Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LERUM LERUM 22:1 - husnr 1, LERUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LERUMS KYRKA (akt.)
2005-05-23
Interiörbeskrivning
LERUMS KYRKA har latinsk korsplan med rakt avslutat smalare kor i öster och läktare i väster. De rundvälvda innertaken är målade med änglar, moln och bibliska scener, dels utförda av Christian Drab år 1750, dels av Reinhold Callmander vid sekelskiftet 1900. Öppen bänkinredning i två kvarter i långhuset och norra korsarmen. I södra korsarmen står kyrkorgeln som införskaffades år 1983. Tvärskeppets rundvälvda höga fönster med bågar i metall har glasmålningar utförda av den ovan nämnde Callmander. Predikstol och korbänkar från 1700-talet och i det smalare korpartiet, altaruppsats från år 1900. Ingångar till kyrkorummet från vapenhuset i väster, från sakristian genom det smalare korpartiets norra vägg samt från de båda sidoingångarna i sydöst och nordöst.

LÅNGHUS

GOLV - Slipat kalkstensgolv, förhöjt lackat trägolv under bänkarna. Ett gråmålat trägolv framför främsta bänkraden markerar att en bänk tagits bort vid något tillfälle.

VÄGG - Slätputsade vita väggar med uthuggna partier i sydväggen för elementen under fönstren. Gravsten från 1500-talet inmurad i södra korsarmens östra vägg och en annan från 1600-talet inmurad i samma korsarms västra vägg. I södra korsarmens sydöstra hörn syns ett litet, sparat parti av den bröstningslist med bland annat rosor som borttogs vid renoveringen 1947.

PORT - Dörren till vapenhuset i väster är en dubbeldörr i ek med rakt östycke och tre fyllningar.

INNERDÖRRAR - Dörren till södra läktarunderbyggnaden är en enkeldörr i ek med tre utanpåliggande fyllningar. I de båda korsarmarnas östra väggar finns dubbeldörrar som leder till små förrum, som i sin tur har var sin ytterdörr. Dessa båda dubbeldörrar har omfattningar i sandsten och raka överstycken med fyra kvadratiska fyllningar över varandra på varje dörrblad. De är målade i en beige kulör med tunt målade blågröna marmoreringar på fyllningarna.

FÖNSTER - Åt norr och söder i korsarmarna syns tre rundbågiga fönster med glasmålerier utförda 1899-1900 av konstnären Reinhold Callmander. Det mittersta fönstret är högre än de båda andra. Glasen är ogenomsiktliga och blyinfattade med färgat glas ytterst mot bågen som är tillverkad i metall. Målningarna består av bland annat festonger och släktvapen. Längst åt väster i kyrkorummet ett rundbågigt fönster åt söder och ett åt norr i den äldre delen av långhuset. Även dessa fönster bör av utseendet att döma härstamma från sekelskiftet 1900, men själva öppningarna är betydligt äldre. Även här blyinfattat, ogenomsiktligt glas med färgat glas längs kanten på bågen som är av trä. Samtliga fönstersnickerier är målade i en grå kulör.

TAK - Putsat kryssvalv med målningar över långhusskeppet utförda av Christian Drab år 1750. Dessa är enligt uppgift de enda bevarade av hans hand. Målningarna består i huvudsak av blå himmel med moln och änglar med textband eller basun. Över det bredare korpartiet syns en framställning av det nya Jerusalem och i väster en sexuddig stjärna med Jahve tecknet i mitten. När korsarmarna tillbyggdes bemålades taket av Reinhold Callmander med änglar och moln. Han modifierade även Drabs målningar och målade en eklövsbård med korslagda band runt hela takets nedre del längs taklisten. Denna borttogs när 1947 men delar av den har sparats över läktaren. Taklisten är vitmålad och har en skuren dekorativ volutliknande dekor i det bredare korpartiets hörnen.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - I norr ett kapprum utan dörr, här finns en spiraltrappa i metall upp till läktaren. I söder ett förråd.

KOR
Med kor avses här både det smalare korpartiet längst åt öster och östra delen av långhuset. Det smalare koret avskiljs från den bredare delen med en rundvälvd öppning. I det bredare korpartiets norra del står predikstolen, i den södra en korbänk som bemålats år 1703 men som kan vara av äldre datum.

