Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM FRESSLAND 1:14 - husnr 1, MO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MO KYRKA (akt.)
2003-09-26
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET präglas av den stämning av timmerkyrka som de frilagda timmerväggarna skapar, förstärkt av det enkelt laserade brädtaket och det dämpade ljus som faller in genom de tonade fönsterglasen. Koret har rak avslutning åt öster och är smalare än långhuset. Som ytterligare markering av koret löper en tvärbjälke över koröppningen, annars har korgolvet samma nivå om i långhuset. Sakristia finns bakom korets östvägg. Dopplatsen är anordnad på korets sydsida.

GOLVET är belagt med trägolv, målat i grönt, innanför altarringen brunmålat samt ett steg högre. VÄGGARNA av timmer är frilagda, och endast bemålade med en svag laserande marmorering i brunt med röda och vita strimmor. Inne i bänkkvarteren finns en slät bröstning upp till fönsterbänkshöjd. Korets östvägg är en brädvägg, men målad i samma laserande marmorering. Bemålningen av C O Svenson 1956. TAKET är ett välvt brädtak, lägre över koret. Brädorna är inte hyvlade utan endast finsågade, och bestrukna med en tunn gråbrun lasering. Innertaket från 1956, såväl brädklädseln som rundningen.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset. Den dubbel plankdörr med smidda beslag, klädd med diagonalställd profilerad panel. Laserad i grågrönt. Av äldre datum, troligen 1700-tal eller tidigt 1800-tal. Två dörrar in till sakristian sitter på ömse sidor om altarringen. De är klädda med profilerad panel i fiskbensmönster, och vitlaserade. Från 1956. FÖNSTREN är halvhöga trekantigt avslutade spröjsade träfönster, målade i blått på bågarna och grått på karmarna. I fönstren sitter blyinfattade tonade antikglas. Fönstren har släthyvlade omfattningar som går ända upp till taklisten. Fönstren är från 1956.

SAKRISTIA - På korets östsida, med enkel inredning från 1956.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golvet är ett fernissat trägolv av äldre datum, väggarna är klädda med en släthyvlad och laserad panel från 1956; så även taket. Trappa till läktaren på norrsidan.

INREDNING:

ALTARE- Vid östra korväggen, av trä, med lister runt kanterna. Framtill laserat i grönt och med symboler i guld och grått, åt sidorna laserat i ljusgrått. Täckt av en svart kalkstensskiva. Från 1956.

ALTARRING- Sluten rund av släta träskivor, ljust grålaserade, och med ljusbrunt målad överliggare. Knäfallet är klätt i grått tyg.

ALTARMÅLNING- På väggen ovanför altaret hänger en rektangulär oljemålning på duk inom smal profilerad ram, brunlaserad och förgylld. Utförd av Joel Mila 1968.

DOPFUNT - På korets sydsida står kyrkans MEDELTIDA täljstensdopfunt, placerad på ett något förhöjt podium av kalksten. Funten är kalkformig, med en rund fot med stjärnmönster, ett cylindriskt skaft med smala vulstband, och en sexpassformad cuppa med svagt buktade sidor, prydda med nedsänkta arkader med trepass formade bågar. Troligen från 1300-talet, välbevarad.

PREDIKSTOL- Placerad i nordöstra hörnet mellan långhus och kor. Består av korg och trappa. KORGEN är åttkantig, och har i fyllningarna på sidorna målningar föreställande evangelisterna. Målningarna är omgivna av arkadbågar, och i korgens hörn sitter refflade pilastrar. Profilerade över- och underkantslister. Korgen står på en kort kraftig åttkantig for. TRAPPAN har ett räcke med spegelfält på sidan, och en profilerad överliggare. Laserad i brunt och rött med svart. överliggare och förgyllningar. Troligen från 1892-93, med ny lägre fot samt helt ny bemålning 1956.

BÄNKKVARTER- Öppna kvarter utmed långväggarna, utan bänkskärmar mot koret. Rektangulära gavlar med profilerade utanpåliggande fyllningar. Gavlarna är marmorerade i grått, med de utanpåliggande fyllningarna målade i gulbrunt. Insidan av bänkkvarteren laserat i grått. Tillverkade 1956.

LÄKTARE- I väster, uppburen av åtta fyrkantiga träpelare med utanpåliggande listdekor. Pelarna laserade i brunt och grått. Läktarbarriären är indelad i smala spegelfält, rödlaserade med svaga marmoreringar, i övrigt är läktarbarriären laserad i grönt. Mittpartiet sammanbyggt med orgelfasaden. Läktaren är troligen av äldre datum, möjligen 1823-24.

ORGEL-. Nygotiskt urformad orgelfasad, med tre spetsbågiga pipöppningar, varav den mittersta bredare och högre, inom ett spetsigt avslutat gavelfält. Sammanbyggd med läktarbarriären. Gråmålad med förgyllda lister och ornament. Från 1897. Yngre orgelverk av Nordfors & Co, Lidköping.

NUMMERTAVLOR- Placerad i långhusets sydöstra hörn, till höger om koret. Rektangulär svart siffertavla, omgiven av en enkelt profilerad ram, målad i brunt. 1956.

KLOCKOR - I tornet hänger en klocka med inskriptioner, gjuten 1739, omgjuten 1893