Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE KLEVA 30:1 - husnr 1, KINNE-KLEVA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KINNE-KLEVA KYRKA (akt.)
2003-07-14
Interiörbeskrivning
KINNE-KLEVA KYRKA - Kyrkan består invändigt av ett stort, högt och brett långhus med fullbrett, rakt avslutat kor, sakristia öster om koret samt vapenhus i tornets bottenvåning. Under sakristian finns en källare från 1937. Kyrkan har en välbevarad nyklassicistisk prägel.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom sidogångar, bred mittgång och tvärgång i söder. Förutom dörr till vapenhus finns en dörr/port på södra sidan. Över västra partiet av långhuset är en läktare. Under västra delen av läktaren finns underbyggnader på båda sidor av mittgången. De två metrarna närmast skärmväggen mot läktarunderbyggnaden saknas bänkar. På västra delen av nordsidan och sydsidan hänger tre respektive två träskulpturer från en äldre kyrka i Sil. Skulpturerna konserverades 2001. I nordvästra hörnet står ett orgelharmonium. På nordsidan, närmast det 2003 förstorade koret, är en predikstol. Över denna hänger ett litet krucifix från 1695. Krucifixet kommer från Kinne-Kleva gamla kyrka.
GOLV - Golvet, troligen inlagt 1976, utgörs av långsgående, oljade smala bräder. I gångarna ligger en röd gångmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och vitmålade. Väggarna avslutas upptill med en bred, rikt profilerad taklist med dekormålning. Målningen utgörs av en palmettbård i grått på blå botten, en grå äggstavsbård i trompe dèuille samt häremellan en gråmålad list. Nedtill avslutas väggen av en smal, vit golvlist. På norra långväggen hänger en skulptur med evangelisten Markus, en skulptur med annan person och mellan dessa ett litet, snidat släktvapen. Sydsidans skulpturer består av ett begravningsvapen samt en mänsklig figur.
Väggen mot läktarunderbyggnaden i väster består av vit byggskiva. Ca en halv meter under taket finns en profilerad list, målad i grått och guld. På väggen hänger, söder om mittgången, ett stort mässingsfat och norr om gången en mörk oljemålning, troligen föreställande Simon Petrus och tillkommen på 1800-talet.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Sydporten består av innerdörr och en egentlig port med vindfång emellan. Innerdörren är en sentida, engelskt röd pardörr. Varje dörrblad pryds av tre speglar. Dessa är ådrade i ljust rödbrunt med blågröna lister. Dörren omges på båda sidor av pilastrar i brunt med nedsänkta, gulmarmorerade speglar. Överstycket är profilerat. Vid pilastrarnas sidor finns två snidade rokokoänglar med slingor i akantus. Änglarna härrör från en altaruppsats i Sils numera rivna kyrka. Änglarna är träfärgade förutom några bruna inslag. En av änglarnas näsor och en vinge är lagad med plastic padding. Över dörrar och vindfång är en djup, rundbågig nisch med ett överfönster - se nedan. I nischens främre del är en snidad sol, som kröner dörren. Porten är en brun, rektangulär pardörr från tidigt 1900-tal. Varje dörrblad har fyra kvadratiska speglar. Dörren mellan läktarbyggnaden och vapenhuset har samma utformning som sydsidans innerdörr.
FÖNSTER - Långhuset har fyra större, gråmålade och rundbågiga fönster på nordsidan och tre stycken på sydsidan. Det västligaste fönsterparet är placerat över läktaren och i läktarunderbyggnaden. Fönstrens nedre del uppdelas av en mittpost, och den övre rundade delen har rosettspröjsning. Vardera nederluft uppdelas genom träspröjs i åtta rutor. Över sydporten är ett halvrunt, grått fönster med rosettspröjsning, placerat i övre delen av en rundbågig nisch.
