Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARBERG KYRKAN 1 - husnr 1, VARBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VARBERGS KYRKA (akt.)
2002-04-08
Interiörbeskrivning
HELHET- Enskeppig salkyrka från 1769-1772 i gustaviansk stil med femsidigt koravslut i öster och torn i väster. Tillbyggd sakristia i norr från 1961.

VAPENHUS- Vindfång innanför entréporten. Vapenhus med anslagstavla, skriftbord m.m.
GOLV- Kalksten i grå och röd kulör lagd i rutmönster. Matt, ojämn yta. Nedsänkt skrapgaller i vindfånget innanför porten. Avtorkningsmatta i mittgången.
VÄGG- Puts. Kvastad ytstruktur. Täckmålad i bruten gulröd kulör. I norra väggen finns en nisch med en anslagstavla i grågrön ramlist. I södra väggen finns en laserad slät lucka.
PORTAL- Pardörr till vindfång med överljus. Beklädnadsdörrar med överljus med 4 fyllningar på insidan. Täckmålad i mossgrön kulör.
INNERDÖRRAR- 4 st tvåfyllnadsdörrar till förråd och torntrapp. Fodren är laserade lika dörrarnas ramverk och dörrbladen är målade lika långhusets dörrar, se långhus, innerdörrar.
FÖNSTER- Överljus till entréport i form av en lunett med rundbågeformad spröjsning. 1 st överljus med 3 st, stående, rektangulära fönsterlufter med horisontell spröjs. Sitter i vindfånget.
TAK- Trä. Fältindelad slätspåntspanel. Stöpplad med mörk, grönblå kulör. Taklist: Trä. Gröngrå-laserad ramlist och ockragul hålkälslist.

LÅNGHUS- GOLV- Kalksten. Grå och röd kulör lagd i rutmönster. Ligger i mitt- och korsgångar. Trä, spåntat och oljat. Ligger i Ö-V riktning och på lika nivå som stenarna i mitt- och korsgångarna. 1 st halvcirkelformat cementfundament i golvet på södra och norra sidan, bakre kvarteren. Gravstenar i golv: 2 st i södra sidogången vid bakre kvarteret, 1 st i södra sidogången, främre kvarteret, 1 st i norra sidogången, främre kvarteret.
VÄGG- Puts, slät. Beige kulör, kvastad ytstruktur. Matt färg. Detaljer: Väggen avdelas i fält av pilastrar. Pilastrarna är målade i ljusare kulör än övrig vägg och har gråbruna marmoreringar på beigevit botten. Varje fält rymmer ett fönster alt ett entréparti. Antal pilastrar: 4 st mot söder, 4 st mot norr, 1 st mot NO, 2 st mot öster, 1 st mot SO. Utefter långhusväggarna sticker muren ut ca 2 dm upp till 80 cm höjd från golv. Här är muren ojämn. Detta döljs av sidobänkar.
INNERDÖRRAR- 1 st till vindfång i söder, 1 st till sakristia i norr, 1 st dito, utan omfattning men med rikt profilerade, marmorerade foder i grågrön kulör. Pardörrar med 2 st fyllningar/dörrblad och med helfransk, profilerad spegellist. Dörromfattningarna är släta och skjuter ut något från vägglivet och har raka, profilerade överstycken marmorerade i gråblå kulör med förgyllda, tunna profiler. Dörrbladens ramverk är laserade i grågrön kulör på ljust gulvit botten. Spegelfyllningarna är marmorerade i grågrön kulör på ljust gråvit botten. Spegellisten är täckmålad i ockragul kulör. Dörrbladen är svängdörrar med sammetsklädd kant. Dörrknopparna är av mässing med sol/blommönster.
FÖNSTER- För antal, lufter och spröjsindelning, se exteriör. Fönstren sitter i rundbågeformade, inåt fasade nischer. Nischerna och fönsterbänkarna är putsade och täckmålade lika vägg. Antikglas i bågarna. Innerbågarna är av klarlackad ek.
TAK- Välvt innertak. Takets välvning utgörs av flackare sidopartier och ett brantare, välvt mittparti. Mittpartiet är marmorerat i blå kulör på ljus botten. Det har ett putsdraget anfang som utgörs av en profilerad list med karnisformad mittprofil, marmorerad med ljust gult på mörkgul botten. Den flackare välvningen vilar i väggliv på en taklist med karnisform i överkant. Denna taklist är marmorerad i gråvitt på ljusbrun botten. Välvningen är täckmålad i svagt bruten vit kulör och uppdelas av, från pilastrarna uppskjutande partier, vilka breddas och tunnas ut vid anslutet till det övre anfanget.
Taket under läktaren indelas med fält av bärande balkar, vilka vilar på pelarna som bär läktaren. Fälten har smal pärlspåntspanel, svampmålad i grönblå kulör med ljusgrön-laserad ramlist samt gul hålkälslist. Takbelysningen sitter monterad i sexsidiga träplattor.
ÖVRIGT- På södra långhusväggen hänger 2 st större tavlor. 1 st föreställande Maria, Josef, Jesus och Åsnan, 1 st äldre altartavla från 1716, skänkt av prosten Lars Dahlberg till Caroli kyrka. Har även suttit som altartavla i Varbergs nuvarande kyrka. På norra långhusväggen hänger 1 st tavla, olja på duk med korsfästescen.
Nummertavlor med mörk gråsvart bottentavla i grönslaserad och förgylld ramlist. 2 st på norra väggen, 1 st på södra väggen. 1 st ljusglob av svart metall står på en svart plåt längst bak i långhuset. 2 st rullbara psalmbokshurtsar, står längst bak under läktaren. 1 st rullbart ljud- och ljus manövreringsbord, står längst bak. 1 st runt gästboksbord. 2 st tidskriftsbord av furu laserade i gröngrå kulör med belysning, står längst bak på norra sidan, mot västra väggen.

