Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARBERG STRÅVALLA 4:19 - husnr 1, STRÅVALLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STRÅVALLA KYRKA (akt.)
2002-01-09
Interiörbeskrivning
HELHET- Långhus utan vapenhus och med tresidig koravslutning. Läktarunderbyggnader i norr och söder med textilförvaring i söder och städ- samt styr- och reglerutrustning i norr. Läktartrappan finns längst bak i väster på norra sidan. Sakristia på norra sidan med förbindelse via koret. Korentré i söder.

LÅNGHUS- GOLV- Slipad kalksten i mittgången. I övrigt utgörs golvet av spontat trägolv, smal bredd, fur, laserad i gråaktig kulör. Klarlackade eklister sitter monterade i skarven mellan stengolvet och det ca 3 cm upphöjda golvet i bänkraderna. Mot ytterväggen ligger en förhöjd, liggande, sockelbrädda som följer yttermurens oregelbundenheter.
Golvsockel: Ingen sockel efter långhusväggar, men mot väggar till läktarunderbyggnaderna. Hög med hålkälsprofil i överkant. Laserad i grön kulör på ljusgrå botten.
VÄGG- Långhusets väggar är putsade och avfärgade i bruten vit kulör. Mot norr och söder finns rester av ett medeltida måleri. Måleriet har samma indelning med motiv inom valvbågarna som i Landa kyrka. I Stråvalla kyrka återfinns nattvardsmotivet på övre halvan av södra väggen. Motiven omfattas av rundbågar i olika kulörer och löper i två rader med en horisontell bård av en rörstav omlindad av akantusblad med grå skraffering som bakgrund. Figurerna och bågarna markeras av svart/grå kanter. Längst ner finns en bård med rombiskt gallerverk med blommor i romberna. Gallerverket är i rött, grått, ockra och vitt och under detta en regelbunden bård/ranka med trepass, i dito kulörer. Kulörerna som använts i motiven och som idag är synliga är oxblodrött, orange, grått, grönt och ockragult i olika nyanser.
I andra fönsternischen på södra sidan, från öster räknat, finns också rester av ett kalkmåleri av anan typ i rött och vitt. Västra väggen döljer läktarunderbyggnader för textilförvaring samt städ. Väggen är inte rak utan till hälften, i anslutning till ytterväggarna, något indragen mot väster. Väggen är mot långhuset klädd med stående, spontad panel i breda brädor, täckmålad med mattfärg i ljust grå kulör.
PORTAL- Huvudentré från väster. Muren bildar vindfång, avtorkningsmatta på golvet.
INNERDÖRRAR- Innanför entréporten i väster sitter en trefyllnadspardörr. Ramverk, karm och foder är täckmålat med ljusgrå kulör och överlaserad med grönpigmenterad lasyr. Spegelfyllningen är ljusare grå och överlaserad med grönpigmenterad lasyr. Kopparplåt som tröskelkant. 1 st trefyllnadsdörr till textilförråd i söder under läktare. 1 st dito till elskåp i norr under läktare. Båda nämnda dörrar har ett ramverk, foder, karm laserat i grön kulör på ljusgrå botten. Fodren är släta och breda. 1 st dörrskiva till utrymme för hängande förvaring av antependier längst bak, på södra sidan. Dörren är ett skivmaterial som målats för att smälta in i brädväggen.
FÖNSTER- Långhusets fönster sitter i tryckta, rundbågeformade fönsteröppningar. Nischerna är inåtfasade och putsade, avfärgade lika övriga väggar. Fönsterbänkarna är av fogade med breda putsfogar, flata, naturstenshällar. Fönstren är rundbågeformade, ej öppningsbara, spröjsade fyrluftsfönster med korspost. Innanfönstren utgörs av avtagbara tvåluftsfönster på gångjärn av mässing. Bågar och karmar är täckmålade i en ljus, varm gråvit kulör.
Av ovan nämnda typ finns: 4 st mot söder varav det längst i väster devis döljs av läktare och läktarunderbyggnad. 3 st mot norr, varav det längst i väster delvis döljs av läktare och läktarunderbyggnad.
1 st rundbågeformat enlufts, spröjsat enkelfönster. Spröjsningen utgörs av ett rundfönster i övre partiet och ett halvt dito i nedre. Glaset är färgat och i huvudsak i gult och blått med något rött. Bågen är täckmålad i ljus, gråvit, kulör. Fönsterbänken utgörs av en plywoodskiva täckmålad i ljust, gråvit kulör och ligger i lika nivå som altarskivan.
1 st lunettfönster ovan entrédörr från sakristia. Med tvålufts ytterbåge och enlufts innerbåge. Sitter i en tryckt båge. Nischen och den sluttande fönsterbänken putsad lika övrig vägg.

