Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARBERG VÄRÖ 1:2 - husnr 2, VÄRÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄRÖ KYRKA (akt.)
2001-04-03
Interiörbeskrivning
HELHET- Värö kyrka är en av Hallands största kyrkor. Kyrkan har ett brett, långt långhus med tak invändigt täckt av ett flackt tunnvalv. I koret finns en predikstol och en stor klassicistisk altaruppsats. Bakom altaruppsatsen är sakristian, med textilförvaring och toalett inredd. Dagens invändiga färgsättning utgörs av ljusgult färgade väggar och brutet vitt tak. Rödlaserad bänkinredning, ljust hållen marmorering av altaruppsats, predikstol, läktarbarriär, dörrar och orgelfasad målade i grågrönt, guld, brunt och grått. Vapenhuset, beläget i västtornet, avviker i utformning och färgsättning från kyrkan i övrigt. Vapenhuset fungerar som kyrkmuseum med minnestavlor och inredning från kyrkans medeltida föregångare. På insidan av huvudentrén i väster, finns ett vindfång inrymmande toaletter, förråd och tornvindstrappa.

VAPENHUS- Beläget i västtornet. I vapenhuset finns ett vindfång uppfört i väster med mittgång, förråd och handikapptoalett i nordvästra hörnet samt wc och tornvindstrappa i sydväst. Utrymmet i öster används som museum.
GOLV- Trä, smalt, spåntat. Täckmålat med blank färg i grå kulör.
VÄGG- I öster, söder och norr, putsad. Ojämn, kvastad yta. Avfärgad med kalk i vitt. I väster, pärlspånt, smal, täckmålad i bruten vit kulör.
FÖNSTER- 2 st femluftsfönster med kors- och T-post. Fönstret mot söder har äldre bågar. På norra är delar utbytta. Ytterbågen har genomgående spröjs i lunetten med stormjärn. Innanfönstren är ospröjsade. Bågar och karm är täckmålade i mörkgrå kulör. Fönsterbänkarna är täckmålade med halvblank färg i vit kulör.
PORTAL- 1 st entréport, se även exteriör. 8-fyllnadsdörr. På insidan med ramverk med fasade hörn och med pärlspånt i spegelfyllningar. Täckmålad i bruten vit kulör. 1 st entréport mellan vindfång och vapenhus. Dubbeldörr med 4 fyllningar/blad. Spegelfyllningarna är täckmålade i blå kulör. Ramverket har en förgylld, fasad kant mot spegelfyllningarna. Ramverket är rödlaserat. Spolformat, yngre mässingstrycke.
INNERDÖRRAR- 4 st enkla fyrfyllnadsdörrar, täckmålade i bruten vit kulör, till WC och vindstrapp i sydväst och till handikapp-WC samt förråd i nordväst. Samtliga med spolformade mässingstrycken. 1 st pardörr till långhusets mittgång i öster, se långhus. Mot vapenhuset målad med blå spegelfyllningar, delvis förgylld spegellist och rödlaserat ramverk.
TAK- I vapenhus: Trä, pärlspåntspanel, smal. Täckmålad i blå kulör. Taklucka. I vindfång: Trä, pärlspåntspanel, smal. Täckmålad i bruten vit kulör. Format som sadeltak över mittgången och med ett förgyllt kors i nock. Taklist: På vindfånget, mot öster finns en profilerad taklist i röd, blå och delvis förgylld kulör.
ÖVRIGT- 1 st golvstående skåp med spegeldörrar. Täckmålad i blå kulör med utsparningar i svart. 2 st series pastorum i blå ramar. Hänger på norra och östra väggen. 1 st texttavla med historisk information gällande byggår, restaureringar m.m. Hänger i blå ram på norra väggen. 1 st äldre kyrkklocka, står på golvet på norra sidan. Kläppen hänger på väggen. 1 st modell över kyrkan står i södra fönstret. 1 st taklampa med glasskärm, hänger i vindfånget.