KOR- GOLV- Lika långhus och på lika nivå framför främsta bänkraderna fram till kortrappen. Kortrappen har en rundad trappnos av sten och utgörs av tre steg inkl. vilplanet. Vävda gångmattor i blå kulör. Golvlist: I koret skjuter muren ut ca 1 dm i nederkant och utanpå detta har en sockellist av trä med en profilerad täckbräda i överkant monterats och täckmålats i bruten gråvit kulör.
VÄGG- Femsidigt kor. Beige slätputs. Utformning och material lika långhus, se långhus.
PORTAL- Entrédörr i öster, sitter i en nisch bakom altaruppställningen. Dörren utgörs av en enkelbladig trefyllnadsdörr till ytterporten, se exteriör. Dörrbladet har lika färgsättning som långhusets dörrar, se långhus. Dock är spegelprofilen målad lika ramverket. Dörrfodret är profilerat och laserat i lika kulörer som dörrbladets ramverk. Detaljer: I nischen sitter äldre gångjärnsbeslag kvar i muren.
FÖNSTER- Korfönster mot NO, NNO, SO och SSO, se långhus. Korfönstren är av järn och har glasmålningar med motiv från Jesu liv. Mot öster, överljus av järn till entrédörr. Lunettfönster med blyinfattat, färgat glas i form av solstrålar. Sitter i en fasad nisch.
TAK- Se långhus.
ÖVRIGT- 2 st högtalare, vita, små, hänger i taket. 8 st elradiatorer med släta fronter sitter monterade mot korväggarna. Nummertavlor med mörk gråsvart bottentavla i grönslaserad och förgylld ramlist. 1 st på nordöstra väggen, 1 st på sydöstra väggen. 1 st flygel, brun, fabrikat Schimmel Western Germany. 1 st kororgel av ekfanér med dekor av ekollon och blad vid pipornas överkant, står i koret på den södra sidan. 1 st körpodium av trä i anslutning till kortrappen på södra sidan, marmorerat likt kalkstensgolvet. På podiet står lösa stolar av trä, gröngrå-laserade med gult tyg. 1 st ambo av trä laserad med ben i grönt, ram i beige och skiva i rödbrun kulör. 1 st bord av trä i dito färgsättning.

