Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE SVENTORP 6:1 - husnr 1, SVENTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SVENTORPS KYRKA (akt.)
2002-06-24
Interiörbeskrivning
SVENTORPS KYRKA - Interiören präglas av nyklassicistiska ideal med inslag från andra tider. Kyrkorummet är ljust med mycket volym. Det består av långhus med fullbrett, tresidigt avslutat kor i öster, vapenhus i tornet i väster samt sakristia norr om koret.
LÅNGHUS - Långhuset är uppdelat genom mittgång. I väster är en läktare och på nordsidan är predikstolen placerad närmast koret. Runt långhusväggarna sitter element. Utmed ytterväggarna står ca två meter långa, gråmålade och rygglösa bänkar.
GOLV - Långhusgolvet utgörs i sidogångarna av stora, grovt hyvlade, rektangulära kalkstenar. I mittgången ligger en gulmelerad heltäckningsmatta. Mittgångens östra del sluttar upp mot det högre koret. Bänkarna är placerade på ett upphöjt golv av längsgående, smala och fernissade granplankor.
VÄGG - Väggarna är gråvita och slätputsade. De avgränsas upptill av en bred, profilerad taklist. Listen är vitmålad med marmoreringar i gråblått ovanpå textilväv.
INNERDÖRR - Dörren till vapenhuset utgörs av en pardörr av svängdörrsmodell. Dörrbladen är gråmålade och har fyllning av två kvadratiska speglar och häremellan en rektangulär.
FÖNSTER - Långhuset har två fönster i söder och två i norr. De rundbågiga fönstren har gråmålade, ospröjsade innerbågar med tre lufter. Den övre är halvrund, övriga rektangulära. Fönstren sitter i utåt konande, djupa fönstersmygar, putsade och målade som väggarna
TAK - Trätaket är tunnvälvt och tapetserat med textilväv, målad i gråvitt.
KOR - Det tresidigt avslutade koret avgränsas genom en förhöjd golvnivå. Altaruppsatsen är placerad vid östväggen med altarring framför och en nummertavla på vardera sida. Vid norra sidan är en brudbänk och vid den södra dopfunt med dopaltare och häröver en skulpterad dopängel. I koret finns även sex äldre stolar.
GOLV - Korgolvet består av slipade och polerade kalkstenar i olika grå toner. Golvet är ytterligare förhöjt närmast runt altarbordet.
VÄGG - Väggen är slätputsad, gråvitmålad och upptill försedd med samma taklist som långhuset. Koret har i östligaste partiet en bröstpanel under fönsternivå. Bröstpanelen är målad i gråvit bottenfärg. Den avslutas upptill av dubbla profileringar och nedtill av en gråmålad golvlist. Bröstpanelen har dekor av kvadratiska speglar, ådrade i ljust blått och grönt med ljusblå, profilerade ramar.
DÖRR - Dörren mot sakristian i norr är gråmålad och försedd med tre speglar. Den är placerad i en segmentbågad nisch.
PORT - I söder är en svängdörr, som leder ut till det vindfång där sydporten är placerad. Svängdörren är en gråmålad pardörr med tre speglar. Dörren har rundbågat, gråmålat överstycke med två rundade speglar. Porten är en rundbågad pardörr. Varje dörrblad har tre speglar.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i söder och ett i norr. Fönstren har samma utformning och placering som långhusfönstren. Glaset är dock indelat i 20 kvadratiska rutor och överst triangulära smårutor med hjälp av blyspröjsar.
TAK - Taket utgör en fortsättning på långhustaket.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1854 består av en slipad och polerad kalkstensskiva, som vilar på ett murat och putsat underrede.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen från 1910 består av två öppna kvarter med vardera femton långa bänkar. Bänkarna är placerade på ett upphöjt golv av längsgående, smala och fernissade granplankor. Bänkarna står en bit ifrån ytterväggarna, så att sidogångar bildas. De gråblåmålade bänkarna har rektangulära gavlar från 1937, försedda med vardera en gulmålad spegelfyllning. Gavlarna har upp- och nedtill profilerade lister, målade i ljusgrönt . De raka ryggbrickorna är på båda sidor klädda med vertikal pärlspånt.
