Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE SJOGERSTAD 13:14 - husnr 2, SJOGERSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SJOGERSTADS KYRKA (akt.), Sjogerstad-Rådene kyrka (inakt.)
2002-08-22
Interiörbeskrivning
SJOGERSTADS KYRKA - Kyrkan består av långhus med korskrank i öster, läktare och läktarunderbyggnad i väster, sakristia öster om korskranket samt vapenhus i tornunderbyggnaden. Ett vapenhus finns även utbyggt på syd fasaden och ett på nordfasaden. Interiören har bevarat sin prägel av byggnadstidens nygotiska byggnadsideal.
LÅNGHUS - Långhuset är uppdelat genom mittgång och tvärgångar. I väster är en läktare med liten underbyggnad. Interiören domineras av sitt öppna innertak, korskrank och snickerier i nygotisk stil. I sydvästra hörnet är en läktartrappa från 1989.
GOLV - Golvet utgörs av längsgående, lackade pigmenterade brädor.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. De avslutas upptill av en gråmålad trälist. Under fönstren sitter radiatorer. Mitt på södra långväggen är en inmurad tympanonsten i sandsten. Stenen, från Rådene gamla kyrka, har reliefdekor av två fyrfotadjur vända mot varandra. Ett av djuren är bevingat.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - I söder respektive norr är en dörr som leder ut till vidbyggda vapenhus. I väster leder en dörr ut till det vapenhus under tornet, där huvudingången är placerad. Samtliga dörrar består av pardörrar, där varje dörrblad är klätt med fyra kvadratiska speglar, målade i fyra grå nyanser. Över dörrarna i norr och söder sitter var sitt gråmålat, spetsbågigt fönster, spröjsat som övriga låghusfönster. Fönstren är placerat på murens insidor och är därför ej genomskinligt. Den östra och västra dörren är placerat i en spetsbågig nisch och det västra i en rektangulär nisch.
FÖNSTER - Långhuset har tre fönster på nord - och tre på sydsidan. De spetsbågiga fönstren består av tre lufter. Nedre partiet är med hjälp av träspröjsar indelat i sexton rektangulära rutor och det övre partiet i tio närmast fiskbensformade rutor. Fönstren är placerade i utåt något konande nischer, putsade och målade som väggen. Fönsterbänken, vilket sluttar inåt, har dekor av ett inpressat V.
TAK - Taket är ett ursprungligt gråmålat tredingstak, av tvärgående pärlspåntspanel. De synliga takbjälkarna indelar taket i rektanglar - i mittdelen tvärgående och runt väggarna radiellt placerade. Taket inramas av en profilerad, bred list.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - En mindre läktarunderbyggnad från 1989 av vertikala, vitmålade brädor i långhusets sydvästra parti inrymmer ett förrådsutrymme. Utrymmet är placerat under läktartrappan. På sydsidan finns även, väster om den nedersta bänken, en vinkelbyggd, lös, spaljévägg med kapprum.
KOR - Koret är tresidigt avslutat i väster och av samma bredd som långhuset. Ett ca två meter högt skrank i höjd med altaruppsatsen avskiljer korets östligaste parti. På norra korväggen, närmast långhuset, är predikstolen. I korets södra del är dopfunt och dopaltare. Altaruppsatsen är placerad utmed korskranket i öster med en nummertavla på vardera sida. I koret ligger en med i röllakansmatta från 1996 med geometriska mönster i röda toner. Mattan är vävd av Anna-Johanna Ångström.
GOLV - Korgolvet, vilket ligger på en högre nivå än långhusgolvet, består av tvärgående, lackade brädor. Ett ytterligare upphöjt golv innanför altarringen utgörs av tvärgående, bredare , grova brädor.
VÄGG - Väggen har samma beläggning som långhusväggen. Det gråmålade korskranket av trä har utskjutande sidopartier, profilerad sarg upptill samt mörkrå fotlist nedtill. Sargen är prydd med guldfärgade lister. Skranket är indelat i höga, rektangulära speglar, dekorerat med guldfärgade lister i spetsbågsmönster. Den egentliga korväggen i öster pryds av högt placerade jugendmålningar från 1915. Målningarna skildrar vid vardera sida finns två änglar, som håller en banderoll med del av en Bibeltext. Figurerna är målade i vitt, gulbrunt och guld. På banderollerna är skrivet: "Ära ware Gud i höjden", och frid på jorden" samt "till menniskorna ett godt behag".
DÖRRAR - En dörr på vardra sida om altaruppsatsen är utsågad i korskranket.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i söder och ett i norr. Fönstren har samma utformning och placering som långhusfönstren.
