Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOTENÄS ASKUM 2:12 - husnr 1, ASKUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ASKUMS KYRKA (akt.)
2004-05-06
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET upplevs som ljust och öppet, med stor rymd upp i taket under lanterninens ljusinsläpp. Eftersom kyrkan är åttkantig är den inte längre än vad den är bred, och det blir aldrig långt fram till koret. Kyrkorummet är i markplan helt åttkantigt, men de utbyggnader som finns i öster, norr och väster är i läktarplan öppna ända ut till sina ytterväggar, varför det finns en större rymd i kyrkorummet högre upp, med mycket ljus från alla sju håll utom i söder där tornet står.

KORET är placerat i norr, utan någon särskild markering mot långhuset, annat än att golvet innanför altarringen är ett steg högre. Sakristia finns bakom koret. På korets högra sida (östsidan) finns en gradäng med stolar för kören. Gradängen byggd under senare år.

TAKKONSTRUKTIONEN är väsentlig för kyrkorummets arkitektur. Åtta slanka höga träpelare, under taket sammanbundna med rundbågar, bär upp lanterninen över kyrkorummets mitt. Från pelarna ut till ytterväggarna finns synliga öppna takstolar, med dekorativa utskärningar i facken. Själva undertaken är klädda med pärlspont. Hela pelar- och takkonstruktionen är målad i ljusa grå nyanser. Under lanterninens fönsterband löper ett textband: "ÄRA VARE GUD I HÖJDEN OCH FRID PÅ JORDEN. MÄNNISKORNA ETT GOTT BEHAG".

GOLVET är ett lackat trägolv, från 1966.

VÄGGARNA är slätputsade och ljust gråvita.

INGÅNGAR finns i söder från vapenhuset, samt från vindfång i öster och väster. Ingången från vapenhuset genom dubbla gråmålade spegeldörrar, från vindfången i öster och väster genom spegeldörrar med ljusinsläpp i sina överdelare. Alla dörrarna från byggnadstiden. Ytterdörrarna i vindfången åt öster och väster har på insidan formen av gråmålade spegeldörrar, med kraftiga kammarlås. Även dessa dörrar från byggnadstiden.

FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i grått. Innerbågarna troligen från byggnadstiden, ytterfönstren yngre. Fönster finns i sju av de åtta väderstrecken. Fönstren är arrangerade i grupper om tre, i de egentliga långhusväggarna genom en kraftig mittpost avdelade i två delar. I utbyggnaderna i öster, väster och norr, ovanför läktarna respektive sakristian, är mittfönstret högre. Viktigt ljusinsläpp är som nämnts också fönstren i lanterninen, rektangulära spröjsade träfönster, vilka löper som ett fönsterband runt hela lanterninen, avdelade endast med smala pilastrar.

SAKRISTIA bakom skärmvägg och altaruppsats i koret. Från byggnadstiden, med enklare inredning av yngre datum.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Golv av grå stenplattor, vitputsade väggar och ett vitmålat paneltak. Trappor till läktaren på norr- och sydsida, målade i grått. Från byggnadstiden. Ytterportens insida indelad i spegelfält, målad i grått, och med kraftigt kammarlås. Hela inredningen utom golvet från byggnadstiden. RUMMET EN TRAPPA UPP har en motsvarande inredning. Rummet är genom en lucka avskiljt från tornvåningarna ovanför, vilka är helt oisolerade. Dörren in till läktaren är en dubbel spegeldörr, målad i grått, från byggnadstiden.

INREDNING:

ALTARE - Träklätt altare, möjligen med murad stomme. Sidorna indelade i fält, med en klassicistisk utformning. Mitt på framsidan ett förgyllt ornament i form av en sol inom en rundel. Altaret är gråmålat med grönt i fälten. Från byggnadstiden, konserverat 1937.
ALTARUPPSATS - Arkitektoniskt uppbyggd altaruppsats, sammanbyggd med skärmvägg med dörrar in till sakristian. Utpräglat klassicistisk utformning, med en rundbågig målning, föreställande den korsfäste Kristus, flankerad av två fristående kolonner av polerad granit. Kolonnerna bär upp en tempelgavel, krönt av ett kors. Målad i grå nyanser med förgyllda detaljer, förutom granitkolonnerna vilka har en naturligt rödgrå färg. Uppsatsen tillverkad 1880, restaurerad 1937.
Oljemålningen utförd av. Nils Asplund 1940.
ALTARRING - Öppen tresidig med svarvade dockor, beigemålade med förgyllningar. Överliggaren tillverkad i trä och fernissad, ramverket målat i grågrönt. Knäfall klätt med grått tyg. Från byggnadstiden, något omgjord senare.
PREDIKSTOL - Placerad till vänster (väster) om koret. Består av korg och trappa, allt i en utformning i en blandning av klassicism och nyrenässans. KORGEN är placerad på en hög fot i form av en knippekolonn, och har på sidorna förgyllda ornament (fackla, lagtavlor, tro/hopp/kärlek, nattvardskalk, kors) inom arkadbågar, åtskilda av pilastrar i korgens hörn. Profilerad och artikulerad överkantslist, och insvängt underrede. TRAPPAN har ett räcke med smala svarvade dockor. Allt målat i grå nyanser med förgyllda ornament, samt blå bakgrund i fälten på sidorna. Från byggnadstiden.
DOPFUNT - Placerad vid en dopplats vid nordvästra snedväggen. Tillverkad av grå marmor. Funten är ganska smal och åttkantig, med profilerad fot, rakt skaft, och cuppa med skrånande sidor och raka kanter. Tillverkad 1937.
BÄNKINREDNING - Öppen bänkinredning i fyra kvarter på ömse sidor om den korsande mittgångarna. Bänkgavlarna är figursågade med sluttande armstöd, och med en dekoration i form av en rundel högst upp. Bänkryggar liksom bänkskärmar av bred liggande pärlspont. Bänkarna på läktaren av samma utseende. Enstaka bänkar borttagna längst fram på högra (östra) sidan, samt i ett segment uppe på läktaren, i övrigt är hela bänkinredningen i stort sett intakt sedan byggnadstiden.
LÄKTARE - På fem av kyrkans åtta sidor, i framkant uppburna av de höga pelare som också bär upp lanterninen. Läktarens undertak med synliga bjälkar och med pärlspont i facken däremellan. Läktarbröstningen med utpräglat klassicistisk utformning, indelad i speglar med rundlar i mitten av varje segment. Målad i grå nyanser med smala förgyllda lister. Från byggnadstiden .
ORGEL - Nyklassicistiskt utformad orgelfasad, tredelad med högre mittparti. Mittersta pipöppningen rundbågig, de vid sidorna rektangulära. Krönt av gavelpartier med förgyllda ornament. Orgelfasaden från 1882. Nuvarande orgelverk med framåtvänt spelbord av Lindegrens orgelbyggeri 1952.
NUMMERTAVLOR -Två stycken, placerade på ömse sidor om altaruppsatsen. Svarta rektangulära siffertavlor omgivna av profilerade och förgyllda ramar, och med snidade och förgyllda krönornament. Från byggnadstiden.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner. Den mindre är gjuten av Abraham Wetterholtz i Göteborg 1768; tidigare i äldre kyrkans klockstapel. Den större är gjuten av Bergholtz i Stockholm 1914.