Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LYSEKIL KYRKEBY 5:1 - husnr 1, LYSE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LYSE KYRKA (akt.)
2003-04-15
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust men präglas samtidigt av den höga och uttrycksfulla takkonstruktionen. Interiörens tidsprägel från byggnadstiden genomsyrar helheten, trots att flera ändringar skett under åren. Den främsta delen av långhuset fungerar tillsammans med det egentliga koret som korgolv.
LÅNGHUSET: GOLV - Av kalkstensplattor, med kompletteringar framför bänkkvarteren där bänkar tagits bort. Lackat trägolv, av yngre datum, i bänkkvarteren. Slätputsade vita VÄGGAR. Längs långväggarnas övre del en målad (al secco) bård, en växtranka i grönt och gult. Från byggnadstiden, senare ommålning av de vita innerväggarna har sparat mot bårdens underkant. Högt INNERTAK, öppet upp till nock, med synliga takstolar och tvärbjälkar. Innertaket är i fälten mellan takstolarna klätt med omålad spontad brädpanel. Det övriga trävirket är tunt laserat i brunt, en lasering som är svår att urskilja. Dekorativa skärningar på flera platser, skärningarna är målade i rött, orange och blått. I mötet mellan tak och vägg utstickande bjälkar som vilar på granitkonsoler (vilka i sig är reliefer) och som bär upp de synliga takstolarna.
Rundbågiga, spröjsade FÖNSTER med korspost, och med innanfönster. Fönstren är vitmålade. DÖRRAR till vapenhus och till sydportens vindfång är dubbla trädörrar med diagonalställd panel i rombformat mönster. Dörrar till läktarunderbyggnad moderna släta. Dörrar till sakristia och port i sydöst rundvälvda med diagonalställd panel liknande de större portarna. Alla dörrar dekorativt målade i mörkt grönblått. Dekorationsmålningen från 1970-tal men troligen ursprungligt mönster. LÄKTARUNDERBYGGNAD - Två rum under läktaren, i söder kapprum och samlingsrum, i norr ett samtalsrum. Släta väggar mot kyrkorummet.

KORET är rektangulärt med en halvrund absid i öster. Koret är skilt från långhuset med en triumf- eller korbåge, dekorerad med dekormålad bård med växtornamentik i grönt och gult. GOLV - Som långhuset, men fem trappsteg högre. Ytterligare ett trappsteg upp till golvet i absiden. VÄGG - Som långhus, TAK - Murat kryssvalv med anfangsstenar av skulpterad granit i hörnen. Valvet är vitputsat liksom resten av koret. Välvt tak även över absiden. FÖNSTER - Ett i korets södervägg, utformat som långhusets fönster men mindre. DÖRRAR - En rundbågad dörr till sakristian. Från byggnadstiden. .

SAKRISTIA - Ny inredning från 1976. Med lackat trägolv och vitlaserat brädtak, vitputsade väggar och brunlaserad skåpsinredning. Två fönster med blyinfattat glas. Dörrarna är rundbågiga i utförande som kyrkorummets dörrar. Från byggnadstiden.
VAPENHUS i tornets bottenvåning GOLVET av kalksten, ursprungligt. Väggarna är slätputsade vita. TAK - brunlaserat brädtak med synliga bjälkar. TRAPPOR längs båda sidorna, med brunlaserad träpelare snarlik dem som bär upp läktaren. YTTERPORTENS insida har dekorativa skärningar på narorna. Dubbeldörren till kyrkorummet, se beskrivning till långhuset. Båda dörrarna är dekorationsmålade som kyrkorummets dörrar. En VÄGGFAST BÄNK i blanklackad ek. Bänken har hög träpanel i ryggen och avslutas med ett utskuret uthängande krön. Från byggnadstiden. TORNVÅNINGEN i läktarplan är inredd och isolerad. Dörr upp till våningarna ovanför, vilka är helt oisolerade.

INREDNING:

ALTARE - I absiden, placerat något från väggen. Murat bord på låg sockel. Täckt av slipade grå kalkstensplattor. Från Byggnadstiden.
ALTARRING - Rund av slipad ljusgrå kalksten med mjukt profilerad ovansida. Runt kanten löper en huggen bandslinga, grönmålad. Knäfallet är klätt med grönt tyg. Från byggnadstiden.
ALTARUPPSATS - av skulpterad ek. Kvadratisk mittavla med rundbågig överdel och rektangulära sidovingar. Rikt skulpterat och förgyllt ramverk i form av storflikig vegetation. Ett bladkors kröner överdelen. Slät grönmålad innerram, omfattande skulpterade figurer i djup relief. I mitten en frälsarbild i veckat fotsitt kläde, vitt, flankerad av knäböjande romerska soldater, gråmålade. I vingarna står Petrus och Paulus. Utförd 1911, figurer av Henry Nilsson, Hässleholm, ramverk av Harald Petersson, Göteborg.
TRIUMFKRUCIFIX - av trä, under triumfbågen i tre kättingar. Brunt kors med räfflor och skurna evangelistsymboler.
PREDIKSTOL - Vid östra långhusväggen, norr om koröppningen. Flersidig korg med sniderier. Målad i rött, blått och brun. Uppburen av en bred trappstegsformig murkonsol. Ingång genom rektangulär dörröppning i muren. Ljudtak, flersidigt med lanterninliknande överbyggnad, krönt av klot och duva. Målad som korgen. Uppburet av trappstegsformiga konsoler. Utförd av Harald Petersson, Göteborg, 1912.
BÄNKINREDNING - Öppen inredning i tre kvarter, fristående från långväggarna. Rektangulära gavlar, brunmålade och upptill försedda med skuret bladornament, målat grönt. Mörkbrunt laserade bänkar med fyllningar i ryggen. Gavlarna från byggnadstiden, sitsar och ryggar från 1970-tal.
LÄKTARE - I väster, buren av två grova träpelare vid mittgången, runda med skulpterad överdel. Vid långväggarna murade pelare med rundbågiga portaler, slätputsade och avfärgade i vitt. Läktarbarriär av liggande bjälkar med sniderier. Allt trävirke laserat brunt som taket, snidade partier målade i rött och blått.
ORGEL - Orgelfasaden har ljusbrunt ådrade släta flanker och U-svängt överstycke av rikt arbetad växtdekor i blått och guld med basunblåsande ängel i mitten. På sidorna sitter lyktor av uthängande mjölkvita glasglober i svart smide. Allt från byggnadstiden. Orgelverket byggt 1912 i Göteborg. Ej i funktion. (annat mindre orgelinstrument finns i kyrkan)
NUMMERTAVLOR - Två på östra långhusväggen på ömse sidor om koret. Rektangulära av trä. Smal träram i blått och rött och skulpterade växtornament på krönet. Svart siffertavla. Från byggnadstiden.
DOPFUNT - Vid södra korväggen. Av rödgrå granit. Sjukantig cuppa, profilerat skaft och bred kvadratisk fot. Komponerad av Sigfrid Ericson 1912.
BELYSNING - Sex elektrifierade kronor i långhuset av kraftigt svart järnsmide med radiellt utstickande drakhuvuden. Från byggnadstiden, nationalromantiskt inspirerade. Flera belysningsarmaturer finns kvar från kyrkans elektrifiering 1918-21, bl a två ljusglober på sidan om orgelhuset, samt taklampor i vapenhus, under läktare mm.
KLOCKOR - I tornet hänger två klockor med inskriptioner, den mindre gjuten 1909, den större 1912 i Stockholm.