PREDIKSTOL - Predikstolen i barock är tillverkad 1722 av Bengt Vedelin, Hjo. Predikstolen har rikt profilerade, gulgröna sarger, marmorerade i blått. På varje sida är en nedsänkt spegel med skulpterade, gulbruna akantusrankor på blå botten och med röda ramverk. På små podier mellan speglarna är skulpturer föreställande Kristus samt de fyra evangelisterna placerade. Under de gulbruna figurerna är ett fält med namnen skrivna i svart. I ett övre fält sitter fyra skulpterade änglahuvuden. Under korgen hänger skulpterade växtrankor i gulbrunt och rött. Den blåmålade foten är åttkantig och försedd med speglar. Trappan från öster har brunmålad barriär med likadana sarger som predikstolen.
Predikstolen har ett rikt dekorerat, sexkantigt ljudtak Kanten är profilerad och marmorerad i blått på gulbrun botten. I hörnen sitter, på blå fält, skulpterade änglahuvuden. Undertill finns nedhängande, skulpterade blomfestonger. Runt kanten är på ovansidan skulpterade keruber med palmblad och trumpeter samt mellan dessa medaljonger med skulpterade, genombrutna ramar. Taket kröns av en skulpterad, naken Kristus med strålgloria och segerfana.
ORGEL - Nuvarande orgelverk installerades 1968. Orgelverket, som har 22 stämmor, är byggt av Grönvalls orgelbyggeri, Lilla Edet. Spelbordet är vänt mot öster.
Orgelfasaden stammar från föregående orgel, byggd 1896. Piporna grupperas genom pelare med guldfärgade kannelyrer och kapitäl. Den är målad i grått med grågröna nyanser. I mitten är en fronton med korintiska pilastrar och triangulärt tympanonfält. Under tympanonfältet är skrivet i guld: "ÄRA VARE GUD I HÖJDEN". Fasaden pryds av profilerade och förgyllda krönlister , skulpterade växtrankor vid sidorna samt i fonden ett änglahuvud i guld.
LÄKTARE - Läktaren når man från en tornvåning över vapenhuset. Läktaren vilar på fyra fyrsidiga pelare. Pelarna är målade som bänkarna och fästa vid två bänkar.. Övre partiet av den grå läktarbarriären består av grönmålade balusterdockor med en grå skärm bakom. Skärmen har profilerade sarger i grått och blått upp - och nedtill. Nedre delen av läktarbröstet består av långsmala, rektangulära speglar. Speglarna, vilka är placerade på en grå botten, är gula med blå marmoreringar och guldfärgade ramar. Den mittersta spegeln pryds av ett liggande kors och en lyra i guldfärgad relief. Läktaren har ett utskjutande, halvrunt mittparti. På läktaren finns en gradäng vid varje sida.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan utgörs av ett skulpterat krucifix. Kristus och bakgrund är grå, medan de skulpterade hörnrosetterna är guldfärgade liksom kors, hår med törnekrona och höftskynke. Ett svart textband över krucifixet har i guld inskriptionen: "Si Guds Lamb som borttager werldenes synd". Ett band under krucifixet har bland annat inskriptionen: Denna altartafla är förfärdigad , År 1771 af Joh Ullberg."
ALTARUPPSATS - Altartavlan omges på båda sidor av Johan Ullbergs spiralsvarvade pelare samt skulpterade, genombrutna akantusbårder i vitt och guld. Det skulpterade överstycket består av en Jahvesol samt vid sidorna vardera sida en skulpterad ängel med svärd och krona.
ALTARRING - Den rundade, ursprungliga altarringen består av en barriär av svarvade balusterdockor, målade i gråvitt med två guldband. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med gulbrun sammet.
DOPFUNT - Den medeltida dopfunten från 1200-talets senare del har kalkformad cuppa av sandsten. Cuppan är dekorerad med en bred, uthuggen palmettbård. Den uppåt konande foten är av senare datum. Dopfunten har tidigare stått i en kyrka som fanns i Sunetorp.
NUMMERTAVLA - Kyrkan har två enkla, vita nummertavlor monterade på korväggen. Tavlorna har guldfärgade ramar, krönta av en skulpterad lyra.