TAK - Taket utgör en fortsättning på långhusets öppna tredingstak.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1900-talet består av en grå träskiva. Sidorna är dekorerade med enkla hörnpilastrar. Utmed södra korväggen står ett dopaltare av trä från 1956. Altarets framsida har dekor av ett utanpåliggande träkors, inramat av snidade och påsatta växtornament i grönt.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen från 1866, ombyggd 1959, består av fyra kvarter, uppdelade genom en bred mittgång samt en tvärgång. De breda bänkarna står en bit ifrån ytterväggarna, så att sidogångar bildas. Det sydöstra bänkkvarteret innehåller sju bänkar, det sydvästra åtta bänkar, det nordöstra sju och det nordvästra tio bänkar. Bänkar har troligen borttagits närmast koret samt i sydväst. Bänkinredningen är öppen och placerad direkt på golvet.
Ryggarna av pärlspånt har brunmarmorerade framsidor liksom sitsarna. Ryggarnas baksidor är grågröna. Gavlarna är svängda, uppåt avsmalnade och dekorerade med tre nedsänkta ovaler. Gavlarna är målade i grågrönt.
PREDIKSTOL - Predikstolen i nygotik har är rund, gråmålad och hänger på väggen. Predikstolen har bredare nederparti av breda horisontella vulster och avslutas nedtill av profilsvarvad knopp. Sargen upptill är profilerad med vissa förgyllda lister. Predikstolens sida är indelad i speglar genom snidade, halva balusterdockor. I varje spegel är en nedsänkt spetsbåge med utanpåliggande, genombrutet akantusornament. Ornamenten och delar av balusterdockorna är förgyllda liksom en palmettfris ovanför dessa.
Predikstolen har även ett stjärnvälvt, runt ljudtak. Undersidan är blåmålad med guldfärgade lister. Underst hänger en skulpterad, guldfärgad duva. Sidorna, vita med guldfärgade lister, består av frontoner med utsågade trepass i nederkanten. Ljudtaket hänger ned från taket i kedjor från en vit och guldfärgad, åttkantig knopp, krönt av förgyllt kors. Trappan leder upp från söder. Det har profilerat räcke, har gråmålad barriär med speglar, omgivna av förgyllda ramar.
ORGEL - Orgeln från 1965 är byggd av Nordfors och Co i Lidköping. Den har 17 stämmor, fördelade på två manualer. Spelbordet är vänt mot öster. Orgelfasaden är enkel och träfärgad med tre uppskjutande partier.
LÄKTARE - Läktaren vilar på fyra grå fyrsidiga pelare utmed långhusets mittgång samt på pilastrar vid väggarna i nordöst, sydöst och väster. Läktaren har ett utskjutande, halvrunt mittparti.
Den grå läktarbarriären består av ett helt skrank. Skranket pryds av tätt sittande, vinkelbågade speglar med guldfärgade lister. Över och under speglarna är profilerade brädor, målade i olika grå färger. Barriären avslutas nedtill av liggande, rektangulära nedsänkta speglar i två grå nyanser. Läktaren har tre gradänger i söder och fyra i norr. I norr står fem äldre, bänkar, sammanbyggda för att passa gradängerna. Via en trappa i långhusets läktarunderbyggnad eller via en äldre trappa från vapenhuset når man läktaren. I läktarens nordvästra hörn är ett expansionskärl.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARUPPSATS - Delar av altaruppsatsen i barock är från 1675. På nedre våningen är i mittdelen en ursprunglig, skulpterad calvariegrupp, målad i bl.a. rött, blått, vitt och guld på blå botten. Gruppen inramas av två joniska, blå - och gråmarmorerade pelare med bas och kapitäl guldfärgade. Utanför pelarna är senare skulpturer av evangelisten Markus i norr och Lukas i söder, placerade på runda piedestaler. . Häröver är ett svart textband med guldfärgad inskription, bl.a. "ANNO 1675" och under ett annat textband med evangelisternas namn samt "
Anno 1765 wardt thenna Altare tafla Gudi til ähro och Kyrkan till prydnad förfärdigad och målad och år 1754 i Kyrkoherdens herr Mag Johan Brobergs tid med kyrkarnes bekostnad målad" .Övre våningen innehåller , mellan två joniska pelare, en målning föreställande Kristus med segerfana från 1935. Utmed båda våningarnas sidor finns snidade akantusornament i rött och guld på blå botten. Uppsatsen kröns av ett skulpterat änglahuvud, målat i samma färgskala.
ALTARRING - Den tresidiga altarringen består av ett mörkt gråmålat skrank med nedsänkta, tätt sittande spetsbågiga speglar, marmorerade i guld. Altarringen är placerad ett stycke utanför korskranket. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med gulrandigt ylletyg.
DOPFUNT - Den medeltida dopfunten med uttömningshål har cylindrisk cuppa och en uppåt konande fot. Funten är av sandsten och dekorerad med två repstavar i relief runt cuppans samt en kraftigare runt fotens övre parti. saknar dekor.
NUMMERTAVLA - En nummertavla är fäst vid den västligaste bänken i nordöstra kvarteret. Tavlan är svart och har en röd, profilerad ram med pärlstav, Runt ramen går en genombruten, sågad vinranka med frukter. Nederst är en vit inskription: "Skänkt av Captin WS Reuter år 1811." Krönet är avbrutet.
