kulör ligger inne i altarringen.

PREDIKSTOL - Predikstol och baldakin i ek från 1649. Har flyttats i och med restaureringen 1960-61. Nu står den på korets upphöjda del. Tidigare stod den i norr in mot väggen. Baksidan är utformad av Olivegren med ett träverk av laserad furu. En trappa med 4 steg av furu finns också. Inuti predikstolen ligger ett enkelt obehandlat trägolv vilket täcks av en orientalisk matta. Insidan av predikstolen är täckmålad i brun kulör. Foten är 8-kantig, av trä, täckmålad i brun kulör med en kraftig rundad list, målad i mintgrön kulör, sedan en list i rött. Nederdelen är välvd och marmorerad i brunt, grått och lite grönt. Rikt utsmyckad med utsnidade detaljer i trä, änglaansikten med vingar m.m. Predikstolen är sedan indelad i 4 delar med olika bibliska motiv. I mitten finns rundbågar och på sidorna pilastrar med utskurna skulpturer. Färgerna går i grönt och rött. På sidorna av tavlorna finns större utsnidade träskulpturer, apostlarna med attribut. Överst finns en guldskrift, änglaansikten, vackert utsmyckad list. Ljudtaket är rikt utsmyckat med 6-rutor. Insidan har ett rikt dekorerat listverk, ANNO 1649 står här. I taket hänger en duva i guld. Taket är indelat i ett profilerat listverk med änglaansikten. Taket hänger i en kraftig smidesstång med 6 st guldkulör. Predikstolen är överflyttad från gamla till nya kyrkan och försågs med ny fot när den senare byggdes. Baldakin återförvärvad från Kulturen i Lund 1930. Från 1930 härrör ett par bekröningsfigurer, en bekröningssköld m.fl. smådelar som saknades vid montaget. Vid monteringen 1891 målades stol och fot med liknande färger som de äldre. Baldakinen var aldrig övermålad, men bättringar gjordes av T Engblad 1961-62, då predikstolen flyttades från den norra väggen.

BÄNKINREDNING - Är formgiven av Johannes Olivegren och består av öppna bänkar med samma träkonstruktion som hans andra inredning i kyrkan. Stående hörnstolpar av trä. Ryggytan består av en laserad träbräda i furu, vilken går igenom den stående sidostolpen. Sittytan består av en bredare furuskiva. I bänkarna finns det tygdynor i blå kulör som har svarta skinnfästen. Bänkarna är indelad i 4 kvarter och varje kvarter har 5 bänkar. Totalt finns 20 st bänkar samt 2 st bänkar vid läktaren. Varje kvarter har en hög trästolpe på sidorna vilken kröns av tre glödlampor med mässingsfästen. Lika de i koret. Sammanlagt finns 8 st av dessa och de är placerade på kanterna ut mot norr och söder. Längs väggarna i N och S står äldre kyrkbänkar av trä, täckmålade i vit kulör. Ryggytan har en pärlspåntspanel. Sidostyckena har en klöverformad överdel med mintgröna detaljer samt guldlister. De harmonierar med läktarbarriären och orgeln. LÄKTARBÄNKAR - Äldre bänkinredning. Dock har bänkarna inga målade sidostycken som de i långhuset.

ORGEL - Fasad i nygotik. Hög spetsgavel i mitten. På båda sidorna finns rundade pipdelar, inramade av ramverk av trä samt en kupolliknande överdel med guldkrona som kröner kupolerna. Nedre delen består av vridna kolonner med fyrkantskapitäl samt de utbuktande pipdelarna. Detaljerna består av vridna kolonner, bladverk i guld, lister i guld, kröningsdelar. Orgeln är målad i mintgrön kulör i speglarna, för övrigt i ljusgrå kulör. Sidostyckena består av en gråmålad pärlspåntspanel.

LÄKTARE - En ny läktarkonstruktion, uppförd av Johannes Olivegren, har placerats framför den äldre i nygotik. Denna är av laserad furu med mörkare och ljusare delar i träet. Innertaket består av en spåntad panel av gran. Utstickande bjälkar med tre st lampor lika övriga i långhus och kor. Läktargolvet utgörs av ett plastgolv. Golvet är indelat i tre etapper. LÄKTARBARRIÄREN - På läktarbarriären finns en äldre läktarbarriär som sattes dit 1961. Den är uppförd av trä med listverk i rött, ockragult, grått och grönt. Nederst finns uthuggna detaljer. Ovanför dessa finns en lång list med inskription i guld. I mitten finns 14 rundbågemotiv med pilastrar med markerade kapitäl och utsnidade trämönster. I mitten framställs apostlarna och deras namn står utskrivna. Överst finns en list med konsoler i gul, grön och vit samt röd kulör. Bakom denna finns en väldigt hög NYGOTISK LÄKTARE som bärs upp av raka täckmålade kolonner med avfasade kanter i bruten vit kulör. LÄKTARBARRIÄREN - Barriären är utsmyckad av ett list verk. Nederst har spetsbågeformade bågar funnits, vilka syns på hörnen. Barriären smyckas av fyrklövermotiv, utskurna i trä. Grundfärgen är i bruten vit kulör, fyrklövrarna är täckmålade i en mintgrön kulör, lister i guld. Barriären delas in av 4 st utstickande gavelmotiv med ett trepassmönster. Insidan av läktarbarriären är täckmålad i ljusgrå kulör och har en rak psalmbokshylla.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Utformad som en fyrklöver. Nygotik. Sten troligtvis av kalksten. Foten är indelad i 4 rundade delar med utstickande del med ansikten. Sidostyckena har en uthuggen sten list med människor som rider på hästar samt bibliska motiv.

NUMMERTAVLA - Äldre nummertavla med ramverk uthugget i trä med blomstermotiv i brunt, blått, rött och ljusgrått. Överst finns skulpturer av människor med brunt lockligt hår som håller i en krona. En profilerad rödmålad list ramar in tavlan, vilken är täckt med en väv: Siffror i svart smide. Tavlan är uppförd av stående träpanel och ställd på en konstruktion av Johannes Olivegren. På den norra väggen finns spikhål till höger om porten, där psalmnummersiffror i svart kulör sätts upp.