WC- Utrymmet nås från vapenhuset och är beläget i sydvästra hörnet. GOLV- Plastmatta i beigemelerad kulör.
VÄGG- Skivmaterial med glasfiberväv. Täckmålat i vit kulör.
TAK- Glasfiberväv, täckmålad i vit kulör.
ÖVRIGT- Skåpslucka till utrymme under vindstrappa i väster.

HANDIKAPP-WC- Utrymmet nås från vapenhuset. Lika material som i WC, se WC.

FÖRRÅD- Utrymmet nås från vindfånget. Lika material som i WC, se WC.

ÖVRIGT- Vindstrappa. Vindstrappans första steg av gråmålat trä. En slät enkeldörr leder till vindstrappan som är inbyggd utefter södra väggen, klädd med pärlspåntspanel, målad i vit kulör.

TORNVINDSRUM- I tornvindsrummet förvaras diverse lösa inventarier. GOLV- Trä, spåntat. Obehandlat.
VÄGG- Puts. kalk. Kalkavfärgad, vit.
TAK- Ovanförliggande bjälklag. Obehandlat.
FÖNSTER- 3 st rundfönster, varav 1 i väster, 1 i norr och 1 i söder. Fyra lufter/fönster. Sentida bågar mot väster och norr. Täckmålade i grå kulör.

KLOCKTORN- I klockrummet hänger 2 st klockor. Automatisk klockringning och lucköppning. Parluckor i samtliga väderstreck. Beklädnadsluckor täckmålade i grå kulör på insidan. Tegel och sten i nisch. På klockrummets putsade väggar finns flera årtal och signaturer i svart.

