Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TÖREBODA BJÖRKÄNG 7:1 - husnr 1, TÖREBODA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TÖREBODA KYRKA (akt.)
2005-05-11
Interiörbeskrivning
TÖREBODA KYRKA - Kyrkan består av ett rektangulärt, brett och högt långhus, ett smalare tresidigt kor i söder, sakristia i nordöst och vapenhus i tornets bottenvåning i norr. I öster respektive väster är ett litet vidbyggt vapenhus.
LÅNGHUS - Långhuset indelas genom en bred mittgång, tvärgångar i öster och väster samt sidogångar. Långhuset öppnar sig mot koret genom en vid triumfbåge. Utmed hela västra ytterväggen samt utmed halva den östra (närmast koret) finns långa bänkar med rygg. Över långhusets norra del finns en djup läktare och under denna, undantaget ca en-två meter i söder, är en läktarunderbyggnad. Denna är helt avskiljd från långhuset genom en vägg med fyra dörrar. Läktartrappan från 1951 går upp från söder under östra delen av läktaren. Den raka trappan med inbyggda, troligen oljade steg, täckta av brun heltäckningsmatta har mot öster och väster en grön handledare av järn. Bänkarna slutar i söder ca 2,5 meter från koret och bänkar saknas även närmast läktaren i norr. Förutom dörrarna mot läktarunderbyggnaden (en i mittgången och tre som leder till förrådsutrymmen) och mot vapenhuset i norr finns i väster och öster dörrar till de mindre vapenhusen.
I långhusets sydöstra del är predikstolen, placerad med trappa från koret i söder. I långhusets nordöstra hörn står Töreboda kyrkas första lilla orgel. I kyrkorummets nordvästra del står ett rektangulärt bord med tillhörande 6 stolar från sent 1900-tal. På korets östvägg, söder om predikstolen hänger en förgylld pendyl med skulpterad ängel, enligt inskription från Westerstrands ur, Töreboda, 1935.
GOLV - Golvet utgörs i mittgången och tvärgångarna av äldre kalkstenar. Över dessa och närmast läktarunderbyggnaden i norr ligger bruna gångmattor. I övrigt består golvet av längsgående, breda, plankor.
VÄGG -Väggarna är putsade och målade i ljust rosa. Väggen mot läktarunderbyggnaden utgörs av skärmvägg med glasfiberväv i liknande färg. Väggarna avslutas upptill av en bred, profilerad taklist av trä, upptill målad i mörkgrått och nederst i rött, rosa och ljusgrått. På skärmväggen väster om mittgången sitter en större målning från 1700-talet föreställande den första nattvarden. Mitt på västra vägen, söder om den västra vapenhusdörren, hänger en äldre altaruppsats - se nedan. Över predikstolen hänger en liten skulpterad ängel
INNERDÖRRAR- Mittgångens dörr mot läktarunderbyggnaden i norr utgörs av en ådrad pardörr, troligen från 1981. Dörren omges på varje sida av en träpanel i samma utförande som dörrbladen, men med glasad och spröjsad överdel. Den andra dörren i mittången, från läktarunderbyggnaden till vapenhuset i norr, är en brun, ådringsmålad pardörr från 1981. Varje dörrblad pryds av en kvadratisk spegel och häremellan en rektangulär spegel. I skärmväggen finns väster om mittgången en dörr och öster om mittgången två dörrar, som leder till förrådsutrymmen under läktaren. Dessa ljust brunådrade dörrar är indelade i tre speglar och troligen från 1981.
Dörrarna mot vapenhusent i öster respektive väster utgörs av höga rektangulära pardörrar, troligen från 1951, med nyare bemålning. Varje dörrblad pryds av vardera två kvadratiska speglar och häremellan en rektangulär spegel med ett vertikalt metallhandtag. Över dörrarna är en rundbågig glasad överdel med diagonala rutor, och mellan dörr och ljusinsläpp en träpanel med fyra rektangulära speglar. Dörrpartiet är ådrat i ljus brunt med vita och mörkbruna spegelramar.
FÖNSTER - Långhuset har på varje sida 6 parvis placerade höga, rundbågiga fönster. De norra fönsterparen är placerade inuti läktarunderbyggnaden. De gråvita innerbågarna har korspost och indelas överst i två rundbågar och i mitten en cirkel. Innerbågarna är troligen från 1951. Fönstren är placerade i rundbågade, putsade och målade smygar med lutande fönsterbänkar. I fönsterbänkarna sitter korta, horisontella bräder av trä. Över läktaren finns två runda fönster med korsad träspröjs, troligen ursprungliga.
