Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STENUNGSUND SPEKERÖDS PRÄSTGÅRD 3:1 - husnr 1, SPEKERÖDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SPEKERÖDS KYRKA (akt.)
2004-10-25
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är korsformigt och förhållandevis ljust genom många stora fönster. Koret har tresidig avslutning åt öster och ingen särskild markering mot långhuset, annat än att korgolvet är ett steg högre. Sakristia finns på korets norrsida. Under läktaren i väster är mindre rum inbyggda.

GOLVET i kyrkorum och bänkkvarter är ett lackat trägolv, av yngre datum. Korgolvet är av samma typ, men obehandlat (såpat eller vaxat). VÄGGARNA är slätputsade och målade i ljust gulvitt, med en målad rödbrun bröstning inne i bänkkvarteren. I koret är bröstningen ljust grå. TAKET är ett kassettindelat trätak, med sluttande sidor och plan mitt del (tredingstak). Ramverket målat i mellangrått och panelen i kassetterna i ljusgrått. I mötet mellan tak och vägg en profilerad taklist, målad i mörkare grå lasering, och med smala röda lister. Innertaket från 1905.
INGÅNGAR finns i väster från vapenhuset, samt i de norra och södra korsarmarna. De senare ingångarna är markerade genom kraftiga klassicistiska gråmarmorerade omfattningar kring de rundbågiga portalerna. Innerdörrarna mot kyrkorummet är dubbla spegeldörrar, marmorerade i gråbrunt, och med överljusfönster. Utanför dessa är vindfång i murens tjocklek. Ytterportarnas insida är genom ett kraftigt ramverk indelade i många små fält. Gråmålade. Såväl ytterportar som innerdörrar troligen från 1905, något ändrade senare. Ingång från vapenhuset genom en dubbel spegeldörr av motsvarande utseende som i korsarmarna. Ingången till sakristian sker genom ett dörrparti som sitter inom en hög rundbågig nisch. Dörrpartiet har två dörrar intill varandra, den ena från koret in till sakristian och den andra från sakristian till predikstolstrappan. Båda dörrarna av samma typ som övriga innerdörrar.

FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade fönster av gjutjärn, målade i rödbrunt. I korsarmarna sitter, ovanför ingångarna, runda gråmålade rosettfönster, av trä. Alla fönster från 1905. Korfönstren har tonade glas, insatta 1957. Östra korfönstret är igensatt inifrån. I detta fönster finns en glasmålning, med ett geometriskt mönster. Glasmålningen är inte synlig inifrån, men kan genom belysning ses utifrån. Från 1905 (?)

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Under läktaren är två mindre utrymmen inbyggda, med kapprum och andra biutrymmen. Väggarna mot kyrkorummet klädda med pärlspont, målad i samma kulör som övriga väggar. Utfört vid senaste renoveringen 1999-2000.

SAKRISTIA - På korets norrsida, byggd 1905. Golv som i koret, och vitputsade väggar och tak. Fönster och dörrar som i kyrkorummet. Modernare skåpsinredning.

VAPENHUS - I tornets bottenvåning. Sentida inredning, med skivklädda, vitmålade väggar och tak, och golv av lackade brädor. Trappa till läktaren på norrsidan. Ytterportens insida nästan helt slät, med enkel fältindelning, gråmålad. Modern. KORRIDOREN EN TRAPPA UPP har en motsvarande inredning. Rummet är genom en vägg avskiljt från tornvåningarna ovanför, vilka är helt oisolerade. Dörren in till läktaren är en dubbel spegeldörr, av motsvarande utseende och ålder som övriga dörrar i kyrkan.