TAK - Taket är ett blåmålat, tunnvälvt tak av byggskivor. Det omges av en dekormålad bred list - se vägg. I takets mitt finns tre runda kronfästen, med vardera en stiliserad, målad blomma i brunt. Från varje blomma hänger en elektrifierad ljuskrona av mässing med nedhängande glasprismor. Under läktaren består taket av grå locklistpanel.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaden tillkom 1976. Väggen mellan mittgång och underbyggnaderna på ömse sida består av vit byggplatta. En halv meter från taket går en profilerad list i guld och grått. Taket utgörs av grå lockpanel. En grålaserad spegeldörr leder till ett samtalsrum på sydsidan. I norr leder en dörröppning utan dörr till ett kapprum. Väggarna i samtalsrummet består av papperstapeter med gråblå bårder. Taket i båda rummet utgörs av grå lockpanel och på golvet ligger gråspräcklig plastmatta. I samtalsrummet är möblerat med stolar och bord. I kapprummet står i nordöstra hörnet två skåp med släta, träfärgade luckor och söder om dessa finns hatthylla. Väggen består av vit byggskiva. Västväggen av träpanel utgör front till två infällda dörrar. Den södra dörren leder till ett förråd och den norra till en toalett.
KOR - Koret avgränsas från långhuset genom ett trappsteg samt genom bänkskärmar. Innanför altarringen är golvet ytterligare upphöjt. Altaret är dessutom placerat på ett förhöjt golv med röd heltäckningsmatta.. Altaret är placerat intill östväggen liksom altarringen. Vid varje sida av altaret finns en liten, delvis förgylld kvinnoskulptur av trä (troligen 1700-tal), samt ovanför dessa en nummertavla på varje sida. Norr respektive söder om altarringen är en dörr till sakristian, varav den södra inte används. På en vit meterhög träsockel i korets sydöstra hörn står en medeltida Anna själv tredjeskulptur och på en sockel i dess nordöstra hörn en pietàskulptur från 1500-talet. Utmed nordväggen står två munkstolar. I korets sydfönster står en gipsskulptur av Kristus efter Thorvaldsen. I nordfönstren finns en skulpterad liggande figur, troligen 1700-tal. I korets södra del är även en dopfunt. Utmed nordväggen står predikstolstrappan, med uppgång från öster, och under denna ett piano. På sydväggen, väster om ett fönster, hänger tio små träskulpturer i vitt och guld. Dessa härrör från de äldre kyrkorna i Sil och/eller Kinne-Kleva. Längst ned är ett krucifix, överst möjligen Johannes döparen med ett lamm, längst västerut Maria med barnet, längst österut Moses samt häremellan kvinnofigurer.
GOLV - Korgolvet består av släta bräder. Bräderna är i korets östra del längsgående, men i den östligaste delen tvärvända. Detta parti tillfogades 2003, samtidigt som två bänkrader borttogs. Det nya golvet isolerades. Golvet är målat i ca 50 cm stora, kvadratiska rutor. Dessa är målade i kalkstensimitation genom att varannan är mörkgrå och varannan ljusgrå. Golvet innanför altarringen är belagt med röd heltäckningsmatta. Framför altarringen ligger en stor, rektangulär yllematta med grå, gula och bruna geometriska mönster.
VÄGG - Södra och norra korväggen är en fortsättning på långhusväggen. I mittpartiet av den putsade och vitmålade östväggen är en nästan rumshög, ca 50 cm djup, segmentbågad putsad och vitmålad altarnisch. Det bågformade överstycket omges av en grå profilerad trälist. I nischen, på varje sida av altaruppsatsen är över golvet en ca två meter hög spegel. Över nischen är en profilerad list, på vilken nummertavlan står. Utanför nischen, över sakristidörrarna, är vardera en hög, rektangulär spegel. Över dessa speglar finns en likadan taklist som i långhuset. Mellan listen och takfoten finns på varje sida en profilerad, putsad och vit medaljong.
DÖRR -Till sakristian leder två ljusgrå, rektangulära spegeldörrar. Överst och nederst finns en rektangulär, horisontell spegel och mellan dessa två vertikala speglar bredvid varandra.