TAK - Taket är ett ursprungligt tredingstak av pärlspont, indelat i kassetter genom kraftigt listverk. Listerna är målade i gråvitt och de nedsänkta kassetterna i mörktgrått. I vissa av kassetterna sitter runda ventiler(?), de mellersta med spjäll. Över mittgången hänger tre tvåvåniga ljuskronor av malm i barockmodell. Taket under läktaren består av vit pärlspont.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaden från 1981 avskiljs från långhuset i övrigt och från mittgången genom skärmväggar av byggplatta - se ovan. Mot mittgången finns tre dörrar och mot kyrkorummet en dörr. I väster utmed mittgångens väggar står ett bokskåp och i öster en järnbeslagen grön kista. Här finns också en dörröppning mot öster och en mot väster. Öster om mittgången innehåller underbyggnaden ett kapprum och väster om mittgången förrum, toalett samt ett andaktsrum. Andaktsrummet har parkettgolv och utmed norra väggen nya skåp med ljusbruna spegeldörrar och knoppar av metall. Utmed dess sydvägg är ett altare av polerad kalksten och utmed dess östra vägg en madonna - se nedan. Golvet i mittgången utgörs av breda äldre plankor och i förrum och toalett av heltäckningsmatta. I taken sitter pärlspont. På väggen över vapenhusporten i norr är en målad guldinskription innanför blomslingor:
" Töreboda kyrka invigd 1879 På nytt restaurerad 1981".
KOR - Koret är i sin norra del rektangulärt och fullbrett, men utgörs i söder av ett smalare, tresidigt korutsprång. Detta öppnar sig genom en bred triumfbåge mot kyrkorummet. Över triumfbågen hänger ett modernt krucifix. Altaret är placerat ca en meter från sydväggen. En rumshög altartavla uppfyller hela sydväggen. Altarringen består av separata, flyttbara knäfallspallar.
Koret avdelas från långhuset genom två trappstegs högre nivå. Närmast östväggen är, i den rumsbreda trappan, en sluttande ramp från 1981 med en handledare av järn på varje sida. Korgolvet är i nordvästra hörnet något utbyggt för att ge plats åt en kororgel, vänd mot nordöst. Utmed östväggen är predikstolstrappan och söder om denna en dörr till sakristian. I korets östra del står även en dopfunt. I korets västra del är en flygel.
GOLV - Golvet utgörs av ljusa, kvadratiska, diagonalt lagda kalkstenar från 1951. Ovanför trappan är en stor, geometriskt mönstrad matta märkt "AÖ" (Agda Österberg, Atlejé Tre Bäckar). Framför och under altaret är golvet ytterligare två steg förhöjt. Här ligger en grå, rektangulär matta.
VÄGG - Väggen är putsad och målad i svagt rosa. På var och en sav de tre sidorna är en bred och hög blindering upptill avslutad genom spetsvinklar. Koret avslutas nedtill av bred, gråbrun, profilerad list. Över dopaltaret hänger en bonad, tillverkad 1981 av Kate All.
DÖRR - Mot sakristian är en enkel, ljust ådringsmålad brun dörr med tre speglar. Den sitter i en djup, putsad, rektangulär nisch.
FÖNSTER - I väster har koret två parvis placerade fönster av samma utformning som långhusfönstren. I sydöst respektive sydväst är ett rundbågigt fönster med samma indelning. Fönstren är dessutom försedda med blyinfattade glasmålningar, föreställande bland annat två män vid varje sida troligen evangelister. Glasmålningarna från 1954 är ritade av Torsten Nordberg.
TAK - Kortaket är en fortsättning på långhusets kassettak. Över korutsprånget är taket valmat.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1951är tillverkat av slipade grå, oputsade kalkstenar.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen från 1951 består av fyra öppna kvarter med vardera 6 bänkar. Bänkarna avskärmas mot koret genom grönmålade skärmar med rektangulära, vertikala nedsänkta speglar. Såväl dessa som de mörkare gröna överliggarna omges av gulbruna lister. Mot tvärgångarna och läktaren finns skärmar i samma färger, prydda av två rader kvadratiska speglar över varandra. Bänkgavlarna är rektangulära med vardera två kvadratiska speglar, målade i samma färger som skärmarna. Bänkarnas insidor är målade i engelskt rött, även bokbräderna. Bänkarna utmed yttervägarna har samma utformning.
PREDIKSTOL - Den polygonala predikstolen i olika grå färger pryds av rikt snidade och delvis förgyllda reliefbårder upp- och nedtill. Överst är två akantusbårder och nedtill en vulst med bland annat blommor inskrivna i cirklar. På var och en av predikstolens sidor är en spegel med en förgylld mittblomma i relief. Korgen avslutas nedtill av voluter i gulfärg. Prediksolen vilar på en korsformad grå, profilerad träfot. Predikstolen från 1870 är troligen ritad av Albert Törnqvist.
