Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE HANGELÖSA 29:1 - husnr 1, HANGELÖSA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HANGELÖSA KYRKA (akt.)
2003-06-25
Interiörbeskrivning
HANGELÖSA KYRKA - Kyrkan består invändigt av ett stort och högt långhus med östra delen avdelad till kor, öster om koret en tresidigt avslutad sakristia samt i tornets bottenvåning vapenhus. Kyrkan präglas av såväl nyklassicism som nygotik.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom sidogångar, bred mittgång och tvärgång i söder. Förutom dörr till vapenhus finns en dörr/port på södra sidan. Över västra partiet av långhuset är en mycket djup läktare Läktarens västra parti har underbyggnader på båda sidor av mittgången. Bänkarna når i väster ända intill skärmväggen mot läktarunderbyggnaden.
GOLV - Golvet i mittgång och tvärgång utgörs av kvadratiska grå och röda kalkstenar, placerade diagonalt. Under bänkar samt i sidogångar ligger ovanpå stenen ett ca 2 cm högre golv av tvärgående smala lackade bräder. I mittgången är en bred blå gångmatta.
VÄGG - Väggarna är putsade och målade i vitt. På långväggarna hänger två mässingslampetter på varje sida och på västväggen en ljusplåt på varje sida av mittgången. Väggarna avslutas upptill av en profilerad taklist av trä . Denna består av grå och blå bårder, varav en med tandsnitt. Ca 50 cm under taklisten är en putsad vit profilerad list.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Sydporten är placerad i en djup, rundbågig nisch, som fungerar som vindfång. Framför nischens nedre del är mot kyrkorummet en innerdörr, bestående en grå rektangulär pardörr. Varje dörrblad pryds upptill av en rektangulär och nedtill av en mindre, kvadratisk nedsänkt spegel i ljusare grått. Varje dörrblad har en stor träknopp. Över dörren är ett rektangulärt "tympanonfält" med två speglar i samma färg och häröver ett halvrunt ljusinsläpp. Sydporten, möjligen ursprunglig, har mässingshandtag och ljus färg. En pardörr av svängdörrstyp avskiljer långhuset från läktarunderbyggnaden. De gråmålade dörrbladen har nedtill två höga speglar och upptill två likadana glasrutor. Dörren till vapenhuset är en grå pardörr, där varje spegel pryds av en ljusare kvadratisk spegel nederst och en rektangulär överst.
FÖNSTER - Långhuset har fyra större, vita fönster på nordsidan och tre på sydsidan. Det västligaste paret är belägen över läktaren och i läktarunderbyggnaderna. Fönstren har två vertikala poster samt något över mitten en horisontell. Lufterna indelas genom spröjsar i mindre kvadratiska rutor. Fönstren är placerade i utåt konande rundbågiga smygar med lutande fönsterbänkar, putsade och vitmålade. Det halvrunda fönstret över sydporten är indelat i sex rutor och är placerat i en djup rundbågad nisch.
TAK - Taket är ett tredingstak av slätpanel, målat i ljust gråblått. Taket indelas genom fyrsidiga bjälkar i rektangulära kassetter. Taket under läktaren utgörs av ljusblå pärlspont.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnaden tillkom 1953. Söder om mittgången utgörs underbyggnaden av ett samlingsrum. En vit skärmvägg av byggplatta med en grå spegeldörr avskiljer rummet i norr. Rummet har smala golvbräder, väggar av vit byggplatta och tak av vitmålad pärlspont. I nordöst är ett öppet rum som tjänstgör som tambur. Takets pärlspont är här blåmålat. Rummets västra del, under läktartrappan, är genom vit byggskiva avdelat till toalett och förvaringsutrymme. Läktartrappan i nordväst från 1953 leder upp från mittgången. Den raka trappan har naturfärgade trästeg och träräcke.
