Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALE GRÄNNE 1:4 - husnr 3, SURTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SURTE KYRKA (akt.)
2005-05-31
Interiörbeskrivning
SURTE KYRKA är en nationalromantisk salkyrka med rektangulärt långhus, smalare rakt avslutat kor i öster och orgelläktare i väster. Det smalare korpartiet avskiljs från resten av kyrkorummet med en låg, rak korbåge. Med begreppet kor avses här såväl det smalare korpartiet som den yta som sträcker sig fram till första bänkraden. Vid kyrkorummets sydvästra hörn finns en dörr till vapenhuset i söder. Från vapenhuset leder en trappa upp till läktaren. Altarringen, som löper från vägg till vägg i det smalare korpartiet, är murad i tegel liksom altaret, predikstolen och dopfunten. Bänkinredningen är öppen och når ej väggen. Det nationalromantiska stilidealet uttrycks bland annat genom den mörka, öppna takstolen av mörkbetsat trä och forntidsinspirerad dekor i form av till exempel djurhuvuden och skurna och målade slingor. Kontrasten är stor mellan det höga mörka taket och de ljusa, låga väggarna. All fast inredning är ursprunglig om inget annat nämns.

LÅNGHUS

GOLV - Rött tegel i mittgången, lackat trägolv under bänkarna. Den teglade gången börjar vid dörren till vapenhuset och leder fram till koret, övriga golvytor är av trä.

VÄGG - Vitmålad tegelmur.

PORT - Dörren till vapenhuset i väster är en slät, rakt avslutad enkeldörr laserad i grönt. Tvärgående ribba upp- och nedtill i höjd med gångjärnen. Nyckelskivans form påminner på tidstypiskt vis om ett djurhuvud. Trycket kan vara av senare datum. Dörren är med största sannolikhet ursprunglig.

FÖNSTER - Tre rektangulära fönster åt norr och fyra åt söder, där det som är beläget längst åt öster delas med koret. Fönstren är av treglastyp, den inre och yttre rutan är ospröjsade medan den mittersta har små blyspröjsade antikglas. Korsposten är uppbyggd av rundstavar. Under läktaren i väster sitter två kvadratiska fönster med samma konstruktion som de ovan nämnda fönstren men med en oval ruta i mittfönstret. Ett högt rundbågigt fönster över läktaren i samma vägg med korspost och innanbåge av treglas.

TAK - Trätaket i brunlaserad furu är öppet hela vägen upp i nock och har synliga takstolar. Längst ned nära övergången till väggen finns ett lodrätt takparti som nederst pryds av en målad dekor i blått, bestående av en slinga inspirerad av vinkingatidens ornamentik. Bjälkarna som löper tvärs över kyrkorummet pryds av en annan blåmålad slinga med röda inslag. I taket hänger flera ursprungliga smideskronor som ritats av Sigfrid Ericsson och som bland annat är prydda med drakhuvuden.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Nej

KOR

GOLV - Rött tegelgolv, förhöjt i två steg i höjd med korbågen. Innanför altarringen är teglet ytterligare något förhöjt. Lackat trägolv där det en gång stått bänkar, troligen är två rader borttagna.

VÄGG - Lika långhuset.

INNERDÖRR - Dörren i det bredare korpartiet åt väster leder till en liten passage mellan kyrkorummet, sakristian och ytterdörren. Denna dörr är en rakt avslutad enkeldörr laserad i en mörkblå kulör, bemålad mitt på med ett hjulkors i en ljusare kulör. Liksom dörren mot vapenhuset i väster är den helt slät med en tvärgående ribba upptill och nedtill i höjd med gångjärnen. Dörren mot sakristian i norr i det smalare korpartiet är helt lik den ovan nämnda dörren med undantag för överstycket som här är rundbågigt. Den är placerad i en djup nisch med två trappsteg från koret ned till sakristian. Mellan sakristian och predikstolen leder en smal enkeldörr med stubbade hörn, avfärgad i samma mörkblå kulör som de ovan nämnda dörrarna.