FÖNSTER - Koret har ett fönster i norr och ett i söder. Fönstren har samma form och placering som långhusfönstren.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Träaltaret från 1870 är marmorerat i mörkt grått. Underredet pryds av speglar. På altaret står ett krucifix från 1780. Krucifixet kommer från Sils numera rivna kyrka.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning består av ett kvarter i norr och två kvarter i söder. Det norra kvarteret innehåller 16 bänkar, det sydöstra sju stycken och det sydvästra sju stycken. Bänkskärmar finns på båda sidor av tvärgången och mot koret. De engelskt röda gavlarna är uppåt avsmalnande och försedda med en oval nedsänkt spegel upptill och två nedtill. Speglarna är blåmarmorerade. Skärmarna pryds av stora rektangulära speglar, ådrade i orange med blå lister. Invändigt är bänkarna ådrade i gulbrunt, förutom bokbrädena som är engelsk röda. Bänkgavlarna är placerade på en brun träläkta, som förenar bänkarna. Ryggarna är gjorda av horisontell pärlspånt. Bänkarna från 1870 renoverades 2002, då felmonterade folievärmare vändes, sprickor tätades och ben tillfogades under sitsarnas mittparti.
PREDIKSTOL - Den ursprungliga predikstolen i nyrokoko är rund och genom gråådrade balusterdockor, indelad i fält. I varje fält är en blå spegel med röda ramar och förgylld akantusornamentik i relief. Den övre, profilerade sargen har snidad reliefdekor av en förgylld palmettbård och en akantusbård. I korgens nedre del finns en snidad och förgylld repstav och ovanför denna en bård av blommor i relief. Under korgen hänger ett ovalt klot med målade palmetter. Fot saknas. Den vita trappan har grå, inbyggda steg täckta av röd heltäckningsmatta samt mot söder en balustrad av balusterdockor ådrade i grått.
Ett runt, blåmålat ljudtak har vit, profilerad kant. Ovanpå kanten löper en bård av förgylld, genombruten akantus och under kanten en vit, genombruten bågfris. Taket kröns av en förgylld kula med kors.
ORGEL -Orgelns pipor är genom grå pilastrar indelade i tre rektangulära fält, det mellersta något högre. Mittpilastrarna har ljusblå kannelyrer samt korintiska kapitäl. Varje kapitäl kröns av en svarvad spira. Över piporna finns överst ett snidat och genombrutet trepass i vitt och ljusblått. Fasaden är i övrigt grå med ljusblå överliggare. Överliggarna kröns även av en volut i varje sidofält samt i mitten en lyra mellan två voluter.
Spelbordet är vänt mot öster. Orgelverket, byggt 1980 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping, har 18 stämmor, fördelade på två manualer och pedal. Fasaden stammar från den föregående orgeln, byggd 1893 av Johannes Magnusson, Göteborg.
LÄKTARE - Läktaren från byggnadstiden vilar på två rader med fyra fyrsidiga pelare i öster och två i öster. De bruna pelarna har gulmarmorerade speglar. Läktarbröstet består av ett helt skrank med bredare rundad mittdel/balkong. Läktarbröstet är ljusgrått och indelat i fem fält genom smala blå, nedsänkta speglar. Varje fält har dekor i form av nedsänkta mörkgrå fyrklövrar. Balkongdelens mittfält är bredare, ljusblått och pryds av en lyra samt akantusornament i relief. Den nedre sargen innehåller smala horisontella speglar med reliefdekor i form av förgylld löpande hundfris. Den profilerade, övre sargen har dekor i form av en mörkgrå bågfris.
Läktargolvet utgörs av smala, oljade bräder. På varje sida finns fyra gradiner med stolar.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan från sent 1800-tal består av ett vitt reliefkors, draperat med en klädnad. Klädnaden har förgyllda bårder. På korsets fot är hjärta, ankare och ett kors i förgylld relief. Korset är placerat i ett högt, rundbågigt fält.
ALTARUPPSATS -Altaruppsatsen från 1870 består av en mycket hög, spetsvinklad ram/fronton. Ramen är ådrad i mörkt grått och profilerad. Den når från golvet till altarnischens tak. Under altartavlan är en ljusblå spegel med ett Kristusmonogram mellan A och O , målat i guld.
ALTARRING -Den breda, gråmålade altarringen, troligen 1870, är tresidig och rätvinklad med avskurna hörn. Den består av ett lågt skrank med genombrutna mönster i form av fyrklövrar, omgivna av blå, diagonalt placerade kvadratiska fält. Utmed armstödet löper en förgylld rundbågfris i relief. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med röd sammet.