BRUDBÄNK - En tvåsitsig brudbänk från 1700-talet har rektangulär ryggbricka. Framsidan har dekorer i form av gråmålade akantusrankor på engelskt röd botten. Ryggens baksida pryds av naturalistiska blomstermålningar, bl.a. tulpaner, pingstliljor och rosor i rött, grönt, gulrött och vitt på svart botten. I övrigt är sitsen målad i brunt, ben och tvärslåar i grönt och engelskt rött.
STOLAR - Fem gråmålade, svenska gustavianska stolar har kannelerade ben, genombruten rygg med spjälknippen och snidade veteax mm samt stoppad och klädd sits. En gråmålad stol i senbarockstil har hög rygg med balusterbricka samt svängda ben och svängd sarg.
DOPÄNGEL - I koret hänger på södra sidan en skulpterad dopängel av från tiden kring ca 1700. Keruben håller ut armarna. Keruben har utsträckta armar samt vingar och hår målade i guld.
ÖVRIGT - Kyrkan äger bl.a. också två större och en mindre ljuskrona av mässing, de senare elektrifierade. Det finns även elva ljusarmar och sex lampetter. I långhuset finns två rader med vardera tre droppformade lampor av koppar.
VAPENHUS - Vapenhuset i norr utgörs av tornets underbyggnad. Torndelen är överbyggd med en läktare. Från södra sidan går trappan upp till läktarvåningen. Under trappan är förvaringsutrymmen.
GOLV - Golvet består av mörkgrå, rektangulära kalkstenar
VÄGG - Väggen har vitmålad, spontad panel i väster och söder. I övrigt utgörs väggen av vitmålad slätputs.
PORT - En svängdörr leder till ett vindfång, där västporten är placerad. Porten är en gråmålad pardörr med hel fyllning och ljusinsläpp i form av segmentbågat fönster, spröjsat till fiskfjällsformade rutor. Svängdörrens dörrblad är gråmålade med vardera två rektangulära speglar nedtill och glasruta upptill. Över dörren är ett likadant ljusinsläpp som över västporten. I vindfånget är även en vitmålad dörr av spontad panel mot ett förvaringsutrymme i söder och en likadan dörr till en toalett i norr.
TAK - Taket utgörs av spacklade och vitmålade, breda, längsgående brädor.
SAKRISTIA - Sakristian innehåller ett modernt skrivbord samt förvaringsutrymmen.
GOLV - Golvet ligger på en något lägre nivå än korgolvet. Golvet är täckt med en grå heltäckningsmatta.
VÄGG - De vitmålade väggarna är putsade. De avslutas upptill av en vitmålad taklist och nedtill av en grå golvlist.
DÖRRAR - I sydvästra hörnet av sakristian är tre dörrar i en nisch. Den sydligaste, grå med tre speglar, hör till en garderob. Den norra, även denna slät, hör till ett förvaringsskåp. Den mellersta utgör port och är slät och rundbågad. Den är placerad i en rundbågad nisch.
FÖNSTER - Det gråmålade fönstret mot norr är segmentbågig och placerat i en segmentbågig, utåt konande fönstersmyg. Glaset är ospröjsat och fönsterbänken av trä är gråvit.
TAK - I taket sitter spacklade och vitmålade tvärgående brädor.
TORN
TORNVÅNINGAR - Första våningen utgörs av vapenhus. Härifrån leder en trappa till nästa våning 2, som har vitt tretextak. Utmed nordväggen är tre gråmålade dörrar, varav en pardörr. Dörrbladen har vardra tre speglar. Den västligaste dörren leder till torntrappan, övriga till förvaringsutrymmen. Mot orgelläktaren i öster är en gråmålad dubbeldörr med tre speglar på varje dörrblad. Dörren sitter i en rektangulär nisch av pärlspont med rundbågig omfattning. På våning 3 förvaras bl.a. ett högt grått ståndskåp, äldre nummertavlor samt grå, rygglösa bänkar. Golv och tak utgörs av grå träplankor. Väggen består av oputsat murverk med ett rosettfönster i väster.
På våning 4 finns fyra ljudgluggar och de två klockorna, båda med inskription. Golv, tak och väggar på denna samt på våning 5, 6 och 7 utgörs av grå träplankor.
På våning 7 förvaras urverket.