Ljudtaket är polygonalt och grått. Kanten pryds av förgyllda cirklar, nedhängande arkadbågar och ovanpå av genombruten akantus. Taket kröns av en spira med förgyllt träkors.
Trappan från söder har raka, inbyggda gråmålade steg med brun heltäckningsmatta och mot ytterväggen en handledare av järn. Mot väster är en skärm med samma utformning som bänkskärmarna.
ORGEL - Den grå orgelfasaden har gröna speglar och indelas genom pilastrar i tre pipfält, det mellersta högre och spetsvinklat. Fälten pryds av rundbågar. I speglarna finns snidade akantusreliefer. Fasaden kröns av 4 skulpterade och förgyllda urnor och i mitten av en lyra. Spelbordet är vänt mot norr. Den pneumatiska orgeln är tillverkad av Nordfors och co 1944, men ombyggdes 1995. Den har 20 stämmor, fördelade på pedal och två manualer. Fasaden från 1879, troligen ritad av Albert Törnqvist, är bevarad från föregående orgel.
KORORGEL - Kororgeln från Smedmans har 5 stämmor, 2 man och pedal De synliga piporna är samlade till ett rundbågigt fält i den i övrigt trärena spetsvinklade/vimpergartade fasaden. I gavelröstet är målat "1981" samt ett enkel blommönster.
LÄKTARE - Läktaren vilar på fyrsidiga pelare, fyra par utmed mittgången samt två stycken vid varje sida under läktarbröstet. Pelarna är grönmålade med ljusa blinderingar. Läktaren har rundat, utbyggt mittparti. Det grönmålade läktarbröstet indelas genom kvadratiska, grå speglar med smala, guldfärgade lister. Över speglarna är en förgylld tandsnittsbård. Överliggaren är gråmålad liksom den nedre kanten, prydd av en förgylld geometrisk list. Läktargolvet är belagt med brun heltäckningsmatta. På varje sida är fem gradänger med lösa stolar. Läktaren är troligen ursprunglig, men utbyggdes 1912.
SPECIFIKA INVENTARIER -
ALTARTAVLA - Den sora altarmålningen är målad på södra korväggen och signerad "T Nordberg 1951". Den tidstypiska monumentala målningen i främst gula toner avbildar "Bergspredikan". Kristus sitter på en sten och omges av en samling människor. I bakgrunden är ett tempel.
ÄLDRE ALTARUPPSATS - I det rundbågade mittfältet med förgylld ram är en målad calvariescen i grå nyanser. Calvariegruppen omges vid varje sida av en skulpterad polykrorm figur, i söder en biskop och i norr Maria Magdalena. På basen, under dessa figurer finns en svart, målad inrkription: " Förfärdigad 1738 ånya stofferad samt med predikstolen 1766". Överstycket innefattar fyra skulpturer, nämligen Kristus och Maria flankerade av två kvinnor. De fyra skulpturerna är från 1400-talet.
ALTARRING - Altarringen från 1951 består av två genombrutna knäfallspallar med raka balustrar. Pallarna är engelskt röda med enkel vit marmorering. Knäfallet är stoppat och klätt med ljusblått tyg.
DOPFUNT - Dopfunten är medeltida och utgörs av en kalkformad cuppa, prydd av en smal repstavsbård runt mynningskanten och en cylindrisk fot med bred vulst. Funten har uttömningshål och är försedd med en cylindrisk fotplatta av kalksten från 1951. Dopfunten står på ett kvadratisk litet övergolv av kalkstensplatta.
NUMMERTAVLA- De rektangulära, vita nummartavlorna omges av raka ljust burna ramar. Tavlorna är nya.
MADONNA - Madonnan (placerad i läktarunderbyggnaden) från 1200-talet är sittande och håller Kristus på vänster knä. Vänster sida av kroppen och madonnans och Kristi huvud saknas liksom hennes händer. Figuren är palcerad på en halvrund träkonsol, troligen från 1981.
KRUCIFIX - På det träfärgade krucifixet hänger en Kristus med skägg, förgylld krona och vi fotsid dräkt. Runt korsmitten är en förgylld, genombruten ring. I varje korsände är en snidad och delvis förgylld evangelistsymbol. Krucifixet är tillverkat 1981 av Eva Spångberg.
VAPENHUS I VÄSTER OCH ÖSTER -
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i ljust rosa.
PORT - Den ursprungliga porten är en ljust brun pardörr med vertikalt metallhandtag från 1951. Varje dörrblad pryds av tre höga och en smal spegel. Dörren sitter i liv med väggen. Över porten är ett ursprungligt ljusinsläpp i form av ett halvrunt, vitt fönster med diagonala rutor.