SAKRISTIA- HELHET- Sakristian ligger mot norr i en tillbyggnad från 1961 ritad av I Uddenberg och består av två rum, hall, toalett och förråd. Rummet i söder är fönsterlöst och fungerar som förberedelse- och samlingsrum/kontor och förvaring. Rummet längst i norr fungerar som sakristia/kapell.

FÖRBEREDELSERUM- GOLV- Trä. Lamellparkett av ek, oljad. Golvlist: Ek, tunn, platt, slät, klarlackad.
VÄGG- Puts, slät. Täckmålad i ljus, rosagul kulör.
INNERDÖRRAR- 1 st till långhus, se långhus. 1 st till sakristia.
TAK- Furu. Kassettak av furupanel, lackad.
ÖVRIGT- Pentry med utslagsvask, förvaringsskåp för hängande textilförvaring.

SAKRISTIA- GOLV- Trä. Lamellparkett av ek, oljad. Golvlist: Ek. Tunn, platt, slät, klarlackad.
VÄGG- Puts, slät. Täckmålad i ljus, rosa-gul kulör.
INNERDÖRRAR- Öster om rummet längst i norr ligger en entréhall med entrédörr i öster, sexfyllnadsdörr. Grönlackad interiört och exteriört i svart kulör.
FÖNSTER- I rummet längst i norr finns: 2 st isolerglasfönster, 1 st mot väster och 1 st mot norr, med blyspröjs på innerglaset. Ej öppningsbara. I norra fönstret färgat glas med motivet Jesus och lammet.
TAK- Kassettak av furupanel. Lackad.
ÖVRIGT- 1 st golvstående skåp av omålad furu med tvåfyllnadsdörr. 1 st altare.

LÄKTARUNDERBYGGNADER- I norr en toalett. Dörren utgörs av en tvåfyllnadsdörr med foder. Grågrön laserat. I söder 1 st förråd med bl a pentry, dito dörr. 1 st förråd under trappa.
2 st läktartrappor av obehandlad furu med svarvade pelare och handledare av svart rundjärn. Längst ner mot västväggen, bakom läktarunderbyggnaderna.

ORGELLÄKTARE - Läktaren bärs upp av 12 st pelare, varav 8 st i mittgången och 2 st delvis infällda i ytterväggarna. Pelarna har en mossgrön sockel med mörkt blågrön marmorerad bas, ljusare marmorerade pelare och förgyllda listprofiler i överkant. Bakom orgeln i tornvåningarna, finns körutrymmen, förråd m.m. Läktarbarriär med rak front och marmorerade spegelfyllningar.

FAST INREDNING- BÄNKINREDNING- Bänkinredningen är indelad i fyra öppna kvarter. Utefter långhusets ytterväggar finns 4 st sidobänkar. Dessa har insidor laserade i grågrön kulör på gul botten, men är i övrigt utformade lika övrig bänkinredning. Bänkarna har raka sidostycken med ramverk laserade i grågrön kulör på ljusgul botten. Spegelfyllningar i blågrön marmorering på ljust, grågrön botten. Fasad, förgylld spegellist. Platt, slät sockellist täckmålad i mossgrön kulör. Överliggare laserad i terrakulör på ljust brunorange botten. Insida täckmålad i ockragul kulör. Släta, svagt sluttande ryggytor av skivmaterial. Sittbänk av trä med 2 hela dynor/rad klädda med tyg i gul kulör. Handskhylla och psalmbokshylla. Fronter och bakstycken har raka, rektangulära spegelfyllningar som är marmorerade och målade lika bänkarnas sidostycken. Detaljer: Raderna längst fram är kortade mot sidogångarna. Bakstycket på södra, främre, kvarteret har två öppningsbara spegelfyllningar, vilka döljer manövreringsutrustning. Sidobänkarna har en omålad plywoodskiva i överkant mot vägg. Bänkvärmare är monterade 9 st/ sida i främre kvarteren, 8 st/sida i bakre kvarteren.