KOR - Det fullbreda koret är rakt avslutat mot sakristian i öster. Altaruppsatsen med infogat altare samt altarring är placerade ca en meter från östväggen. Uppsatsens tak når dock ända intill väggen. Bakom altaruppsatsen är en dörr till sakristian. I korets nordöstra respektive sydöstra hörn står en lång, sluten korbänk vänd mot altaret. Framför norra sidans bänk står utmed väggen en predikstol. Dess trappa leder till korbänken, som saknar bänkskärm mot väster. På korets sydsida är ett dopaltare samt dopfunt. En nummertavla, flankerad av två mässingslampetter, hänger på vardera sida av altaruppsatsen. På sydväggens östligaste del, bakom korbänken, är en träskulptur, placerad på järnstativ. Se nedan. Koret utvidgades 1990 något mot väster genom borttagning av två bänkrader.
GOLV - Korgolvet utgörs av längsgående oljade bräder. Framför altarringen ligger en lång, mångfärgad rektangulär matta med geometriska mönster. Mattan är vävd vid Agda Österbergs ateljé i Varnhem. Altaruppsats och altare är placerade på ett litet, två trappsteg högre, gråmålat trägolv.
VÄGG Väggarna är slätputsade och vitmålade.Väggarna har en dekormålad, möjligen ursprunglig, bröstning, som var övermålad 1953 - 1990. 1990 framtogs den och förbättrades till största delen (troligen undantogs ett parti i sydväst från kompletteringsmålning). Målningarna utgörs av bruna draperier på ljusblå botten samt närmast golvet en målad brun "list". Över dopaltaret hänger en färgglad målning av Bo Beskow. Motivet är " Jesus välsignar barnen". Målningen, anskaffad 1972, utgjorde förebild till ett korfönster i Skara domkyrka.
I västväggens gavelröste är en brunmålad, snirklad banderoll i jugendstil, möjligen tillkommen 1915. Den var övermålad 1953 - 1990. Banderollen har en inskription i ljusare brunt: "Ära vare Gud i höjden". Utmed östväggen finns två rumshöga putsade pilastrar. Dessa stöttar altaruppsatsens tak, vilket når ända intill väggen.
DÖRR - Till sakristian leder en pardörr med samma utformning som dörren på långhusets sydsida. Dörren är placerad i en djup, rektangulär utåt konande nisch.
FÖNSTER - Koret har i söder respektive norr ett fönster med samma utformning och placering som långhusfönstren.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Det gråmålade träaltaret är infällt i altaruppsatsen och utgör en del av denna. Altaret är troligen det ursprungliga.
Dopaltaret utgörs av en kalkstensskiva med gråmarmorerat träunderrede, troligen 1953.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna bänkinredning från 1873 består av två kvarter i söder och ett i norr. Möjligen är bänkarna avtagna mot väggarna. Det norra kvarteret innehåller 16 bänkar, det sydöstra fem bänkar och det sydvästra sju stycken. Avståndet mellan de två västligaste bänkarna är på båda sidor större än mellan övriga bänkar. Bänkskärmar finns på båda sidor av tvärgången i söder samt mot koret. De himmelsblå gavlarna är uppåt avsmalnande och dekorerade med en snidad volut mellan ryggparti och armstöd. Mitt på gaveln är en horisontell, grå, profilerad list. Ryggarna är av pärlspont. Invändigt är bänkarna gråådrade. Bänkskärmarna är ljust grå med profilerade höga, vitmålade speglar. De helt slutna korbänkarnas skärmar har samma utformning. Södra korbänken har ingång från gaveln i väster och den norra från söder. Bänkarna är vitmålade. Den norra korbänken är avkortad mot väster för att bereda plats då prästen skall gå upp i predikstolstrappan, som mynnar ut mitt för bänken.
PREDIKSTOL - Den runda, gråmålade predikstolen i nyrokoko är indelad i fält genom gråmarmorerade kolonnetter med guldfärgade korintiska kapitäl. I varje fält är en ljusblå spegel med guldfärgad list. Framför speglarna är skulpturer föreställande Kristus, Johannes, Petrus och Paulus. Figurerna är placerade på volutformade konsoler och målade i rött och guld. Den övre, profilerade sargen pryds överst av en genombruten guldfärgad palmettbård samt härunder av en akantusbård. Korgen avslutas nedtill av en vulst med guldfärgad kulstav. Den gråmarmorerade foten är balusterformad. Figurerna är tillverkade på 1600-talet och kommer från den rivna medeltidskyrkan. I övrigt är predikstolen från 1873.
