Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA Å 1:4 - husnr 8, ÅH KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÅH KYRKA (akt.)
2005-04-20
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är präglat av de stora träytorna, dels omålade, dels målade i grönt, rödbrunt och vitt. Rummet får också sin karaktär genom asymmetrin hos bänkinredning och kor. KORET är smalare än långhuset och avslutas med en rektangulär absid, smalare än koret och försett med ljusinsläpp ovanifrån och från sidorna. Korets sydöstra vägg är på ömse sidor om absiden är vinklad. Åt sydväst finns ett utvidgat korområde där orgeln är placerad. Korgolvet ligger högre än långhusgolvet. De yttre delarna av sakristia och barnrum är belägna en halvtrappa ned och här inryms även pentry och WC. Utmed långhusets sydvästra och nordvästra vägg finns läktare. Dessa nås från en trätrappa vid den södra väggen eller från tornet. Tornet är placerat i kyrkans nordvästra hörn

Kyrkorummets GOLV är ett obehandlat trägolv. Vit golvlist i långhuset. I mittgången, gången utmed norrväggen samt framför koret ligger en röd matta. VÄGGARNA är klädda med stående slät panel som vitmålats. TAKET, i likadant utförande som väggarna, är tredelat med plant mittparti och svagt sluttande sidopartier. KORETS väggar och tak är istället klädda med en stående panel på förvandring av obehandlat trä, mörkare än golvträet. Taket är svagt avvalmat. Det utvidgade korområdet mot sydväst har tak av släta, vitmålade skivor.
INGÅNGAR finns genom tornet samt genom fem höga, smala dörrar i nordostsidans kombinerade dörr- och fönsterarrangemang. En dörr med utvändig handikappramp finns i långhusets nordöstra hörn. I väggen mot tornets foajé finns dubbeldörrar i slätt, brunlaserat trä. Nordostsidans ingångsdörrar är helt uppglasade och försedda med spröjs. De har ramar av vitmålat trävirke. Dörrarna mot sakristia och barnrum är moderna med slät, vit yta. FÖNSTREN i nordostsidans kombinerade dörr- och fönsterarrangemang upptar en stor rektangulär yta, från golv och nästan ända upp till tak. Bågarna är utförda i trä och stål. Under sydvästsidans läktare finns fyra låga, liggande odelade fönster med vitmålade bågar av trä och stål. I korets sydvästvägg finns ett högt rektangulärt fönster med blyinfattat antikglas och rödmålad träbåge. I absiden finns ljusinsläpp från sidorna och ovanifrån genom fönster med vitmålad träbåge. Vid den i långhuset placerade läktartrappan finns två takfönster med vitmålad båge i trä och stål. Radiatorer finns utmed långsidesväggarna samt i koret. Framför nordostsidans stora fönsterarrangemang är de försänkta i golvet.

SAKRISTIA - På korets sydvästsida. Golv som i långhuset, vitputsade väggar. Delvis snedtak, den plana delen klädd med vitmålade skivor, den sneda delen vitputsad. Mot nordost ett runt spröjsat fönster med vitmålad båge av trä och stål. Inrett med altarskåp, liten Kristusfigur och skrudskåp. Pentry och WC med plastmattebelagt golv samt putsade väggar och tak. Fönster mot sydväst, bågar av trä och stål.

BARNRUM - På långhusets sydvästsida, invid sakristian. Golv som i långhus, väggar vitputsade. Delvis snedtak, den plana delen klädd med vitmålade skivor, den sneda delen vitputsad.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av röd klinker, väggar och tak Trappa till läktaren på nordvästsida. Vapenhuset inrymmer WC och förrådsutrymmen. Innerdörrar med slät, brunlaserad träyta, ytterdörren i vitmålat trä med liggande uppglasningar. RUMMET EN TRAPPA UPP har ett lackat brädgolv, vitmålade släta väggar och tak. Dörren till läktaren har yta av slätt, brunlaserat trä. De två övriga tornvåningarna under klockvåningen nås via en trappa. De är enkelt inredda och försedda med radiatorer för uppvärmning.


INREDNING:

ALTARE - Står på ett litet podium i koret. Underrede i rödlaserat trä i en slags veckad form. Altarskivan har förgylld kant. På altaret ett enkelt kors i trä samt en blomsteruppsättning. Altaret är utfört av Erik Lundberg.
ALTARPRYDNAD - Målning inom förgylld ram, "Den förlorade sonen" av Emanuel Vigeland.
ALTARRING - Tresidig, utförd i blåmålat trä, mot altaret förgylld. Står i framkant på låga, svarvade, förgyllda fötter. Knäfall med rött tyg. Altarringen är utförd av Erik Lundberg.
PREDIKSTOL - I långhusets sydöstra hörn. Femkantig, utförd i brunlaserat och rödlaserat trä med förgylld infälld list nära ovankanten. I koret finns också en ambo. Predikstolen är utförd av Johannes Olivegren.
DOPFUNT - Egentligen ett dopställ med femsidigt skaft och genombrutna hörn. Rödlaserad med infällda, förgyllda spår. Placerad framför korfönstret.
BÄNKINREDNING - I två kvarter. Öppen bänkinredning där det norra kvarteret är såväl längre som bredare än det södra. Det södra kvarterets bänkar är också snedställda i riktning mot koret. Bänkarna grönmålade förutom sidostyckena, vilka är utförda i lackat trä med utstickande grönmålade dekorlister placerade horisontellt mitt på sidostyckena. Sittdynor i rött stoppat tyg. Förutom mellan kvarteren finns en gång även utmed långhusets norrsida.
LÄKTARE - Sidoläktaren bärs av stora, böjda konsoler av vitmålat limträ samt en främre rad av runda grönmålade pelare i trä. Den bakre läktaren bärs av rektangulära balkar i grönmålat trä samt en pelarrad av grönmålade rektangulära träpelare. Till större delen är läktarna försedda med fasta bänkar i två eller tre rader. En golvnivå per rad. Golv av lackade brädor. Läktarbänkarna är målade som i långhuset men även sidostyckena är grönmålade. Utmed sidoläktarens yttervägg finns en rad med vitmålade fasta bänkar. Läktarbröstningen är klädd med liggande snedställd panel indelad i stora fält genom enstaka stående brädor. Under överliggaren i trä finns ett glasat parti. Bröstningspanel och överliggare är laserade i en ljust gul nyans.
ORGEL - Placerad i det utvidgade koret. Mindre orgelverk där metallpipor flankerade av träpipor utgör fasaden. Utförd av Olof Hammarbergs, Göteborg 1945. Orgelhus i rödmålat trä med list i grönt.
NUMMERTAVLOR - Två stycken, den ena placerad på träpelare i koret, den andra på nordostväggen mitt i långhuset. Utförda i omålat trä, fungerar dessutom som förvaringsskåp för siffrorna.
KLOCKOR - Kyrkklockan gjuten av M o. E Olsson, Ystads klockgjuteri.
BELYSNINGSARMATURER - Två rader elektrifierade mässingsarmaturer från långhusets tak. Raden över gången har större armaturer vilka dessutom hänger högre. I koret finns två hängande mässingsarmaturer i en tredje variant. Över läktarna hänger från taket små armaturer i mässing. I långhusets och korets tak finns dessutom rader av spotlights riktade fram mot kor respektive altare.
ÄLDRE INREDNINGSDETALJER - På nordostväggen finns en snidad träskulptur av Kristus på korset.