TAK - Taket är putsat och tunnvälvt.
GOLV - Golvet utgörs av grå, kvadratiska, nyare kalkstenar.
VAPENHUS I NORR - Utmed västväggen går en läktartrappa med uppgång från nordväst. Den nedtill svängda trappan har inbyggda, trärena trappsteg och utmed väggen en handledare. Under trappan är ett förrådsutrymme och framför utrymmet en skärmvägg och en dörr. I västväggen respektive östväggen är vardera ett fönster. Utmed östväggen står en lång, rödmålad träbänk med rygg.
GOLV - Golvet utgörs av äldre, rektangulära kalkstenar.
VÄGG - Väggarna är murade, putsade, målade i ljust rosa med gråbrun, bred taklist. Väggen under trappan är klädd med glasfiberväv i samma färg.
PORT/DÖRR - Dörren under trappan är enkel och målad i ljusbrunt. Framför porten är ett vindfång. Dörren till vindfånget är hög med två vertikala rektangulära speglar och en kvadratisk spegel i mitten. Porten av ek har samma utformning, försedd med metallhandtag och är troligen ursprunglig.
TAK - Det plana taket är klätt med vit glasfiberväv.
SAKRISTIA - Sakristian är placerad ett trappsteg under koret. I sakristians sydöstra hörn är ett högt skåp från 1981 med ljusbruna, nya spegeldörrar med metallknopp. Utmed nordväggen är ett blåmarmorerat träaltare från 1951. Utmed sydväggen är ett skrivbord från ca 1900 med tillhörande stolar. Mitt i nordväggen är en dörr till ett vindfång med toalett och port. I sydöstra hörnet står ett lågt skåp.
GOLV - Golvet utgörs av parkett och på detta ligger en randig yllematta.
VÄGG -Väggen är tapetserad med glasfiberväv, nedtill målad i rosa och ca 70 cm upptill i vitt. En bred profilerad mörkgrå golvlist avslutar väggen nedtill och en smal grå taklist upptill.
PORT/DÖRR - Den ljust bruna innerdörren med mässingshandtag är troligen ny och indelas i tre speglar (se dörr kor-sakristia). Porten har samma utformning.
FÖNSTER - Det vita rektangulära fönstret har invändig mittpost och är placerat i en rektangulär, putsad smyg.
TAK - Taket är ett plant, tapetserat med glasfiberväv och vitmålat.
TORN
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhuset och våning två ligger norr om läktaren. I norr är ett halvrunt, vitt fönster, med helt innerglas. Fönstret sitter i en djup, rundbågad smyg med fönsterbänk av grå bräder. På bänken står en klocka med inskriptioner, bland annat : "Omgjuten av MA Rönnblom i Jönköping 1833. I taket är vit glasfiberväv. Väggarna är putsade och vitmålade. På golvet ligger smala bräder. Till läktaren i söder leder en ljusbrun, nyare pardörr. Mot öster är två släta, ljusbruna dörrar, varav den södra leder till ett förråd och den norra till torntrappan. En inbyggd trätrappa med träfärgade steg leder till våning 3. Våning 3: Golvet utgörs av smala bräder och väggarna är putsade och vitmålade. Taket utgörs av plankor. I öster och väster är ett runt, vitt, ursprungligt fönster placerat i en rund smyg. Över det västra fönstret sitter en snidad och förgylld akantusranka. Utmed nordväggen står en rund, vit och genombruten altarring med fyrpass, stoppat knäfall och armstöd med rött sammetstyg. Över denna är en vit altaruppsats, upptill spetsvinklad och vid sidorna prydd av förgylld akantus. Uppsatsen kröns av två skulpterade oljelampor. I mitten är ett rundbågigt grönt fält och framför detta ett skulpterat och förgyllt kors med törnekröna. Runt bågen sitter hållare för glödlampor som tidigare belyste korset. På våningen hänger även tre stora ljuskronor av metalltråd med tunna metallblad. Här står också två grå nummertavlor på trästativ. De förgyllda ramarna kröns av snidad akantus och lyra. Inredningen är från kyrkans tillkomsttid. En öppen, omålad trätrappa leder till våning 4. Även denna har golv av smala bräder, putsad, vit vägg och tak av plankor. I öster resp väster är ett smalt, rektangulärt, vitmålat fönster. En öppen trappa leder till våning 5, klockvåningen med de tre klockorna. Golv och tak är av plankor. Väggarna är putsade och vitmålade. I varje väderstreck är två gluggar.
På långhusväggen - i höjd med tornrum 3 - ligger ett tidigmedeltida krucifix utan huvud, en 1700-talsflöjel med varg och tupp samt ytterligare delar av altarringen.