Ljudtaket är runt och placerat invid väggen. Taket är grått och profilerat med guldfärgade lister. Under kanten finns nedhängande snidade uddar med guldfärgade kulor. Ovanpå taket finns en snidad figur föreställande evangelisten Lukas. Insidan av taket är blått och pryds av en snidad strålgloria samt en nedhängande duva i guldfärg. Den grå, raka trappan har inbyggda steg, täckta av blå heltäckningsmatta. Den är mot söder försedd med en barriär i form av gråmarmorerade kolonnetter som bär upp ljusblå arkadbågar.
ORGEL -Orgelpiporna är genom pilastrar indelade i tre fält, varav det mellersta är högre. Den grå fasaden pryds upptill av bland annat snidade tandsnittsfriser samt genombrutna och guldfärgade voluter. De fyra pilastrarna kröns av skulpterade oljelampor samt det mellersta pipfältet av en guldfärgad lyra flankerad av voluter. Spelbordet är vänt mot väster. Orgeln är tillverkad 1894 av CA Herngren. Den utökades 1915 och renoverades.
LÄKTARE - Läktaren från 1873 vilar på fyra gråmålade fyrsidiga pelare med guldfärgade lister. Läktarbröstet utgörs av ett nedtill rikt profilerat, gråmålat skrank, genom pilastrar indelat i fem fält. De tre mittfälten är utskjutande och bildar en balkong. I varje fält är en ljusblå nedsänkt spegel innanför guldlist med ornerade hörn. Läktarbröstets övre sarg pryds av profileringar samt tandsnitt. Läktargolvet utgörs av breda lackade bräder. Läktaren har vid varje sida fyra gradänger samt fyra bänkar med samma utformning som långhusbänkarna. Läktarens västra del är uppbyggd genom några trappsteg. Genom en gråmålad spegeldörr av pardörrsmodell når man tornvåningarna.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av en rundbågad oljemålning, signerad "Sven Lindroth 1915". Målningen visar Jesus med utsträckta händer, omgiven av människor.
ALTARUPPSATS -Altartavlan omges av en ram i form av två vita profilerade pilastrar som uppbär en arkadbåge. Bågen har inskriptionen "Kommen till mig i alle som arbeten och ären betungade". Altartavlan med ram är, liksom altaret, infogat i den tempelgavelformade, gråmålade uppsatsen. Vid varje sida av tavlan är en gråmarmorerad kolonn. Kolonnerna uppbärs av två fyrsidiga socklar, mellan vilka altaret är inskjutet. Den spetsvinklade gaveln pryds av guldfärgade lister. I gavelröstet är ett skulpterat änglahuvud i guld. Gaveln kröns av ett snidat genombrutet akantusornament vid varje sida och i mitten två halvliggande keruber med kors och trumpet. De tre änglarna och troligen även akantusornamenten kommer från den rivna medeltidskyrkan och är sannolikt tillverkade på 1600-talet. Altaruppsatsen är från kyrkans byggnadstid.
ALTARRING -Den breda altarringen från 1873 är tresidig med rundade hörn. Den består av en gråblåbalustrad av profilerade balusterdockor med guldfärgade lister. Balusterdockorna indelas genom breda pilastrar i fält med sex stycken i varje. Knäfall och armstöd är stoppade och klädda med ljusblått tyg.
DOPFUNT - Dopfunten från ca 1130 består av en cylindrisk cuppa med rik reliefdekor. Dekoren utgörs av arkadbågar med olika geometriska mönster, främst bandflätor, I en arkad är en inristad inskription: "ERGAST: IOHANNES SCS: OLAVVS". Funten är helgad åt Olof den Helige. Den är placerad på en rund, profilerad sandstenssockel.
NUMMERTAVLA - De mycket stora svarta nummertavlorna är utformade som arkadbågar. De omges av vitmålade profilerade, rektangulära ramar.
SKULPTUR - En sandstenskulptur i koret från tidigt 1100-tal avbildar Sankt Olof. Figuren har veckrik klädnad och håller i höger hand en yxa och i vänster ett riksäpple. Huvudet saknas.