GOLV - Parkettgolv av ek förhöjt i två låga steg från tvärskeppet. I det smalare partiet är parkettgolvet ytterligare förhöjt ett steg. I korbänken lackat trägolv.
VÄGG - Vita slätputsade väggar. På korbågens nedre del, vid övergången mellan korbåge och vägg, syns ett dekorativt element i sandsten

INNERDÖRR - En rundbågig enkeldörr i det smalare korpartiets södra vägg leder till den vidbyggda sakristian. Dörren är målad i en beige kulör och har sex smala fyllningar med marmorering i grönt och vitt. I överstycket två närmast kvadratiska små fyllningar som följer dörrbladets rundning. Kring dörren en omfattning i sandsten.

FÖNSTER - Ett rundbågigt, träspröjsat fönster åt söder i det smalaste partiet med blyspröjsat ogenomsiktligt glas, bemålat med bladslingor

TAK - Fyrdelat ribbvalv med knoppbildningar nedtill. På sydsidan ett helt runt blyspröjsat fönster med glas tonat i olika färger.

FAST INREDNING

ALTARE - Gråmålat rektangulärt altare i trä. Under den något utskjutande överskivan en förgylld kymationlist. Saknar utsmyckning i övrigt.

ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen av snidad ek i två våningar från år 1900 ritades av arkitekt Eugen Thorburn. Ramverket, som från början var trärent, målades i samband med renoveringen år 1947 i ljusa gråbeige kulörer. Listverket mellan våningarna och på krönet är marmorerat i grått och vitt. På predellan en inskription i guld: "jag är livets bröd". Huvudmotivet i uppsatsens mitt består av en målad framställning av Kristus som såningsman, utförd av konstnären Anna Virgin år 1900. Ramen kring denna målning pryds av förgyllda skurna blad. Målningen flankeras av kannelerade kolonner med förgyllt volutkapitäl och en hög bas med förgylld vegetativ dekor. På övre våningen ett krucifix mot en målad bakgrund. På sidorna av denna syns änglar som står rakt över kolonnerna. Allra överst en segmentgavel som pryds av tandade lister och förgyllda änglahuvuden.

ALTARRING - Rundad altarring som når altaret. Vitmålade dockor med förgyllda lister. Gråmålad sockel. Överliggare och knäfall klädda i ett ljust gråblått tyg.

BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning från år 1900. Två kvarter, det norra sträcker sig in i korsarmen. Bänkarna är svampmålade i en grågrön kulör med rödmålade överliggare. Gavlarna svänger mjukt ut till ett armstöd nedtill och allra nederst två kontursågade ben. Gavlarna är dekorerade med en karvad nageldekor, tunt utskurna linjer samt en rundel med blomma. Ryggarna är något lutade och pryds av en enda stor fyllning. På sitsen en lös dyna klädd i ett rött tyg. Gråmålat fotstöd, grågrönt psalmboksstöd. Ryggarnas baksida är målade i en brungrön kulör. Första bänkraden är borttagen vid något tillfälle, här står i stället lösa grågröna stolar. Bänkskärmarna pryds av liggande fyllningar i två rader, den översta upptas av en enda lång fyllning, flera mindre på nedre raden.

PREDIKSTOL - Predikstolen är utförd i rokokostil kring 1748-50 av en ej namngiven Göteborgsskulptör. Korgen är fyrsidig med rak trappa åt öster och sexsidigt ljudtak. Den är målad i en ljust gråbeige kulör med grågrön marmorering och förgyllda detaljer. På korgens sidor är förgyllda skulpturer av evangelisterna med attribut samt Salvator Mundi insatta i rektangulära stående fyllningar. På korgens hörn sitter delvis förgyllda pilastrar som pryds av en förgylld, klockliknande dekor, samt en kraftig volut nedtill. Överst på varje hörn en förgylld blomma. Nedtill en förgylld bladvulst med korslagda band samt förgyllda, hängande festoner. Korgen uppbärs av en fot i form av ett knippe sammanbyggda voluter, som kan ha tillkommit senare. Allra överst en profilerad överliggare som fortsätter längs med trappbarriärens övre del. Bladvulsten på korgens nedre kant fortsätter på samma sätt längs barriärens nedre kant. Barriären pryds på sidan av två fyllningar med förgyllda skulpturer. Mellan dessa samt i övergången mellan korg och barriär syns en skuren vertikal feston som förgyllts. Trappstegen, golvet och vangstyckena är målade i en grå kulör. Korgens och barriärens insida har samma kulör som utsidan men utan marmorering. I hopbyggd med trappbarriären är en dörr med trägaller upptill och förgyllt överstycke med bladverk och släktvapen. På sidorna av gallret på dörrens ramverk sitter skurna vertikala festoner.

