Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSTAD KILE 2:56 - husnr 1, KOSTERS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

KOSTERS KAPELL (akt.)
2003-10-10
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust, med ett mer stämningsfullt kor där ljuset är mer dämpat. Koret är rakt avslutat åt öster och något smalare än långhuset. Det skiljs också från långhuset genom att korgolvet är tre trappsteg högre. Altaret är placerat i en rundbågig nisch i korets östvägg. I en nisch på norrsidan går dörren in till sakristian, och på motsvarande plats på sydsidan finns ett fönster och en förhöjning i golvet, där dopfunten ursprungligen var tänkt att stå. Läktaren i väster är till stor del indragen ovanför vapenhuset, dvs i tornets nederdel, och går alltså inte ut över bänkkvarteren, med undantag för ett mindre utskjutande parti ovanför ingångsdörren. Ett runt fönster i kyrkans västfasad släpper in ljus till läktaren genom en djup rundbågig nisch, i vilken också orgelns spelbord är placerat.

I stort sett all inredning är från byggnadstiden.

GOLVET är lackat trägolv. VÄGGARNA är klädda med släta träfiberskivor (masonite), målad i ljust brunrosa, med en blågrå bröstning inne i bänkkvarteren. TAKET är klätt med släta träfiberskivor (masonite), och har plana partier längs sidorna och ett förhöjt och välvt mittparti. Det plana partiet skiljs från mittvalvet genom en profilerad och marmorerad taklist. Taket är målat i ljusblått.
INGÅNG finns i väster från vapenhuset. Dubbla släta trädörrar med små fönster med fyrklöverform. I koret finns flera dörrar, till sakristian, samt till tre mindre förråd. Alla dessa är släta. FÖNSTREN är höga tresidigt avslutade träfönster med förhållandevis kraftiga korsposter, målade i ljusgrått, och med blyinfattade glas. I korets östvägg ett runt fönster med glasmålningar, och på dess sydsida, vid dopplatsen, ett korsformigt fönster. Fönstren är kopplade och från byggnadstiden.
GLASMÅLNINGEN föreställer Den heliga staden, och är signerat Yngve Lundström och N. P. Ringström 1939.
SAKRISTIA - På korets norrsida, samtida med kyrkan. Inredningen är från byggnadstiden, med golv av brädor (nu täckta av matta), väggar och tak klädda med släta träfiberskivor (masonite). I mitten av taket en försänkning (eller kanske förhöjning) i vilken en korsformad lampa, från byggnadstiden, sitter. I en nisch invid sakristians ytterdörr är står årtal och namn från kyrkans byggande 1939.

VAPENHUS - I väster. Golv av lackade brädor, väggar klädda med släta träfiberskivor (masonite). Trappa till läktaren på norrsidan, med förråd under. Innanför ytterdörren ett vindfång av liknande utseende, dock med kalkstensgolv. Dörrar till vindfång och kyrksal är dubbla släta trädörrar med små fönster med fyrklöverform.

INREDNING:

ALTARE - I öster, murat och putsat och täckt av en decimeter tjock kalkstensskiva. På framsidan en al seccomålad dekoration, i form av ett Kristusmonogram inom en mandelformad strålkrans.
ALTARRING - Sluten rektangulär med något indragna hörn. Släta sidor, marmorerade i gulbrunt och rött. Knäfall och överliggare klädda i röd- och grårandigt tyg. Mitt fram en liten relief föreställande ett vilande Guds lamm.
ALTARUPPSATS - En bred rektangulär altartavla, placerad mot östväggen. Oljemålning på pannå, föreställande Kristi Sjöpredikan. Omgiven av en förgylld ram, och med ett skulpterat och förgyllt krönornament. Utförd av Gunnar Torhamn, Stockholm 1939. Kröndekoren av Axel Andersson, Morup.
PREDIKSTOLEN är placerad på norrsidan, mellan koret och långhuset, består av korg och ljustak. KORGEN är kvadratisk med något indragna hörn. Släta sidor, marmorerade i gulbrunt och rött, på samma sätt som altarringen. Framsidan är försedd med en skulpterad Kristusfigur i relief, och sidan mot söder haren relief föreställande Johannes Döparen. Vilar på ett underrede av samma form och med horisontella försänkta band, svarta, i övrigt brunmålat; mot långhuset IHS i förgyllning. LJUDTAKET är kvadratiskt med något indragna hörn, är plant med en profilerad kant. Målat på samma sätt som korgen. Predikstolen tillverkad 1939 med reliefer av C. Carlman, Stockholm.
DOPFUNT - Avsedd att stå i fönsternischen på korest sydsida. Flyttas fram när den används. Av trä, med ett fyrkantigt skaft med insvängda sidor, och med en cuppa med rundade former och insvängda hörn. Marmorerad i gulbrunt och rött likt altarring och predikstol. Från byggnadstiden.
BÄNKINREDNING - Två öppna kvarter utmed långväggarna. Bänkskärmar mot koret med en enkel utanpåliggande fyllning, och kvadratiska stolpar invid mittgången. Rektangulära gavlar med utanpåliggande fyllningar under tandsnittsornament. Målad i gråblått med gråmarmorerad fyllningar och rödbrun överliggare.
LÄKTARE - I väster, huvudsakligen placerad ovanför vapenhuset, men med ett litet i kyrkorummet utskjutande parti. Rak slät barriär med något indragna hörn. Målad som väggarna och med brunröd svagt profilerad över- och underkant.
Text på mitten i svagt upphöjd relief och ljust gråmålad: "Herren är god, Hans nåd varar evinnerligen och Hans trofasthet från släkte till släkte" (Psalm 100 v5). Tunnvälvd nisch i läktarens bakkant, med runt fönster längst i väster. Det välvda taket är indelat i ett genombrutet rutmönster med antika förebilder, så även väggpartierna invid nischen. Orgelns spelbord är placerad i nischen, och själva orgelverket inne bakom det genombrutna rutmönstren, vilka alltså fungerar som ljudöppningar.
ORGEL - Orgelverk av Lindegrens orgelbyggeri.
BELYSNINGSARMATURER - Elektrifierade malmkronor över mittgången, ritade av kyrkoarkitekten, liksom de elektrifierade mässingslampetterna längs långhusväggarna, och även övriga armaturer i kyrkan.
NUMMERTAVLA - I söder mellan kor och långhus, på väggstativ. Rektangulär, av trä med profileringar och markerade hörn, samt med förgyllda krönornament. Svart siffertavla, ramverket marmorerat likt altarring, predikstol och dopfunt.
KLOCKOR - I tornet hänger en klocka med inskriptioner, gjuten hos Ohlsson i Ystad 1939.