VAPENHUS - I nordöstra hörnet står en ställning för dopskål av trä med trälock. Framför fönstren står på norra respektive södra väggen en vitmålad bänk av samma typ som långhusbänkarna. På samma väggar hänger, öster om bänkarna, trätavlor med längder över kyrkoherdar respektive komministrar i Hangelösa.
GOLV - Golvet består av grovt hyvlade kalkstenar
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade.
PORT - Porten i väster är en hög vit rektangulär pardörr. Varje dörrblad pryds av tre speglar. Över dörren är ett halvrunt överfönster. Dörr och fönster är placerade i en djup, rundbågig nisch. Dörren mot långhuset är placerad i en djup rektangulär nisch.
FÖNSTER - I norr och söder är vardera ett smalt, vitmålat fönster indelat i tre rutor. Fönstren är placerade i djupa, utåt konande smygar. Portens överfönster är vitt, halvrunt och spröjsat i sex rutor.
TAK - Taket består av gulmålad pärlspont.
SAKRISTIA - Mitt på golvet står ett bord samt två stolar i senbarock från 1800-talet. Utmed större delen av nordväggen är inbyggda skåp med släta dörrar. I västra delen av sakristians nordvägg är en grå spegeldörr som leder ut i en farstu. I farstuns nordvägg är en port. En dörr i farstuns sydvägg leder till ett trekantigt rum. I sydöst är ett fönster.
I sakristians sydvägg är en slät dörr som leder till ett annat trekantigt rum. Här finns ett orgelharmonium, en järnbeslagen kista och ett högt skåp. I sydöst är ett fönster.
GOLV - Golvet utgörs av breda oljade bräder.
VÄGG - Väggarna består av byggplatta , medan ytterväggarna, belägna i de två smårummen i norr respektive söder, är putsade. Över dörren till långhuset hänger en mycket stor, före detta altartavla troligen sent 1800-tal, föreställande Kristus på korset.
PORT - Porten mot norr består av en grå pardörr med mässingshandtag, där varje dörrblad pryds av en kvadratisk och häröver en rektangulär spegel. Dörren är placerad i en rektangulär nisch.
FÖNSTER - Sakristian har ett fönster i öster och de två smårummen vardera ett i nordöst respektive sydöst. De rundbågiga vita fönstren har korspost och indelas genom träspröjs i mindre rutor. De är placerade i rundbågiga smygar.
TAK - I taket är ett ljusblått tunnvalv av slät träpanel. Tunnvalvet byggdes 1953.
TORN -
TORNVÅNING - Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning 2 nås via en kort rak trappa från läktaren. Se läktare. Rummet används som förråd. Våningen har omålat trägolv och trätak Väggen är slätputsad och vitmålad. På östväggen, på ömse sidor av dörren, hänger ett skulpterat stenhuvud. År 1944 bedömde Statens Historiska Museum figurerna som engelsk -norska och från ca 1250-tal. Huvudena var före 1944 inmurade i tornväggen. Det huvud som hänger söder om dörren är troligen en kvinna med hår, krönt av en krona (?). Det andra huvudet är djävulsliknande, försett med djuröron ) varav ett saknas och det andra möjligen är avslaget. Huvudena har i folkmun kallats Helle och Kisa (två jättar på Kinnekulle!). På sydväggen hänger en minnestavla av trä över en kyrkorenovering 1787. Vid renoveringen borttogs valv över läktaren, ombyggdes läktaren och ommålades hela kyrkan, enligt tavlan. I väster är ett vitt rosettfönster och i norr respektive söder ett rektangulärt vertikalt smalt fönster med tre rutor. Fönstren är placerade i djupa putsade smygar. En öppen, rak omålad trappa leder till våning tre och en likadan sedan till våning 4. Golv och tak på våning 3 och 4 utgörs av grå träplankor. Väggen är slätputsad och vitmålad. På våning 3 finns en äldre gråmålad polygonal predikstol. På våning 4 finns de två klockorna, tillverkade av KG Bergholz gjuteri, 1894. I varje väderstreck finns en rundbågig glugg med luckor.