LÅNGHUS- GOLV- Trä. Klarlack. I mitt- och sidogångar ligger golvbrädorna i Ö-V riktning och i bänkraderna och korsgången i N-S riktning. Handikappramper av trä leder upp till koret från sidogångarna. Golvlist: Trä. Kvartstav täckmålad i gulgrå kulör lika sockelbård.
VÄGG- Slätputs täckmålad med pensel med matt/halvblank färg i ljus, varm, ockragul kulör. I fönsternischerna täckmålat/rollat med matt färg på sidorna. Fönsterbänken har en penselstruken halvblank färg, i lika kulör som vägg.
Läktarunderbyggnader i väster med spegelindelad vägg med bröstningslist i rostbrun kulör och rundade glasade hörn mot öster. Läktarunderbyggnadernas ytterväggar: Skivmaterial med påspikade ramlister med fasade kanter. Spegelindelningen utgörs av två på höjd stående fyrkanter ovan bröstningslist och liggande, rektangulära, utskjutande speglar under. Väggarna är täckmålade med matt färg i lika kulör som övriga väggar. Bröstnings- och taklisten är profilerad och sockellisten slät. Samtliga lister är laserade med rödbrun kulör på ljusare botten. I hörnen mot långhuset har underbyggnaderna försetts med rundade, ljudisolerande fönster, 2 lufter, ej öppningsbara.
PORTAL- 1 st mot söder, 1 st mot norr. Vindfång innanför södra och norra ingången, med dörrparti och tillhörande ramöverstycke med textinskriptioner, något indragna i nischer från väggliv. Inga foder. Dold karm. Pardörr med 6-fyllnadsdörrblad. Ramverket har små fördjupade, svarvade hål med knoppar i och fasade kanter. Laserat med ljusgul kulör på gulvit botten. Speglarna är laserade med pensel på fasningen och svampmålad på spegeln med varmt gul lasyr. Spegellisten är förgylld. Tavlan ovan dörren har en omfattning i ljusbrun kulör, mörkbrun botten och förgylld inskription. Spolformat trycke inmålat i lika kulör som dörren i övrigt. Tröskel av trä, täckmålad och målningsbehandlad lika sockeln. Inskriptioner: Ovanför södra entrédörren: "Gån in i hans portar med tackande, uti hans gårdar med lofvande: tacken honom, lofven hans namn. Ps 100:4.". Över norra entrédörren: "Halleluja. Lofven Gud i hans helgedom: lofven honom i hans makts fäste. Ps 150:1.".
INNERDÖRRAR- Mot väster 1 st dörr från vapenhus till mittgång. Pardörr med sexfyllnadsdörrblad. Lika färgsättning som vindfångens dörrar, dock med profilerat foder, täckmålat i bruten vit kulör. Tröskel av lackad ek.
FÖNSTER- Fönstren sitter i inåt fasade, rundbågeformade, fönsternischer behandlade lika övrig vägg. Fönsterbänkarna sluttar inåt och är slätputsade och täckmålade i lika kulör som vägg men med en blank färg. På fönsterbänkarna finns en liten sockel för ljusstakar.
Femluftsfönster med kors- och T-post samt lösa ytterbågar och innanfönster. Genomgående spröjs i ytterbågarna. Ospröjsade innanfönster. Inget foder, slät karm. Blandade glastyper. Ytterbågarna är täckmålade i mörkgrå kulör inåt. Innanfönstren är täckmålade med en ljusare, varmgrå, kulör inåt. 2 st fönster mot norr, varav 2:a och 3:e fönstren från väster räknat utgörs av treluftsfönster med T-post. I övrigt lika utformning och kulör som femluftsfönstren, se ovan. Mot norr respektive söder, 1 st överljus till ingångar. Lunettbågar med enkelglas och genomgående rak spröjs. Blåst glas. Inget foder. Samtligt trä täckmålat i kall, ljusgrå kulör. Fönstren sitter i en i överkant utåt sluttande nisch med oregelbunden tryckt båge längst ut och en rundbåge lika övriga fönsternischer inåt.
TAK- Innertaket utgörs av ett flackt tunnvalv av trä, kassetterat och indelat i sju sektioner med 39 kassetter i varje. Taket avgränsas mot det på lika vis kassetterade kortaket, med en kraftig bjälke, vilken följer takets form och vilar på fyrkantiga väggpilastrar i norr och söder. Taket under läktaren utgörs av hyvlade brädor av fallande bredder. Täckmålade i varm, ljust grågul kulör. Taklist: Taklisten är profilerad och avslutas uppåt, under valvet av ett tandsnitt. Nedre partiet är marmorerat med rostrött, brungrönt och gult och tandsnittet är målat med oxidgult på engelskt röd botten. I ovankant en mörk, ockragul list. 2 st högtalare, vita, hänger i taket över främre kvarteren.
ÖVRIGT- 12 st spolformade kolonner, varav 8 st utmed mittgången, på raka fundament, mörkt marmorerade med bruna och roströda kulörer på ljus botten, samt med en taklist förgylld med rött hålkäl, bär läktaren. 2 st skärmar med lika sidostycken som bänkinredningen, täckmålad i bruten vit kulör, står mot västra väggen, längst bak, på ömse sidor om mittgången, under läktaren.
1 st golvur från 1765. Rakt skåp i blålaserad ton med förgylld inskription och förgyllda spegellister, samt 3 förgyllda urnor i toppen. Står på golvet vid främre kvarteret mot norra väggen. 2 st nummertavlor med svart botten i ramlist laserad med grågrönt på bruten gulvit botten och med förgyllda lister och volut i överkant. 1 st på norra och 1 st på södra väggen. 1 st votivskepp står längst bak vid mittgången, under läktaren. 1 st minnestavla målad av H Wibeck, står mot södra läktarunderbyggnaden. 1 st ljusglob, står på golvet i södra korsgången. 1 st flyttbart altare av skivmaterial i vit kulör med marmorering i grått och rostbrunt på vit botten med förgylld list runt och i mitten ett utanpåliggande, förgyllt kors. Står längst bak på norra sidan under läktaren. 1 st Altaruppsats från 1600-talet, påmålad 1768, hänger på väggen, ovan entrén till långhuset. Polykrom och förgylld träram med vegetativ och figurativ ornamentik, utan altartavla, härrör från den medeltida kyrkan.

