Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM FJÄLLBACKA 174:1 - husnr 1, FJÄLLBACKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FJÄLLBACKA KYRKA (akt.)
2003-03-13
Interiörbeskrivning
FJÄLLBACKA KYRKAS interiör är helt präglad av nygotikens formelement, vilket särskilt gäller snickeriinredningen. Enda undantaget är läktarunderbyggnaden. Med undantag för de vita ytterväggarna är färgsättningen från senaste renoveringen en återgång till färgsättningen från byggnadstiden.

LÅNGHUS - Rektangulärt långhus med en förhållandevis grund läktare i väster och med fria golvytor i öster, i anslutning till koret, vars golv går in en bit i långhuset. GOLV - Brunlackat trägolv, troligen från 1928. VÄGG - Slätputsade vita. PORT - Till vindfång i söder och till vapenhus leder dubbla fyllningsdörrar med tre speglar och med stående pärlspont i fyllningarna och fasningar på ramverket. Brunmålade. Från byggnadstiden. INNERDÖRRAR - Dörrar till läktareunderbyggnaden är fyllningsdörrar med två speglar, med stående spårad panel. Vitlaserade, moderna. FÖNSTER - Spetsbågiga fönster i par, med rosettfönster över, i vitputsade "masverk" eller omfattningar, inom spetsbågiga fönsternischer. Brunmålade gjutjärnsfönster. TAK - Ett panelklätt fältindelat tredingstak, som till synes bärs upp av välvda träbågar tvärs över kyrkorummet, vilande på konsoler på ytterväggarna. I valvbågarnas svicklar fyrpassmotiv. Allt med profileringar och dekoreringar. Taklist med en spetsbågig bågfris. Taket målat i ljust brunt i fälten och med mellanbruna bågar, fältindelningar och taklist, och med mörkare bruna dekorlister samt förgyllningar på konsolerna. Från byggnadstiden. LÄKTARUNDERBYGGNAD - Inbyggnad under läktaren i väster, med kaprum och WC åt norr och med förrådsutrymmen, bl a textilförvaring, åt söder. Läktarunderbyggnaden är mot kyrkorummet klädd med stående vitlaserad träpanel.

KOR - Ett femsidigt smalare kor, avskiljt från långhuset genom en hög spetsbågig korbåge med textband, förgyllda bokstäver med blå kanter mot vitt. "Kommen, ty allt är nu redo! Luc. Ev. 14.17." I koret är sakristia avbalkad bakom en skärmvägg. GOLV - Som långhuset, men två steg högre. Korgolvet skjuter ut omkring två meter i långhuset. VÄGG - Yttervägg som långhus. Skärmvägg av trä bakom altaret. Altaruppsatsen utgör väggens mittparti, se beskrivning nedan. Vid sidorna väggar täckta med smala stående ribbor som förenas med spetsbågar, och med en krenelering på krönet. Skärmväggen är brunmålad. Dörrar med diagonalställd pärlspont i fyllningarna. Från byggnadstiden, ombyggd 1928 men återställd 1969. FÖNSTER - Högt sittande rosettfönster med spröjsar i fembladigt motiv, med blyinfattade färgade glas i gult stjärnmotiv. TAK - Som långhus, men eftersom koret är femsidigt så strålar träbågarna upp från sina konsoler mot mittpunkten ovanför altarringen.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. GOLV - Granitplattor, moderna
VÄGG - Pärlspont, modern, vitlaserad. PORT - Enklare inre port med pardörr med tre fyllningar, ej ursprunglig. Ytterport med pardörr i ramverk med fasade kanter och med pärlspont i fyllningarna. Utsidan klädd med koppar. Från byggnadstiden. TAK - Pärlspont, från byggnadstiden, vitmålat. TRAPPA - Längs sydsidan, med svarvat trappräcke, brun- och gråmålad.

SAKRISTIA - Bakom skärmvägg i koret, förhållandevis liten och inrymmer inte någon textilförvaring. Heltäckningsmatta på golvet, vitmålade väggar, och med series pastorum-tavla samt två tavlor som berättar om kyrkans renoveringar 1928-29 och 1989-90.

TORN - Vapenhus i bottenvåningen (se ovan). TORNVÅNINGAR - Våningen i läktarplan är inredd och isolerad. Dörr upp till våningarna ovanför, vilka är helt oisolerade. GOLV - Läktarplan: Lackat trägolv. Våningarna ovanför: Obehandlade enkla brädgolv. VÄGG - Pärlspont, modern, vitlaserad. TAK - Läktarplan: Vitmålade skivor. Våningarna ovanför: Obehandlade enkla brädtak. Inga egentliga undertak, endast den obehandlade undersidan på nästa vånings golvbrädor.

