Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LERUM BRÅTA 20:1 - husnr 1, ASPENKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

ASPENKYRKAN (akt.)
2006-01-25
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet i ASPENKYRKAN orienterar sig i nord-sydlig riktning, med koret åt norr. Invändigt är murverket vitmålat. Taket bärs upp av sex stycken trävita limträbalkar, som genom sin radiella placering understryker rummets koncentration mot altaret. Koret har annars ingen särskild markering i kyrkorummet. Kyrkorummets golvytor har en beläggning av gråsvart sten. Från golvet höjer sig en svagt lutande trappa, som övergår i en åt söder stigande läktare. Inredningen är tillverkas i ljust trä. Orgeln och plats för kören finns i en åt väster till kyrkorummet lagd volym. Kyrkorummet belyses huvudsakligen genom fönster i rummets bakre väggar. En väggmålning från golv till tak finns på den södra väggen och utfördes 1972 av konstnärinnan Kaja Bentzel. Bakom altaret i norr öppnar sig rummet i en högt fönster som ger ett ljusinfall genom en transparent konsttextil. Kyrkorummet ger plats åt ca 150 personer i fasta bänkar, varav 2/3 i kyrkorummets huvudplan. Vid sidan av kyrkorummet ligger sakristia med biutrymmen samt väntrum med entré och kapprum. Armaturen i kyrkorummet och på läktaren är fästade på bänkinredningen och utgörs av smala stänger med ett knippe nakna glödlampor.

KYRKORUM
GOLV - Gråsvart stengolv i plattor. Golvsockel i samma material.

VÄGG - Tegelväggar avfärgade vita. Väggmålning från golv till tak på den södra väggen utförd 1972 av konstnärinnan Kaja Bentzel, Lerum. Målningen är gjord direkt på den vita tegelväggen och består av kristna symboler i flera fält, främst i gult, blått och grönt. I målningens mitt finns ett stort fält med träd och fåglar. Ovan- och nedanför mittfältet står "JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET".

PORTAR/INNERDÖRRAR - Kyrkorummets huvudentré finns i söder genom en brunbetsad trädörr med rakt överstycke. I nordöst finns en likadan trädörr till kyrkans övriga utrymmen. En dörr i brunbetsat trä åt väster på läktaren. En vit dörr i kyrkorummets entréplan åt väster.

FÖNSTER - Kyrkorummet är belyst genom kyrkorummets bakre södra väggar. Åtta mindre smala fönster under läktaren och dito på läktaren samt ett fönsterband strax under taket. Vid körläktaren finns fem smala fönster i den västra väggen.

TAK - Solfjäderformat tak i trävit furu. Sex stycken limträbalkar bär upp taket och utgår från koret och understryker, genom sin radiella placering, rummets koncentration mot altaret i norr. Taket i utrymmet för orgel och kör är sluttande och vitmålat.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Saknas

KOR

GOLV - Lika kyrkorum. Golvet är förhöjt under altaret i en rektangulär form med profilsågad kant av svart kalksten. Blå mattor i koret mellan bänkinredningen och altarringen.

VÄGG - Lika kyrkorum. Två öppningar i den östra väggen till ett mindre utrymme för förvaring.

PORT/INNERDÖRR - Saknas

FÖNSTER - FÖNSTER - Ett högt smalt fönster med rakt överstycke är placerat i norr bakom altaret. Fönstersmyg i vitmålat tegel och vitmålade snickerier.

TAK - Lika kyrkorum.

FAST INREDNING
ALTARE - Altarbord med underrede av furu och altarskiva av ek, med profilsågad bred sarg. Underredet utgörs av fyra kraftiga ben, vinklade inåt mot mitten. Altaret står på ett förhöjt golv med profilsågad kant av svart kalksten.

ALTARUPPSATS - Se altarprydnad.

ALTARRING - Altarringen utgörs av sex stycken flyttbara sektioner av furu. De breda knäfallen har stoppade dynor klädda med blått tyg.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen består av tre öppna kvarter, med svagt böjda bänkrader, likt en solfjäder. Varje bänkkvarter utgörs av fem bänkar med armstöd, målade i mörkt blå kulör. Bokbräden är inbyggda i framförvarande bänks ryggstöd. På läktaren finns LÄKTARBÄNKAR i sex kvarter i utformning och färgsättning lika kyrkorummets. Bänkkvarteren består av varierande en till tre bänkrader.

AMBO - av furu och ek. Underredet utgörs av fyra breda ben, vinklade inåt mitten. På dessa finns en låda av ek med profilsågad yta med en utdragbar skiva.

ORGEL - Orgeln är byggd av Grönlunds orgelbyggeri. Orgeln är i sin helhet utförd i omålat ljust trä och odekorerad. Orgelpiporna är dolda bakom sex stycken släta luckor.

LÄKTARE - En läktartrappa i väster leder upp till en åt söder stigande läktare i kyrkorummets södra och sydöstra del. Läktaren bärs upp av sex stycken vitmålade pelare som går från golv till tak. Läktartrappan är murad med höjd- och plansteg lika golvet i kyrkorummet. Trappräcket är målat i mörkblått och täcks i övrigt av plexiglas. På den stigande läktaren utgörs läktargolvet av olika nivåer med tre sammanbindande trappor. LÄKTARBARRIÄREN består av sex olika sektioner målade i mörkblått.

SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARPRYDNAD - Genomlyst blåtonad vävd textil bakom altaret av textilkonstnärinnan Inga-Karin Jonson, Lerum. Motivet är "Jesus på förklaringsberget".

DOPFUNT - Dopfunten består av ett underrede av furu och en skiva av ek, vars kant är profilsågad. Skivan av ek utgör cuppan och har en urholkning för fat av keramik. Dopskålen är av keramik och utförd av konstnären Berit Lija, Lerum. Underredet består av fyra ben, vinklade inåt mot mitten.

NUMMERTAVLOR - Två nummertavlor på de nordöstra och nordvästra väggarna i form av siffror som hängs på krokar direkt i de murade väggarna.

VAPENHUS - Ej inventerat

SAKRISTIA - Ej inventerad

TORN - Ej inventerat