LÄKTARUNDERBYGGNADER- LEKRUM I SÖDER- GOLV- Fur, spåntat, klarlackat. Golvsockel: Trä. Plattlist. Täckmålad i gråblå kulör.
VÄGG- Skivmaterial. Rundade hörn. Täckmålade med ljust gul kulör, svagt tecknad svampmålning i rosabrun kulör. Bröstningslist mot norr och syd, profilerad och täckmålad i gråblå kulör. Dörr- och fönsterfoder är breda, platta och försedda med taklister likt pilastrar.
INNERDÖRRAR- Dörrar täckmålade i ljusgul kulör med raka, släta, breda foder. 2 st enkeldörrar, släta dörrblad med plasttrycken. Leder till två stycken förrådsutrymmen i väster. 1 st enkeldörr med 2 st utanpåliggande spegelfyllningar med fasade kanter.
FÖNSTER- 2 st rundade isolerglas med 2 rutor/fönster mot SO och NO. Fönstren avdelas av en spröjsning. 1 st isolerglasfönster med 4 rutor mot söder. Fönstret avdelas av en mittpost, spröjsning samt en utanpåliggande bröstningslist.
TAK- Skivmaterial täckmålat i bruten vit kulör. Taklist: Trä, profilerad med kvartstav nederst täckmålad i beige kulör och däröver en hålkälsprofil i gråblå kulör.
ÖVRIGT- 1 st spolformad kolonn på rakt fundament. Kolonnen är marmorerad med grått och grågult samt violett på ljus botten. Fundamentet är svampmålat i grönt på ljusgul botten. Bröstningslisten är profilerad och i gråblå kulör. Kapitälet är täckmålat i två beige kulörer samt med en förgylld och en röd ring. I taket sitter 10 st lampor med vit sockel och en rund skiva av frostat glas. Diverse leksaker och möbler samt ett skötbord. 1 st radiator på östra väggen.

LÄKTARUNDERBYGGNADER-ANDAKTSRUM I NORR- Samma utformning som lekrum, dock med vita väggar samt 1 st altare av rödbok mot östra väggen.

2 st Läktartrappor mot västväggen med passage i norr och söder bakom/ vid sidan av läktarunderbyggnaderna. Trapporna är byggda i vinkel och är av trä. Vagnsstycket av furu är laserat i grå kulör. Sätt- och stigsteg med heltäckningsmatta i röd kulör. Räcket med profilerad handledare av trä, och krysslagda brädor. Samtligt laserat i brunsvart kulör på ljus botten.

LÄKTARE- GOLV- Trä, spåntat, furu, klarlackat. I gången klädd med röd heltäckningsmatta.
I bänkkvarteren ligger golvet i 7 travéer med skyddsräcke lika trappans mot gången.
VÄGG- Ett sparat parti av äldre färgsättning finns på norra väggen, uppe på läktaren. Fältindelning med schablonmålningar i form av beslagsornamentik, blad- och blomdekorer. Kulörer i brunbeige, ljusblått, rosa och gult.
FÖNSTER- 2 st mot väster. Den övre delen av långhusets västra fönster är synliga på läktaren. Skyddsräcken mot fönstren. Rundfönster med ekerspröjsning. Tonat glas i rosa, ljusgul och ljusblå kulör.
TAK- Se långhus.
LÄKTARBARRIÄR- Läktarbarriären är laserad i gråkulör på bakstycket. Rak läktarbarriär med marmorerade spegelfyllningar och utskjutande mittparti med indragna, rundade, hörn. Ramverk, under- och överliggare i varm, bruten vit kulör. Horisontella, profilerade lister delvis förgyllda. Spegelfyllningar med förgylld spegellist och marmorerad spegel i grönsvart och rostbrunt samt gult på vit botten med gultonad överlasering. Överliggaren är röd i överkant. Skyddsräcke av mässingsrundstång.
ÖVRIGT- Bänkinredning av lika typ och färgsättning som i långhuset. 8 st rader på var sida om orgeln. Skyddsräcken av lika utformning som trappräcken mot gångarna.

