Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKEDAL KROKSTAD 1:2 - husnr 2, KROKSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KROKSTADS KYRKA (akt.)
2004-07-05
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är stort och ljust. Det har en tydlig klassicistisk karaktär, och med den höga altaruppsatsen som ett tydligt blickfång. Koret är rakt avslutat åt öster, och har ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är två steg högre. Sakristia finns på korets östsida, med ingångar på ömse sidor om altarringen. Under läktaren i väster är rum inbyggda, med samlingsrum på sydsidan och kapprum på norrsidan.

GOLVET är lackat trägolv, av äldre datum i långhuset, av yngre datum i koret. VÄGGARNA är slätputsade och målade i ljust beigerosa, med vita fönsternischer. TAKET är ett välvt brädtak, ljust blåmålat. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, marmorerad i rödbrunt.

INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt mitt på södra långsidan. Ingångar till sakristian på ömse sidor om altarringen. Alla dörrar mot kyrkorummet är spegeldörrar med tre fyllningar, målade i två grå nyanser med smal guldlist runt speglarna. Ingångarna till sakristian kröns av trekantiga gavelfält (tympanonfält) uppburna av konsoler. Gavelfälten från 1930. Ovanför dessa sitter på väggen snidade rundlar, målade i grått och blått. FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i vitt, och med innanfönster. Ytterbågarna från byggnadstiden, innanfönstren yngre. Ovanför läktaren i väster sitter två runda fönster.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Sedan 1992-93 är rum inbyggda under läktaren. Väggen mot kyrkorummet är klädd med släthyvlad panel, målad likt långhusväggarna. Öppna mot mittgången, dörrar in till biutrymmen.

SAKRISTIA - Öster om koret, samtida med kyrkan. Enkel inredning, med bl a murat altare från 1930.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av kalkstensplattor, vitputsade väggar och ett vitmålat brädtak. Vindfång innanför ytterporten, med glasade dörrar. Trappor till läktaren på norr- och sydsida, från byggnadstiden. Ytterportens insida indelad i spegelfält, målad i grått. Möjligen från byggnadstiden, eller 1930. Dörren in till kyrkorummet är en dubbel spegeldörr, marmorerade i grått. Från byggnadstiden. RUMMET EN TRAPPA UPP har ett lackat brädgolv, vitputsade väggar och ett gråmålat brädtak, med dekorationsmålade kors och stjärnor, målade i vitt. Rummet är genom en brädvägg avskiljt från tornvåningarna ovanför, vilka är helt oisolerade. Dörren in till läktaren är en dubbel spegeldörr, målade i grått, från byggnadstiden.


INREDNING:

ALTARE - Vid östra korväggen. Av trä, gråmålat med draperimålningar i mörkare grått. Initialerna I H S i förgyllda bokstäver på framsidan. Gråmarmorerad altarskiva. Troligen från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - Stor klassicistisk altaruppsats, arkitekttoniskt uppbyggd, placerad mot korväggen. Nederdelen är bredare än altaret och består av ett knappt manshögt gråmarmorerat postament. På detta står fyra förgyllda räfflade pilastrar, vars korintiska kapitäl i jämnhöjd med taklisten bär upp ett överstycke krönt av en stor förgylld strålglans kring ett allseende öga. Strålglansen är av två helt förgyllda och försilvrade änglafigurer, som håller ett försilvrat textband med den förgyllda texten "ÄRA VARE GUD I HÖJDEN". I mitten av uppsatsen ett enkelt förgyllt kors mot en ljusblå bakgrund, vid sidorna reliefer symboliserande lagtavlorna till vänster och bibeln och nattvarden till höger. Altaruppsatsens mittparti från byggnadstiden, breddad med de yttersta pilastrarna samt textbandet 1930.
ALTARRING - Öppen halvrund av trä med smala svarvade dockor, marmorerade i grått och blått, med förgyllningar. Överliggare och knäfall klädda med ljust vinrött tyg. Från byggnadstiden, grindarna avlägsnade vid senare renovering.
PREDIKSTOL - Placerad på norrsidan, med sent nyklassicistisk utformning (empir). Består av korg, ljudtak och trappa. KORGEN är åttkantig med guldmålade dekorationer i de grå speglarna (tro-hopp-kärlek, dvs kors, ankare och hjärta, samt palmkvistar). I hörnen förgyllda halvkolonner, och längs underkanten en förgylld snidad lagerkrans. LJUDTAKET är åttkantigt även det, placerat relativt högt ovanför korgen, och med en draperimålning i blått på väggen under ljudtaket. Krönt av ett förgyllt kors, profilerad kant med förgyllda dekorationer, och längs underkanten en i trä snidad kappa (tygimiterande) med förgylld frans. TRAPPANS sidor indelade i speglar, och med enklare profileringar längs över och underkanter. Predikstolen är målad i grå nyanser med röda och förgyllda ornament. Från byggnadstiden.
DOPFUNT - På korets sydsida. Av trä, med en relativt liten åttkantig profilerad fot, skaft i form av ett klot med en snidad och förgylld lagerkrans runt om, och en stor åttkantig cuppa med rundad undersida. Runt cuppans överdel smala profilerade lister, och mellan dessa ett bibelcitat: "Then ther troor och blifuer Döpt, han skall warda Salig: Men then her icke troor: han skallwarda fördömd. Marc 16 ver 16." Målad i grå och brun marmorering. Från 1600-talet, restaurerad 1930, konserverad 1992. En äldre täljstensdopfunt är omnämnd 1830.
BÄNKINREDNING - I fyra kvarter, slutna mot mittgången och öppna mot sidogångarna. Spegeldörrar mot mittgången, bänkskärmar i kvarterens fram- och bakkanter indelade i speglar. Utsidan målad i beigerosa med marmorerade speglar och överliggare. Insidan ådrad i ekimitation. Från byggnadstiden, ombyggda 1930 och 1965 (sidogångar) och de främsta och bakersta bänkarna borttagna 1992-1993.
KORBÄNKAR - På korets norr- och sydsida. Motsvarande utformning som övriga bänkar.
LÄKTARE - I väster, uppburen av runda pelare på ömse sidor om mittgången, gråmarmorerade. Läktarbröstningen är indelad i spegelfält inom ett ljust beigerosa ramverk och med rödbrunt marmorerad överliggare. I speglarna finns målningar av Jesus och lärljungarna, utförda i grått och svart. Läktaren från byggnadstiden, målningarna utförda av C O Svenson 1930.
ORGEL - Nyklassicistiskt orgelhus, med tredelad fasad med rundbågiga pipöppningar, den mittersta högre och bredare än de två vid sidorna. Pipöppningarna flankeras av pilastrar, och orgelfasaden är målad i grått med röda och förgyllda ornament. Från 1884, ritad av en arkitekt Nyström, för en orgel av Molander. Nuvarande orgelverk av Tostareds orgelfabrik, färdigt 1993.
NUMMERTAVLOR -Två stycken, som står på hög fot, placerade på ömse sidor om altarringen. Svarta rektangulära siffertavlor omgivna av profilerade vitmålade och förgyllda ramar, och med snidade och förgyllda krönornament. 1800-talsarbeten.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den större gjuten 1844 i Göteborg, den mindre (från 1614) omgjuten 1900 i Stockholm. Bägge är senast omgjutna 1946 i Ystad.