FAST INREDNING
ALTARE - Sammanbyggt med korets skärmvägg, av trä med fyllningar på sidorna, likadana fyllningar som även återfinns på skärmväggen. Målat i bruna nyanser och i samklang med inredningen i övrigt.
ALTARUPPSATS - Altaruppsats av profilerat och skulpterat trä, sammanbyggd med skärmväggen i koret. Tre blå spetsbågiga fält inramade av ett skulpterat ramverk med nygotiska arkitekturelement. Mittpartiet bredare och högre än sidopartierna. Spetsiga gavelpartier krönta av korsblommor mellan höga fialer, även de krönta av korsblommor. Allt målat i bruna nyanser likt snickeriinredningen i övrigt, och med förgyllda ornament och korsblommor. I det mittersta blå fältet sitter ett krucifix.
ALTARRING - Sluten femsidig, av trä. Runda fyllningar med dekorativa fembladiga genombrott. Målad i brunt likt inredningen i övrigt och med förgyllningar. Överliggare och knäfall klädda i rött tyg.Från byggnadstiden.
BÄNKINREDNING - I tre kvarter, fristående från väggarna. Kvarteren är öppna och saknar bänkdörrar. Gavlarna är profilerade och krönta med korsblommor, bänkskärmar i kvarterens fram- och bakkant prydda med stående smala lister som förenas i en bågfris. Kvarterens innanmäten målade i ljust brunt med mörkare sitsar, och utsidorna i mellanbrun lasering med förgyllningar på gavlarna. Från byggnadstiden, några bänkar längst fram och bak borttagna.
PREDIKSTOL - Norr om koröppningen, bestående av korg och trappa, uppbyggd med nygotiska arkitekturmotiv. Svängd trappa med räcken av profilerade stolpar under överliggare och avslutade med snidade fyrkantiga stolpar. Sexsidig korg av åttasidig grundplan, av trä med profileringar. Sidorna har spetsbågiga fyllningar, ljusblå med schablonmålat mönster i. I fyllningarna på korgens skrånande undersida finns också ett dekorativt måleri med treklöver inom ett rutmönster. Hörnen markeras av rätvinkliga avtrappade strävpelare. Målad i mörkt och ljust grått med marmoreringar och förgyllningar. Foten är i form av pelarknippe. Hela predikstolen är målad i mellanbrunt med mörkare bruna accenter och med förgyllda ornament, i samklang med inredningen i övrigt. Från byggnadstiden, och det dekorativa måleriet i fälten är också originalmåleri.
ORGEL - Stor nygotiskt präglad orgelfasad med något förhöjt mittparti. Rika profileringar med sniderier i form av spetsgavlar, torn mm. Pipöppningarna omges av kolonnetter. Målad i ljust brunt med förgyllningar och mörkare bruna accenter. Orgeln från 1892, troligen byggd av John Magnusson. Orgelverket byggdes om 1955-1956, varvid också spelbordet flyttades. 2001-2002 byggdes den om igen, nu i form av en rekonstruktion (men med viss komplettering) av 1892 års orgelverk, med återanvändande av det pipmaterial som återstod och med nytillverkning av vissa delar efter de ursprungliga ritningarna, samt att spelbordet flyttades tillbaka. Arbetet utfördes av Tostareds orgelfabrik.
LÄKTARE - I väster, buren av fyra fyrkantiga trästolpar med fasningar och sniderier. Läktarbröstning med sneda flanker mot ytterväggarna, prydd med nygotiskt arkitekturmotiv med smala spetsbågiga fyllningar och tornefterliknande korskrönta stolpar, mellan vilka en enkel överliggare av metall löper. Läktaren är förhållandevis grund. Allt är målat i bruna nyanser likt snickeriinredningen i övrigt. Från byggnadstiden.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - I södra kordelen, av trä, åttkantig. Smalt skaft med blåmålade spetsbågiga fyllningar, profilerad cuppa med snidad dekor runt kanten.
Målad i brunt med blått och förgyllningar. Från byggnadstiden.
BELYSNINGSARMATURER - Elektrifierade ljuskronor över mittgången, mässingslampetter på väggarna och små mässingsarmaturer över bänkkvarteren.
NUMMERTAVLA - På östra långhusväggen söder om koret. Spetsbågig svart siffertavla under en brunmålad spetsigt avslutad kraftig ram, krönt av en förgylld korsblomma. Infälld sifferhylla i nederdelen. Från byggnadstiden.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, gjutna i Stockholm 1892.