KOR- Koret är stort och utvidgat genom bänkborttagning. Bakom altaruppsatsen har ett utrymme inretts till sakristia.
GOLV- Korgolvet ligger ca 13 cm ovan långhusets golv. Golvet innanför altarringen ligger förhöjt ca 3 dm från korgolvet och altaret ligger ytterligare förhöjt med ca 2,5 cm. Trä, smalt och spåntat, gran och fur, klarlackat. Ligger i två olika riktningar i koret.
VÄGG- Slätputsade lika långhus. Väggar till sakristian bakom altaret är av skivmaterial och täckmålade i bruten gulvit kulör lika långhusvägg.
INNERDÖRRAR- 1 st till sakristian i öster.
FÖNSTER- 2 st rundfönster med korspost, isolerglas och slätt foder. Lika kulör som vägg. Sitter i NO och SO i väggarna till sakristian. Antikglas i ljusblå, gula och beige toner.
TAK- Kassetterat tunnvalv lika långhus. Kortaket är indelat i 16 st radiella sektioner med 5 rutor i varje. Korbågen har två inramade fält och ett kors i en ring i valvkrönet, samtligt målat i röd kulör.
ÖVRIGT- 2 st korbänkar i två rader med ådringsmålade fronter. Står mot väggarna SO och NO i koret. Sidostyckena har lika utformning och målningsbehandling som övrig bänkinredning, se fast inredning. Fronterna har spegelfyllningar och är ådringsmålade lika övriga fronter.
1 st fristående dopbord, ådringsmålat, står framför södra sidan.1 st litet bord, ådringsmålat, står på norra sidan. 1 st Ambo av vitlaserad furu, sår på norra sidan. 1 st nummertavla på trä fundament/piedistal marmorerad i gråbruna toner på gråviolett botten. Nummertavlan har svart botten, ram med grågrön lasyr på vit botten med förgyllda lister gavelkrönets lister i rosa och gult. 1 st trästege laserad i gråviolett. Står under nummertavla i norr. 1 st kororgel från Tostareds orgelbyggeri. Orgeln är ådringsmålad i rödbruna kulörer. 1st kista med välvt lock med inskription i front "Anno 1789". Står mot SO korväggen. 1 st kista med välvt lock med rik beslagsornamentik och inskription "Wärö kyrkias", står mot NO korväggen. 1 st piano, brunt, står mot södra korbänken.

SAKRISTIA- GOLV- Trä. Smalt, spåntat. Täckmålat i ljus, varm, grågul kulör. Ramper av lika material och kulör som övrigt golv vid dörrar upp till koret. Golvsockel: Trä. Bred med fasad överkant. Täckmålad i varmt grågul kulör.
VÄGG- Östra väggen är rundad. Trä mot väster på baksida av altaruppsats, täckmålad i gråvit kulör. Skivmaterial mot norr och söder, täckmålat i dito gråvit kulör. Slätputs mot öster. Från gördellist och uppåt täckmålad i gråvit kulör därunder täckmålad i varmt gul kulör lika långhus.
PORTAL- Ytterdörr av stående brädor på smidda gångjärn, täckmålad i grå kulör. Smidesstång fäst i södra murväggen. INNERDÖRRAR- 1 st enkel dörr i väster till vindfång. fyrfyllnadsdörr med släta speglar. Ramverk med kvartstavsprofil mot spegel täckmålad i ljus, brungul kulör. Spegelfyllningen är slät, täckmålad i ljusare gulbrun kulör. Spolformat trycke av mässing. 1 st dörr enkeldörr till toalett i östra hörnet. Två st utanpåliggande speglar med fasade kanter samt foder med fasade kanter. Täckmålat i ljusgul kulör lika vägg. 2 st dito dörrar till koret, en i söder och en i norr.
FÖNSTER- Rundfönster mot kor, se kor. 1 st Lunettbåge mot öster. Rak spröjsning i innerbågen och radiell i ytterbågen. Täckmålad i bruten gråvit kulör. Genomgående spröjs i båda bågar. Inget foder.
TAK- Skivmaterial täckmålat i bruten vit kulör. Taklist: Trä, hålkälsprofil täckmålad lika tak.
ÖVRIGT- Förvaringsskåp med överskåp, i mitten en lägre del utformad som altare, står mot västra väggen mot altarets bakstycke. Luckor av rödaktig bok, gulvitt ramverk. Förvaringsskåp och spegel mot södra väggen. Skåpen har en profilerad list i överkant och indragen sockellåda. 1 st radiator mot Ö väggen. 1 st piscina av koppar monterad vid östra väggen. 1 st gråmålat bord med svarvade och snidade detaljer. 1 st armlänsstol med stoppad rygg och sits.