FÖNSTER - I det bredare korpartiet finns ett rektangulärt fönster åt söder med korspost, detta har beskrivits under rubriken Långhus - fönster. I det smalare korpartiet finns ett likadant fönster beläget högt upp, nära taket.

TAK - Innanför korbågen är taket platt och klätt med brunlaserad furupanel lagd i rombmönster.

FAST INREDNING

ALTARE - Rektangulärt, väggfast altare i original, murat i tegel som vitslammats. På ovansidan en skiva av slipad kalksten.

ALTARRING - Altarringen, som löper från vägg till vägg i det smalare korpartiet, är original sedan byggnadstiden och murad i tegel som vitmålats. Den har ett något framspringande mittparti och två dörrar laserade i mörkblått likt de övriga dörrarna i koret. Mitt på dörrarna syns en skuren slinga som bildar en rundel. Överliggare och knäfall är klädda i ett orange tyg.

BÄNKINREDNING - Den öppna bänkinredningen härstammar sannolikt i sin helhet från 1975. Bänkarna når ej väggen och är något snedställda in mot mittgången. De är laserade i en rödbrun kulör med dynor på ryggstycke och sits klädda i ett blått tyg. Gavlarna är rektangulära och saknar dekor med undantag för en längsgående slits på mitten. På ryggstyckenas baksidor sitter psalmboksstöd samt en smal bokhylla, avfärgade på samma sätt som bänkarna i övrigt. Bänkskärmar saknas.

PREDIKSTOL - Predikstolen av tegel är ursprunglig och inmurad i vägglivet intill korbågens norra hörn, där det smalare och bredare korpartiet möts. Den har fyrsidig planform och vitmålade väggar. Under den utkragande överliggaren, även denna i tegel, syns en murad tandad list liksom i korgens underkant. Till predikstolen kommer man via sakristian.

ORGEL - Orgeln från 1965 är tillverkad av Erik Lindegren, Göteborg. Fasaden är symmetriskt uppbyggd i lackad furu med öppningar där det kantande träet är laserat i en mossgrön kulör. På sidorna sitter två höga, rektangulära öppningar med pipor av trä. I mitten över spelbordet sitter pipor i en rektangulär öppning bakom öppningsbara luckor. Över dessa luckor sitter tre rektangulära öppningar med metallpipor, där det mittersta partiet är högre och större än de båda andra. Spelbordet är vänt åt väster.

LÄKTARE - Läktaren i väster upptar hela rummets bredd. Den bärs upp av fyra rundade, rödmålade pelare som är placerade på rad i läktarens framkant. Pelarna har bilad yta och den övre tredjedelen är räfflad. Läktarbröstet av brunlaserat trä är uppbyggt av bilat trä. Den översta stocken har en utskuren dekor bestående av en blåmålad forntidsinspirerad slinga. Överst ett rödmålat skyddsräcke i metall. På läktarens undersida syns en lockpanel samt de frilagda bjälkarna som bär upp golvet. Läktarens golv är klätt i en grå heltäckningsmatta.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Altartavlan i trä från 1912 är utförd av bildhuggaren Henry Nilsson. Den består av ett skulpterat krucifix med en genombruten rundbågig ram. I korsets yttre kanter syns utskurna symboler för de fyra evangelisterna. Den omgivande rundbågiga ramen består av skuren akantusornamentik, huvudsakligen avfärgad i en gråblå kulör.

DOPFUNT - Fyrsidig dopfunt murad i tegel år 1991. Placerad i södra delen av det bredare korpartiet. Funtens planform är rektangulär. Dess vitmålade liv är rakt, något avsmalnande vid foten. Överst två kraftiga slipade naturstensskivor, den övre är något utkragande över den undre. I den översta skivan finns en urgröpt skål. Strax under stenskivorna syns en teglad, tandad list.

NUMMERTAVLA - I kyrkan finns två så gott som identiska nummertavlor, placerade på var sida om korbågen. De har rektangulär form och är svartmålade med vegetativt mönstrat överstycke skulpterat i trä. Såväl överstycket som den omgivande ramen är blåmålad med enstaka röda detaljer. Den ena tillverkades 1912 av bildhuggaren Henry Nilsson, den andra en tid senare av den lokala konstnären Karl Friberg.