TAK- Välvt brädtak. Handhyvlade brädor i fallande bredder, topp-rotmonterade. Bottenkulören är ljusblå med något ultramarinblått inslag föreställer moln av olika karaktär och kulör allt från vitt till mörkt gulbrunt. Bibliska personer varvas med små och stora änglar, puttis och bibliska personer och berättelser. Den tresidiga koravslutningens mittsektion har motiv med Kristus med ett kors, Gudfader med världsalltet/en glob och längst upp en gråvit duva. Under dem sträcker sig änglar mot dem. Mitt över långhuset avbildas Kristus med en regnbåge i bakgrunden och på var sida 6 figurer, de tolv lärjungarna, sittande på gulmålade stolar av 1700-tals rokokomodell. På södra långsidan avbildas Moses med sina stentavlor, på södra en ängel som visar väg mot himlen för ett rödhårigt barn. I mitten ngt längre bak en grupp saliga människor som sträcker sina händer uppåt. Längst bak över läktaren utgörs takmotivet av skärselden.
Två stycken bjälkar inklädda med panel och med profilerade kanter sträcker sig tvärs över rummet, en över långhusdelen och en över kordelen. De är bemålade med brungula moln mot blå botten, ej lika blå bottenkulör som i långhus tak. Taklisten är av trä med profilerade brädor. Överst en karnis, därefter ett rakt parti, därefter en hålkälslist och slutligen en platt bräda, allt täckmålat i ljus, engelskt röd kulör.
ÖVRIGT- I långhusets fönster står sju st trearmade, svarvade träljusstakar täckmålade i gråblå kulör med röda detaljer. De står på runda socklar av trä, svampmålade i grå kulör. 3 st tamburmajorer av svartmålat järn finns längst bak. 2 st blyinfattade lampor med gult antikglas sitter i taket under läktaren. Utrymmet längst bak används för bokbord, tidskriftsställ av bok, klaffstolar m.m. 1 st grågrönblå heltäckningsmatta ligger i mittgången.

LÄKTARE- Trappa till läktare: Täckmålad i grå kulör. GOLV- Furu, klarlackat.
VÄGGAR- Se långhus. Mot fönster i norr och söder sitter ett räcke av trä med fyrkantsspjälor. Täckmålat i grå kulör.
TAK- Se långhus.
FÖNSTER- Se långhus. Del av ett fönster i väster är synligt på läktaren.
LÄKTARBARRIÄR- Konvex, rundad front med 13 st rundbågeformade spegelfyllningar. Målade handhyvlade brädor med lärjungarnas namn i svart på vit botten och med röd ramlist. Kristus/ Salvator i mitten. Ramverk i grått med mörkare överlasyr. Ramlist i rött. Marmorerad överliggare och underliggare i gråa och vita nyanser.
ÖVRIGT- 3 st svarvade ljusstakar av trä. Blå och röda, lika dem i långhusets fönster. Står fästa på läktarbarriärens överliggare. Klaffstolar.

KOR- GOLV- Korgolvet ligger på en nivå ett steg ovan mittgången. Golvet är belagt med kalksten i grågul kulör. Raka kanter, rektangulär form, ligger med förskjutna, raka skarvar. Tät fog. Golvet i dörrnischen är av kalksten - lika korgolv, men ligger ett halvt steg upp. Sockel: Kalksten, låg, utanpåliggande på väggen.
VÄGG- Väggarna i koret har en slätare, kvastad yta än i långhuset, men de är putsade och avfärgade på lika sätt. På sydöstra väggen, nära golvet finns rester av röd kalkfärg, trol. efter en draperimålning. På väggen bakom predikstolen i norr, finns rester av lika typ som beskrivits under vägg, långhus.
PORTAL- 1 st korentré från söder. Enkel trädörr med en något tryckt båge i överkant, klädd med stående profilerad panel på in- och utsida. Mot ytterdörr betsad i brun kulör och mot koret täckmålad i ljusgrå kulör samt överlaserad med en något grön nyans. Beslag av svartmålat smide. Sitter i en tryckt båge. I nischen finns spår efter en äldre, utanpåliggande dörr utan karm av trä i form av gångjärn och hål efter skjutregel eller dylikt.
INNERDÖRRAR- Se långhus.
FÖNSTER- Rundbågeformat korfönster med färgat glas i blått, gult och rött.
TAK- Se långhus. I taket ovan korets mitt hänger en svart högtalare. På takbjälken är spotlights monterade mot altaret.
ÖVRIGT- 1 st Madonnaskulptur, polykrom i svaga nyanser, hänger på nordöstra korväggen.
1 st passionskrucifix, hänger ovanför predikstolen på norra väggen. 1 st triumfkrucifix hänger över södra koringången. 1 st Altarskåp skuren i amerikansk valnöt, trären, med Jesu uppståndelse i mitten och på ömse sidor bilder med scener från korsfästelsen. Hänger på sydöstra väggen. 1 st äldre armlänsstol av furu står mot korets södra vägg. 1 st piano, vitt, med pall, står mot norra väggen. 1 st ambo, betsad fur, ljust gråbeige. Står framför södra bänkraden. 2 st golvljustakar av trä från 1965 står på mattan i koret. 1 st nummertavla, vit botten grå ramlist med förgylld kant. Spira och volut i toppen. 1 st liten kista av ek/bössa står på golvet.