WC I SAKRISTIA- GOLV- Golv och sockel av grå klinker i fyrkantigt format med grå fog.
VÄGG- Puts och skivmaterial. Täckmålat med halvblank färg i gul kulör lika vägg i sakristia. Vitt kakel bakom handfat.
TAK- Skivmaterial. Täckmålat med halvblank färg i bruten gråvit kulör.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- Öppen bänkinredning i fyra kvarter med mittgång, korsgång och sidogångar. Samtligt laserat i rödbrun kulör på ljusare botten med mörkbrun fot samt mörkbruna, profilerade lister och mörkbrun överliggare i rygg och fronter. Skivmaterial monterade på ryggytorna. I gavlarnas toppar en snidad blomma med en skuren sexuddig, förgylld stjärna. I gavelns fotstöd ett skuret förgyllt fyrpass. Krokar för kläder. Psalmbokshylla med sluttande plan och profilerad framkant. Under bänkarna är rören till ett varmluftssystem målade i lika rödbrun kulör som övrig bänkinredning. I bänkraden längst bak på norra sidan finns ett manövreringsbord. 9 st rader + front på södra sidan i bakre delen, 9 st rader + front på norra sidan i bakre delen, 13 st rader + front i södra främre delen, 13 st rader + front i norra främre delen.

ALTARE OCH ALTARUPPSATS- 1 st Altaruppsats i nyklassicistisk stil tillverkad av Johannes Johansson, Mjöbäck. Fyra kraftiga, kannelerade kolonner med antikiserande kapitäl, bärande en arkitrav. I mittpartiet finns ett rundbågeformat fält inramat av pilastrar och en rundbåge krönt av ett skulpterat änglahuvud. Centralmotivet är en ljus oljemålning på linneväv, föreställande Jerusalem. Altaruppsatsens ramverk är målat i bruten vit kulör. Altartavlans och sidopartiernas marmorerade fälts ramomfattning är i grågul kulör med delvis förgyllda lister. Sidofältens marmoreringar utgörs av rostbruna och gråsvarta streck på vit botten. Kolonnerna, varav 2 st hela, 2 st hörn och 2 st pilastrar, är marmorerade med rödbruna, gråblå och gula streck på ljusgul botten och överlaserade med gulaktig lasyr. Arkitraven har ett brutet vitt ramverk, en horisontell fris i gråviolett med röda dekorelement och bokstäverna I H S med ett förgyllt kors. I krönets överkant finns volutformade akantusblad i rött med förgyllning. Fundamentet är marmorerat i brungrå kulörer och pilastrarnas fundament i rödbruna, svarta och vita kulörer.
1 st altarring av trä, sparksockel av trä laserad i gråviolett ton. Knäfall och överliggare klädda med rött, vävt tyg. Balusterdockor på gråbrun-marmorerade klossar med bruna toner på ljusgul botten och med gul överlasyr samt förgyllda ringar. Överliggare och underliggare av trä i bruten vit kulör. Altarringen är öppen mellan ring och uppsats i öster och här finns låga trätrappsteg.

PREDIKSTOL- 1 st Predikstol med fyrsidig front med bl.a. korsfästelsescener och sexsidig baldakin från 1600-talet, från Värö medeltida kyrka. Partiellt deponerad på museet i Varberg men efter konserveringsåtgärder av G Truedsson återmonterad på nuvarande plats i Värö ka 1986. Svenska texter i förgyllning på svart botten. Predikstolens bladknopp vilar på en fyrskuren, gråbrun-marmorerad stolpe