Ljudtaket är sexsidigt och målat i samma kulör som korgen. Förgylld skuren bladdekor syns på takets sidor och förgyllda festoner hänger från sidorna. Beigemålade kartuscher omgivna av förgylld vegetativ ornamentik står uppe på taket tillsammans med en krona uppbyggd av voluter. På dess topp står den triumferande Kristus med segerfanan, krossande ormens huvud. På ljudtakets plana undersida en förgylld strålande sol mot vilken en vit duva är uppsatt.

ORGEL - Orgeln från 1983 är tillverkad av Robert Gustavsson och står placerad mot södra korsarmens södra vägg. I det övre partiet är piporna synliga i sju öppningar där varannan öppning är rundad upptill, varannan rak. Ramverket är grågrönt med förgyllda inslag. Piporna är även synliga bakom de öppningsbara luckor som sitter över de båda manualerna. Luckorna har en rutmönstrad dekor. Kring luckorna fyllningar i ljusare grågrönt med förgyllda ramar. Fyllningar med förgyllda ramar även på sidorna.

LÄKTARE - Läktaren i väster upptar mittskeppets fulla bredd och har ett framspringande mittparti. Den uppbärs av 18 gråmålade pelare. De pelare som bär upp det framspringande partiet är rundade och smalnar av upptill, de övriga är kvadratiska. Mittpartiet flyttades fram kring år 1950, samtidigt kompletterade de nytillkomna sidopartierna med nya bilder. Läktarbröstet pryddes år 1900 med musicerande änglar målade mot förgylld botten och utförda av Reinhold Callmander. De är insatta i närmast T-formade ramar. Den mittersta målningen är emellertid en ikonbild föreställande Maria, målad av konstnären Erland Forsberg år 1994. Hela läktarbröstets ramverk är målat i en ljus gråbeige kulör och kantas nedtill av en tandlist. Mellan bilderna syns pilastrar med förgyllda kannelyrer. Övre delen av läktarbröstet pryds av liggande fyllningar, det framspringande mittpartiet har emellertid istället för fyllningar en genombruten vegetativ dekor. Allra överst ett skyddsräcke i metall. Då mittpartiets undersida av välvd bildas ett rundat tak av grålaserad plywood mellan pelarna. Läktarbarriärens baksida är målad i en grågrön kulör. På läktaren står flera rader av fasta bänkar av samma typ som de övriga i kyrkan, och med samma färgsättning. Läktarorgeln borttogs kring år 1983. Golvet på läktaren är klätt i en gråblå heltäckningsmatta.

KORBÄNKAR - I det bredare korpartiets södra del står ett rektangulärt kvarter med korbänkar i två rader med två dörrar åt väster. På en av dörrarna står årtalet 1703, det är okänt om det indikerar att de tillverkades då eller att de målades då. Ramverket är målat i en grågrön kulör. Dörrarna pryds av två olika släktvapen insatta i en ram med arkivmotiv. Mellan och på sidorna av dörrarna sitter dubbla pilastrar med kannelyrer. Över pilastrarna ett rektangulärt parti med karvad nageldekor i blått och rött. Korbänkarnas skärm pryds av fyllningar med arkadmotiv där speglarna är dekorerade med en brunprickig dekor mot orangeröd botten. Längs med överliggarens undersida en tandad list i orangerött med M-formad glugg. Åt väster sitter även ett kymation över den tandade listen. Insidan av bänkarna är avfärgade i en brungrön kulör. Över korbänkarna hänger ett epitafium över Anders Nilsson Cederflycht från år 1747.

SPECIFIKA INVENTARIER

DOPFUNT - Dopfunten är tillverkad år 1898 av beigevit konststen, förmodligen efter ritningar av Eugen Thorburn. Den är placerad nära predikstolen i norra delen av det bredare korpartiet. Den åttakantiga cuppan uppbärs av fyra kolonnetter i röd och vit marmor som tillsammans bildar ett fyrpass. Kolonnetternas kapitäl är gemensamt och pryds av blad. Foten är åttasidig.

NUMMERTAVLA - Två rektangulära nummertavlor från 1700-talets mitt är uppsatta på var sida om korbågen i det bredare korpartiet. De är sannolikt tillverkade samtidigt som predikstolen och restaurerades år 1900. Tavlorna är vita med grågrön ram och förgyllda skurna festoner längs sidorna. Över- och understycken med förgylld vegetativ ornamentik. På överstycket syns även en blå kartusch. I kyrkan finns även två rektangulära tavlor med grå ram, placerade i västra delen av långhuset på norra och södra långhusväggarna. De är troligen tillverkade år 1931.

VAPENHUS - Vidbyggt i väster.
SAKRISTIA - Vidbyggd i nordöst, i vinkeln mellan kor och korsarm.
TORN - Nej