SAKRISTIA- GOLV- Svart stengolv. Grå fogar (ligger på lika nivå som korgolvet). Sockel: lika golv.
VÄGGAR- Puts, kvastad yta. Avfärgad med kalkfärg i gulvit kulör.
PORTAL- 1 st entrédörr från sakristian i norr. Enkel trefyllnadsdörr med kammarlås, sitter i karm med tunt foder av trä med fasad innerkant. Ingen tröskel. Laserad i grå kulörer lika övriga dörrar.
INNERDÖRRAR- 1 st till kor - se långhus.
FÖNSTER- 2 st segmentformade fönster med spröjsad ytterbåge och enkel innerbåge. Enluftsfönster, ej öppningsbart.
TAK- Trä, spontat, täckmålat med matt färg i grå kulör. Ingen taklist.
ÖVRIGT- Ett parti med två garderober och ett skrivbord av bok i gulröd kulör, står mot västra väggen. 1 st bord av bok med tresidig front, står mot östra väggen. 1 st vit Kristusskulptur, 2 st stolar, 1 st pall.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- Öppen bänkinredning från 1960 med raka fronter och sidostycken/gavlar mot mittgång och yttervägg med dekorerade spegelfyllningar. 10 st rader på vardera norra och södra sidan. Insida: Vinklade ryggstycken med tre spegelfyllningar/ rad. Ramverk, sittyta, psalmbokshyllor o dylikt laserade med mörk, engelskt röd lasyr. Ryggspeglar laserade med ljusare röd lasyr. Fotbräda av trä, laserad lika golv. Utsida: Sidostyckena/ gavlarnas ramverk är täckmålade i gråblå kulör och överlaserade med en något mörkare nyns. Spegelfyllningen är täckmålad med ljust gulvit kulör och överlaserad med en lasyr med gult pigment, därpå dekorerad med sädesslag med ax och rötter och på vissa även med små insekter på sädesaxen. Spegelfasningen är laserad i mörkare, gulbrun kulör. Sockellisten är täckmålad i grå kulör och överliggaren är täckmålad i gråblå kulör och överlaserad med en mörkare nyans än ramverket.
4 st kolonner av trä med en typ av doriskt kapitäl. Står på runda socklar och bär läktaren. De är marmorerade med mörkblå kulör på ljus botten och med ljusgråvitt inslag. Förgylld list i kapitälet. 1 st dito står vid entrédörren, vid uppgång till läktare, dock täckmålad i ljust gråvit kulör. Övrigt: På undersidan av bänkarna sitter radiatorer monterade.

ALTARE OCH ALTARUPPSATS- Altare från 1872. Altaret fick ny färgsättning, bl.a. en bild av lammet och korset, samt en ny marmorerad träskiva 1997-98. Grålaserade hörn. Mittparti i vit kulör med förgyllda lister och kannelyrer.
Altaruppsats från 1872 med förgyllt latinskt kors med svepduk i blå kulör med förgyllda stjärnor och en förgylld törnekrona. Står på ett fundament med inskriptionen "IHS" och med volutformade sidostycken med förgyllda skärningar.
ALTARRING- 1 st bågformad altarring med 13 st spegelfyllningar inkl 2 st dörrar och tygklätt knäfall och överliggare, med färgsättning från 1997-98. Grålaserat ramverk, ljusgrå spegelfyllning och förgylld ramlist. Tyg i gammalrosa kulör. Sockellåda grålaserad lika ramverk.

PREDIKSTOL- 1 st åttasidig predikstol från omkring 1872 av trä står på en åttasidig fot. Predikstolen är flyttad ca 1,3 m mot öster. Öppen trappa utan räcke, handledare av svartmålat smide monterad på norra väggen från öster. Rundbågeformade, vita spegelfyllningar med omfattningar. I varje hörn en kannelerad pilaster med korintiskt/ kompositkapitäl. Kannelerad bandfris i överkant. Kraftigt profilerat listverk i över- och underliggare. Målat i grått med guldlister. Förgyllda kannelyrer på pilastrar, förgyllda kapitäl på röd botten.

ORGEL- Orgel med fasad i empirstil från 1850-52. Orgelverk med spelbord av ädelträ från Tostareds orgelbyggeri från 1980. Ramverk täckmålat i grå kulör och överlaserad med ljus, gröngrå lasyr. Gördellist i grått med förgyllt hålkärl. 3 st urnfundament till pipor i rött med förgllning. List i överkant med förgyllda, stående akantusblad på röd botten.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT- 1 st dopfunt från 1997 (kopia av en medeltida), med cuppa och fot av täljsten. Rund, dorisk bas med inhuggningar runt cuppan. Dopskålar finns i silver från 1882 och i tenn från 1998.