Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ EVIGHETEN 2 - husnr 1, HÄSSLEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄSSLEBY KYRKA (akt.)
2004-04-27
Interiörbeskrivning
Interiören är mer neutral och inte lika präglad som exteriören av den nyromanska stilen. Däremot präglas interiören desto mer av en sentida färgsättning samt den omgjorda altaruppsatsen. Genom vapenhuset och ett vindfång kommer man in i kyrkorummet som är uppdelat i två bänkkvarter, med frigång på alla sidorna. Planen är enkel och påminner om sedvanliga nyklassiska kyrkor från tiden. Det upphöjda koret i öster präglas av altaruppsatsen i nyrenässans från 1926, på ömse sidor om denna leder två dörrar in till sakristian.

Golv i både långhus och i kor är lagt med furuplank och är lackat. I västra delen av kyrkorummet har utrymmet under orgelläktaren utvidgats genom att de tre bakre bänkraderna avlägsnats och underbyggnader uppförts som innehåller samlingsrum, toalett och andra utrymmen. Läktarunderbyggnaderna är diskret uppförda av spontad panel, utan fönster mot kyrkorummet, laserande gråmålat i ton med omgivande väggar och läktarbröstning. Bänkinredningen som är ursprunglig, men omgjord för större bekvämlighet, är gråmålad på gavlar, med marmorerade fält på dörrbladen, och rödmålad invändigt.

Interiörens färgschema med grått och rött går igen i altarringen och taklisten.
Kyrkans predikstol ritades av Scholander och är en del av kyrkans originalinredning, samtidigt som den lär vara byggd på den gamla kyrkans predikstols stomme. Dess nyromanska karaktär som Scholander gav den byggdes dock bort vid 1925 års restaurering då man försökte återskapa den barocka karaktären istället utifrån de bevarade delar från gamla predikstolen som ännu fanns kvar. Sedan dess pryds den av bevarade träskulpturer från gamla kyrkan, som monterats på nya fyllningsramar. Altaret består av en triptyk med målningar på duk utförda av Waldemar Lorentzon, tillkomna vid 1961 års restaurering. Altaruppsatsen är målad i gråa nyanser med listverk i rött och detaljer i guld. Tredelningen med förhöjt mittparti är kvar, men den ursprungligen nästan symbolistiska nyromanska stilen har helt ersatts av ett klassiserande språk. Kvarvarande och ursprungliga delar från såväl altaret som predikstolen finns bevarade med originalbemålning kvar, och förvaras på tornkammaren.

Kyrkans orgel gjordes av bröderna Nordström 1878, ursprungligen hade den 14 stämmor men byggdes 1951 ut till 30 stämmor. Orgelfasaden som är i ursprungligt skick, är målad i grått med listverk i guld. Ryggpositivet kom till 1948 och är utformat i enlighet med stora fasaden.

I koret finns förutom altare och predikstol även ett dopaltare, en kororgel (1974, tillverkad av Åkerman & Lund), ett piano samt en kista från 1500-talet med rika intarsiaarbeten. Dopfunten är från 1675 och skänkt av Margareta Drake af Hagelsrum, till minne av maken Christer Lillie. Dopfunten av driven mässing står vid ett dopaltare som iordningställdes 1925, ovanför detta hänger en haute-lissevävnad av Elisabeth Bergstrand-Poulsen tillverkad 1931-32. Av bevarade föremål från den gamla kyrkan märks också ett begravningsvapen på södra väggen över den nyss nämnde Lillie från 1675, en Kristusfigur från ett altarskåp från 1400-talet på norra väggen samt nummertavlor från 1759.