Ovanpå korskranket sitter en nummertavla vid vardera sida. Dessa är vita, rektangulära och har en skulpterad, förgylld reliefdekor med bl.a. palmetter och överst medaljong, snäcka samt två urnor.
ÖVRIGT - I långhuset hänger fyra och i koret en elektrifierade malmljuskronor, varav en från 1600-talet. Långhuset har även fyra rektangulära ljusplåtar av mässing från 1960. Över dopaltaret är en bonad, vävd vid Tre Bäckar, Varnhem, och skänkt 1982. Bonaden avbildar en person med utsträckta armar, stående i landskapet vid Sjogerstads kyrka.
På långhusets västra gavel finns fyra folkligt målade porträtt av de fyra evangelisterna, troligen från 1700-talets slut. En oljemålning från samma tid, föreställande Symeon med barnet, hänger på västra delen av långhusets nordvägg. Tavlan är försedd med rikt snidad, polykrom ram och textband En annan bild, från 1800-talets slut, har motiv i form av kalvariegrupp. Kristus på korset är skulpterad i trä och monterad utanpå målningen. Bilden hänger i västra delen av södra långhusväggen.
VAPENHUS I NORR - Vapenhuset används som förråd.
GOLV - Golvet är täckt av masonitskiva.
VÄGG - Väggarna är murade och slätputsade.
PORT - Porten består av höga, gråmålade, spetsbågiga pardörrar av vertikala, släta brädor.
FÖNSTER - Ett litet fönster är placerat i öster och ett i väster, placerade i utåt konande, spetsbågiga nischer. De spetsbågade innerbågarna är indelade i sju rutor genom profilerade, gråmålade spröjsar.
TAK - Det välvda taket är slätputsade och vitmålade.
VAPENHUS I SÖDER - En vitmålad bänk är placerad på vardera sida av porten.
GOLV - Golvet är byggt i två nivåer och består av rektangulära kalkstenar.
VÄGG, PORT, FÖNSTER, TAK - Se Vapenhus i norr
PORT - Porten består av en hög, gråmålad, spetsbågig pardörr av vertikala, släta brädor.
VAPENHUS I VÄSTER - Vapenhuset har mot norr två dörrar. Den östligaste leder till en äldre läktartrappa, den västra till ett förvaringsutrymme.
GOLV - Golvet utgör av diagonalt lagda, kvadratiska kalkstenar.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. Mot norr är en avskärmning av vertikal pärlspånt.
PORT - Västporten utgörs av en pardörr av grå vertikala brädor. Över dörren är ett ljusinsläpp i form av ett gråmålat, spetsbågat fönster med fyra lufter. Varje luft är spröjsad i tre rutor. Porten är placerad i en djup, spetsbågig nisch.
DÖRR - Den östra dörren är gråmålad med tre speglar. Den västra dörren är pärlspåntsklädd.
FÖNSTER - I sydväggen finns ett fönster och i innanför dörr till en äldre läktartrappa finns ett fönster. Fönstren är gråmålade, spetsbågiga och indelade i nio rutor. De är placerade i spetsbågiga fönstersmygar.
TAK - Taket urgörs av blåmålad, tvärgående pärlspåntspanel.
SAKRISTIA - Sakristian är belägen öster om korskranket.
GOLV - Golvet ligger på en lägre nivå än koret och nås via två trätrappsteg. Golvet utgörs av längsgående, polerade brädor.
VÄGG - Utmed sakristians västra vägg, är ett gråmålat träutbygge från korskranket. Utrymmet innehåller lådor, skåp samt i mitten en nisch, där ett skivbord placerats. På väggen över nischen är en minnesplatta av metall med ingraverad text:
Kyrkan ommålad 1959
Donator
Hilner Johansson
Värmegården
På östväggen är ett förgyllt kors från 1956 placerat i ett igenmurat, spetsbågigt fönster över dörren. Se vidare korvägg.
PORT/DÖRR - I öster är en gråmålad pardörr med tre fyllningar. Denna leder, via ett vindfång, till porten i öster. Porten utgörs av en järnbeslagen dörr, troligen medeltida.
FÖNSTER - Sakristian har ett fönster i nordöst och ett i nordväst, utformade och placerade som långhusfönstren. Ett likadant fönster i väster är igenmurat. Fönstren är smala, rundbågade och spröjsade i smårutor med blyspröjsar. De gråmålade fönstren sitter i utåt konande, vita fönstersmygar och har fönsterbrädor av slipad och polerad kalksten.
TAK - Taket är en fortsättning på långhustaket.
TORN
TORNVÅNINGAR - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning 2 är belägen väster om läktaren. Här står en järnbeslagen kista, daterad 1667 med plattjärn. Från dess västra del leder trappan upp. En annan trappa ned leder till vapenhuset.
Golv och tak på våning 3 och 4 utgörs av grå träplankor.
Väggen är slätputsad och vitmålad. På våning 3 finns ljudgluggarna.