Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ORUST GILLEBY 4:1 - husnr 1, TEGNEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TEGNEBY KYRKA (akt.)
2003-11-10
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET upplev som intimt, trots att det egentligen är ganska rymligt. Inredningen är hållen i bruna nyanser mot de ljust beigevita väggarna. Koret har rak avslutning åt öster, med en hög spetsbågig nisch bakom altaruppsatsen. Korgolvet är två steg högre än i långhuset. Öster om koret finns ett rum, nu använt som "lillkyrka", var ursprungligen kyrkans kor, men avskildes från kyrkorummet med en vägg 1937-38. Under läktaren i väster är rum inbyggda, med samlingsrum på sydsidan och sakristia på norrsidan.

GOLVET är lackat trägolv, huvudsakligen sannolikt från byggnadstiden. VÄGGARNA är slätputsade och målade i ljust beigebrunt. TAKET är ett välvt brädtak, med ett plant parti längs ytterväggarna, uppburet av höga profilerade konsoler. Taket är målat i ljust brunbeige, med paritet närmast ytterväggen i mellanbrunt. I lillkyrkan har det tidigare korets blå och stjärnbeströdda valv bibehållits.

INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på norra och södra långsidorna. Spegeldörrar med glaspartier i överdelen, med nygotisk utformning, målade i brunt. I norr och söder leder dess ut till vindfång innanför de egentliga ytterdörrarna, vars insida är klädd med panel, med ett synligt ramverk. Sannolikt från byggnadstiden. I väster under läktaren sitter dessutom en modernare dörr, samtida med läktarunderbyggnaden. FÖNSTREN är höga spetsbågiga spröjsade träfönster, målade i ljust beigebrunt, och med innanfönster.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Under läktaren i väster. Framväggen går ända fram till läktarens framkant. Innehåller samlingsrum på sydsidan och sakristia på norrsidan. Byggd 1963 efter ritningar av J Olivegren. Väggen mot kyrkorummet klädd med vitlaserad panel, med glas i partierna närmast ytterväggar och upp mot läktarens undersida. Sakristian har en enhetligt utformad inredning, med bl a ett altare av obehandlat trä.

LILLKYRKAN i öster, har en ingång bakom altartavlan. Det är ett smalt med relativt högt rum, med ljus genom höga spetsbågiga fönster. Taket är ett putsat ribbvalv, målat i ljusblått med stjärnor. Golvet av lackat trä.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av gult tegel, vitputsade väggar och ett vitmålat pärlspontstak. Trappor till läktaren på norr- och sydsida. Ytterportens insida är klädd med panel, med ett synligt ramverk. Dörrar till kyrkorummet är spegeldörrar med glaspartier i överdelen, med nygotisk utformning. Vapenhusets inredning helt från byggnadstiden. RUMMET EN TRAPPA UPP är inrett på motsvarande sätt.

INREDNING:

ALTARE - Av trä, placerat ett stycke framför östra korväggen. Sidorna indelade i fält med nygotiska detaljer. Målat i olika bruna nyanser. Från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - Stor barockuppsats, placerad på altarets bakkant. Bildframställningarna utgörs av tre tavlor ovanför varandra. UNDERST en bred men låg relief föreställande Nattvardens instiftande. Ovanför denna HUVUDMOTIVET som är en målning på trä med rundbågig överdel, föreställande Kristi korsfästelse. ÖVERST en mindre rundbågig målning, föreställande Kristi Himlafärd. Målningarna är omgivna av ett rikt skulpterat bladverk och flera skulpturer. Korsfästelsemålningen är flankerad av två vridna kolonner, och utanför dessa två skulpturer föreställande Petrus till vänster och till höger troligen Paulus. Himlafärdsmålningen omges av änglaskulpturer och kröns av en skulptur av Kristus med segerfanan. TILLVERKAD av Niels Läs (eller Läse) och uppsatt i Marstrands kyrka 1696, och målad vid samma tid av Eric Grijs. Inköptes till Tegneby 1807. Vid nya kyrkans byggande 1890-91 ersattes målningarna av gipsreliefer av Carl Johan Dyfverman. Målningarna återinsattes efter renovering 1939, dock ej nattvardsscenen. Dyfvermans uppståndelsescen hänger på annan plats i kyrkan, förutom korsfästelsescenen vilken nu utgör altaruppsats i Nösunds kapell.
ALTARRING - Rund altarring, öppen i sidorna. Sidan indelad i kvadratiska fält, med genombrutna femklövrar inom förgyllda rundlar i. Målad i brun lasering med djuprött tyg på knäfall och överliggare. Från byggnadstiden, ombyggd 1938.
PREDIKSTOL - Placerad på korets norra sida, men fristående från väggen. Fot och trappa är moderna. Korgen är ett barockarbete, målat i blått med röda och grå dekorationer samt förgyllningar. På sidorna är reliefer med evangelisterna, samt den uppståndne Kristus. Relieferna sitter inom skulpterade arkadbågar, med textfält över och under. I textfälten löper bibelcitat. Överst: "DER SOM HANS AAND DET OPVACTE IESU FRA DE DØDE BOER UDI EDER, DA SKA OC DE SAME SO OPVACTE CRISTU FRA DE DØDE GIØRE EDERS DØDELIGE LEGEE LEFVENDIS. ROM CP8.

Underst: "IEG ER OPSTANDELSEN OC LIFVIT. HVO SOM TROER PAA MIG HAND SKA LEFVA LIGEVEL HAND DØER, OC HVO SOM LEFVER OC TROER PAA MIG HAND SKAL ALDRIG DØE. IOH CP XI. 1638." samt "HVO VIL FÖRDØMME CHRISTUS ER HER SOER DØD, IA MEGET MERE DE SO ER OC OPVACT. ROM VIII".

I hörnen sitter konsolformade pilastrar, stående på piedestaler i nederdelen och via små änglahuvudförsedda konsoler uppbärande den profilerade överkantslisten. Predikstolen är tillverkad 1638. Stod i gamla kyrkan tills den revs, sedan under tiden 1912-38 i Nösunds kapell. Återinsatt i kyrkan 1939, restaurerad samma år av Sven Gustafsson.
DOPFUNT - På korets sydsida står en MEDELTIDA dopfunt, av täljsten. Cuppan har en fyrklöverform, med i övrigt slät och rundad utsida. Uttömningshål i botten. Skaft i form av knippekolonn, och fyrklöverformad fot. Troligen 1200-tal.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning, fristående från väggarna. Figursågade gavlar med treklöverformad överdel, och små armstöd. Bänkskärmar mot kor indelade i smala spetbågiga fält. Målad i brunt med ljust bruna fält och blå och rödbruna dekorationer. Från byggnadstiden, invändigt något ombyggda, samt kortade i ytterändan.
LÄKTARE - I väster, uppburen av rektangulära pelare med fasade kanter och dekorationer. Läktarbröstningen indelad i små smala fält med nygotisk utformning. Litet utskjutande mittparti. Målad i bruna nyanser med blå dekorationer. Rummen under läktaren går ända fram till läktarens framkant. Läktaren från byggnadstiden, något ombyggd i mittpartiet i samband med att rummen inreddes under läktaren.
ORGEL - Modernt orgelhus med piporna i fem rektangulära pipöppningar, de yttre samt den mittersta högre än de mellanliggande. Målat i blå och ljusbruna toner. Byggt 1963 tillsammans med orgelverket, av Hammarbergs.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, placerade på ömse sidor om korbågen. Svarta siffertavlor med trepassformad överdel, omgivna av profilerade och förgyllda ramverk med nygotisk utformning. Målade i brun lasering. Från byggnadstiden.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor: Den äldsta från 1500-talets början, reparerad på 1920-talet. Den yngre är från 1855, omgjuten 1923 av M. O. Ohlsson i Ystad.
ÄLDRE INREDNING - ovanför det nuvarande välvda innertaket finns det ursprungliga innertaket från 1891, med bemålningen bevarad.