DOPFUNT - Dopfunten från tidig medeltid är mycket stor och har cylindrisk cuppa, samt lika stor, nedåt konande fot. Utmed halva cuppans mynning löper på utsidan en bård av höga, inhuggna gotiska minuskler. I bården ingår också en vapensköld. Även på mynningens kant finns en inskription. Funten, som saknar uttömningshål , är placerad på en låg, grå rund sockel från 1937.
NUMMERTAVLA - De vita nummertavlorna omges av en genombruten snidad akantusbård. I varje sidostycke är en smal metallarm med ljushållare.
ANNA SJÄLV TREDJESULPTUR - I Anna själv tredje skulpturen från 1400-talet ingår en madonna från 1100-talet. Anna sitter på en svart, profilerad stolpstol med Maria mitt i knäet. Maria har Jesusbarnet mitt i knät. De tre personerna har stel hållning, och rör inte varandra. Anna bär slöja, draperad mantel och fotsid klänning med vida ärmar, spetsiga skor. Hon håller händerna rakt fram. Maria har krona, mantel, fotsid klänning och trubbiga skor samt korslagda ben. Högerhanden är troligen utbytt liksom Annas händer. Kristus har fotsid klädnad och håller ett klot, som symboliserar jorden. Skulpturerna är maskätna.
PIETÀSKULPTUR - En polykrom pietàskulptur av ek är från 1500-talet. Maria sitter med Kristus liggande över knät. Maria har blå ögon, röda kinder, bruna ögonbryn, blå mantel förenad med ett dok samt fotsid röd klänning och svarta skor. Kristus har mörkt hår, skägg och vitt höftkläde. Till vänster om personerna är en dödsskalle.
VAPENHUS - Utmed vapenhusets nordvägg är läktartrappan, med uppgång från öster. Den nedtill svängda trappan har smala, inbyggda och gråmålade steg samt på två omålade träräcken. Under trappan är ett förvaringsutrymme bakom en vit skärmvägg. Framför sydfönstret står ett bord. Öster om detta finns en rikt järnbeslagen kista från 1750 och väster om en upptill järnbeslagen möjligen medeltida port med järnlameller och dragring. Båda kommer från Sils rivna kyrka.
GOLV - Golvet består av rektangulära, grovt hyvlade kalkstenar samt av fyra? inmurade gravhällar.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. Väggen framför trappan består av vit byggplatta.
PORT/DÖRR - Porten i väster är en gråmålad pardörr, tidigt 1900-tal, med horisontellt metallhandtag. Varje dörrblad har fyra kvadratiska speglar. Dörren till förrådet är en ny, grå spegeldörr.
FÖNSTER - I norr och söder är vardera ett smalt, gråvitmålat, rundbågigt fönster i en rundbågig smyg. Genom träspröjs är fönstren indelade i tre triangulära rutor överst samt härunder 2x4 rektangulära rutor.
TAK - Taket består av vit pärlspånt.
SAKRISTIA - Sakristian är rundad mot öster. Utmed västväggen står två ljusa skåp och ett kassaskåp. I sydöst är ett skrivbord.
GOLV - Golvet, inlagt 1999, består av tvärgående, oljade bräder.
VÄGG - Väggen är putsad och vitmålad.
DÖRRAR - I öster är en vitmålad spegeldörr från ca 1900, försedd med ovalt metallvred. Dörren leder till ett vindfång samt en port. Denna är av sent datum med smala vertikala speglar/lister samt horisontellt metallhandtag. Både dörr och port är ådrade i ljusgrönt.
FÖNSTER - Sakristian har mot sydöst och nordöst vardera ett fönster av samma typ som i långhuset. I sydöstfönstret ligger en skulpterad putti, troligen 1700-tal.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning 2, väster om läktaren, har gråmålat trägolv, putsade vita väggar och tak av grå pärlspont. I väster är ett vitt lunettfönster i en grund smyg och i söder och norr överdelen av vapenhusfönstren. En hög grå pardörr med speglar samt ett trappsteg av kalksten leder till läktaren i öster. Torntrappan går utmed västväggen med uppgång i söder. Trappan är inbyggd, rak och träfärgad. Våning 3 och 4 har golv och tak av trä samt putsade omålade väggar. Trappan till våning 4 är öppen, rak och träfärgad. På våning fyra finns fyra rundbågiga gluggar samt två klockor.