PREDIKSTOL- 1 st predikstol av trä från 1890-91 ritad av F R Ekberg, med sexsidig front med bibliska symboler snidade i trä på fem av fronterna; Ankare, sköld-duva-svärd och kors, kalk, ett kors, stentavlor med tio Guds bud. På åttsidig fot av trä, marmorerad i blågrön turkos kulör med förgyllning. Stolens bas-list är blågrön-marmorerad och förgylld. Speglarna har grågrön-laserade ramverk på ljusgul botten. Speglarna är svampmålade i blått med röda och förgyllda spegellister. Dekoren är snidad och förgylld. Listen i överkant i blått, rödbrunt och förgyllning. Predikstolens raka trappa och trappbarriär har ungefär lika marmorering som bänkinredningen, dock med något andra kulörer. Trappan är av furu och oljad.
1 st ljudtak brutet i sju sidor med lambrequin med förgyllning. I taket en bronserad takrosett. Detaljer: Ljudtaket och stolen binds samman av en väggmålning och pilastrar, åter framtagen vid 1998-2000 års restaurering. Väggmålningen är delvis rastrerad i putsen och förgylld och utgörs av tecken och bevingade djur, bl a en falk, en get, ett lejon m.m.

ALTARE OCH ALTARUPPSATS- 1 st altaruppsats från 1816. Fundamentet är av trä marmorerat i mörka, grönblå kulörer på ljusgrön botten och med ljus streckning. Överst en förgylld äggbladslist. Fundamentet bär fyra stycken ¾ kolonner med förgyllda kompositakapitäl. Baserna utgörs av förgyllda kransar. Kolonnerna är marmorerade i grönt och grönblått på ljus botten med vita och gula marmoreringar. Innanför kolonnerna finns en rundbåge med ett ramverk marmorerat i mörka, svarta, ljusblå, vita och gula toner på gulgrå botten och med förgylld, bågformad äggstavslist. Häröver en rak arkitrav med ägg- och bladsstavslister samt en tandsnittsfris i grått. Ramverket och basprofilerna är gråmarmorerade och högst upp finns en förgylld strålgloria. I bågpartiets mitt står ett passionskrucifix från 1932 utfört av J Björk, Gbg, vilket är bronserat och förgyllt på ett gråmarmorerat fundament. På ömse sidor om uppsatsen står fyrkantiga pelare av trä med blågrå marmoreringar och förgyllda lister, för blomsterarrangemang.
ALTARE- 1 st fristående altare av trä, framflyttat år 1998-2000. Åtta stycken runda pelare med förgyllda doriska kapitäl bär en ram av ljus laserad furu, på vilken en blågrönlaserad altarskiva med inristade, röda kors vilar.
Altarring: 1 st altarring av trä från 1890-91. 1965-66 togs de bakersta, svängbara partierna bort. Utgörs i dag av en femsidig rundel i fem sektioner. Sockel av stavlimmat trä laserad i ljust blågrön kulör. Svarvade balusterdockor marmorerade i blågrön kulör. Profilerad överliggare täckmålad i blågrön kulör med förgyllning. Tygklätt knäfall.

ORGEL- Orgelfasad med tre stycken piphus i form av halva toureller med lambrequiner av plåt i piphusens öppna, övre partier. Fackelurnor i topparna. Mittparti i trekantsform med en strålgloria och treenighetstecknet i toppen. Ramverket är laserat i grågrön kulör på ljusgul botten. Tunna spegellister i piphusens överkant är förgyllda. Horisontella gördellister är blå, liksom draperingar och tornhusens överkanter. Marmorerade ramfyllningar i blått och i det nedre partiets spegelfyllningar kraftfullare blågröna marmoreringar med förgyllda spegellister. Fundamentet är något diffusare stöpplat i blå kulör på ljusgul botten. Mellan läktaren och trapporna finns en barriär av trä, laserad i ljus grågrön kulör och med svarvade, korta spjälor i överkant och fyrfyllnadsdörrar.

SPECIFIKA INVENTARIER- DOPFUNT-1 st dopfunt från 1600-talet skuren i ek. Med sjusidig cuppa och fot med skulpturala skärningar. Sniderier med karaktär av beslagsornamentik på foten. Änglavingebeprydda lejonhuvuden. Män och kvinnor med korslagda armar. Tandsnittslister i cuppans bas och under textfriser. I cuppans överkant bladstavslister. Drapering i blått. Senast konserverad år 1965-66.