INREDNING:

ALTARE - Fristående altare av trä, med sidorna indelade i enkla fält. Målat i grå lasering. Från senaste renoveringen 1999-2000.
ALTARUPPSATS - Placerat på ett postament, någon knapp meter framför östra korväggen. Ett stramt barockarbete av snidat och målat trä (ek). Från 1671, åtminstone bemålningen. Uppsatsen är målad i karaktäristisk 1600-talspolykromi med grönt, svart, rött samt förgyllningar och några ljusa marmoreringar. Fyra smala höga kolonner delar in altaruppsatsen i tre delar, med tre målningar inom arkadbågar som huvudmotiv och med rektangulära textfält över och under. Överst sitter ett halvrunt fält med målade molnskyar och ett JAHVE-monogram. Detta är ett senare tillägg, troligen från 1700-talet då kyrkan fick större fönster, det halvrunda fältet motsvarar fönsternischen bakom altartavlan.
-HUVUDMOTIVET är de tre målningarna som bildare en svit som från söder till norr skildrar uppståndelsen ur graven, uppenbarelsen för lärljungarna samt himmelsfärden.
-ÖVERDELENS textfält innehåller ett bibelcitat om nattvardens instiftande som löper tvärs över alla tre textfälten: "Wor Herre Jesus Christus I den nat der Hand bliff førraad Tog hand Brødet tachde og brød det, gaff sine Discipler og sagde: Tager og æderer, det ær min Lecame, som gifves før eder det giører i min Hukommelse. Ligesaa tog hand og Kalcken efter aftens-Maaltid, takkade, gaff dem de og sagde: Dricker alle deraff dena ær det ny Testamentis kalck i mit blod som udgydes før eder till Syndernes Forladelse. Dette gjører saa ofte i det drikke til min hukommelse".
-UNDERDELENS textfält är på sidorna skadade, till vänster står det "Herren effter al hand haffde Tala&.bleff hand Optagen til himmelen oc&..Guds högra&", och till höger "Han &. død wor synder oc for Wor & (Forladelse?)& Ro&1:4". I det mittersta av de tre fälten står "ANNO 1671 Är denna Altare Tafla Stafferat efter Kyrke INSPEC: DN. DAN. HARVIGS Samnt PAST: DNI NICOLAVU anordning aff PICTORE ARNOLDO DU BOIS.
ALTARRING - Rundad altarring med balusterdockor. Målad i grått med grå marmorering och guld. Knäfall och överliggare i gulbeige tyg. Delbar. Av äldre datum, 1905 eller äldre, ombyggd 1999-2000.
PREDIKSTOL - På korets norrsida, invid hörnet till norra korsarmen. Barockpredikstol, placerad på yngre fot och med relativt stor och svängd trappa. Trappan har egen ingång från sakristian. Består av korg och trappa.
- KORGEN är åttkantig och har på sina fyra synliga sidor evangelistmålningar inom skurna arkadbågar. Över och under evangelisterna sitter rektangulära svarta textfält, ovanför med deras namn och under med bibelcitat. I korgens hörn pilastrar. Allt målat i karaktäristisk 1600-talspolykromi med grönt, svart, rött samt förgyllningar och några ljusa marmoreringar. Korgen står på en insvängd åttkantig gråmålad fot.

- BIBELCITATEN är på svenska: Under Matteus: "Bedjen fördenskull skördens Herre att han sänder ut arbetare till skörd" (Matt 9:38). Under Markus: "Allt vad I bedjen om och begären, tron att det är eder givet och det skall ske eder så" (Mark 11.24): Under Lukas: "Saliga äro de som höra Guds ord och gömma det" (Luk 11:28). Under Johannes: "En människa kan intet taga, om det icke liver henne givet från himmelen" (Joh 3:27). Sannolikt har citaten längre tillbaka varit på danska liksom på altartavlan.

- PREDIKSTOLSTRAPPAN är svängd och indelad i snidade arkadbågar, målade i grå lasering.

- PREDIKSTOLEN är troligen från 1670-talet. Fot och trappa betydligt yngre, sannolikt från ombyggnaden av kyrkan 1905. Korgen har sannolikt varit delvis övermålad under 1800-talet, restaurerad till nuvarande utseende 1926 sv Sven Gustafsson.

DOPFUNT - Dopfunten står vanligtvis mitt framför altarringen, och är skuren i ek med nätta proportioner. Den är kalkformig, med sexkantig fot, smalt skaft i form av ett snidat lejon hållande en vapensköld, och en större bukig sexkantig cuppa, med sexkantig försänkning för dopskål på ovansidan. Helt av omålad ek. Från 1600-talet, möjligen 1670-talet.

BÄNKINREDNING - Bänkinredningen är uppställd på det sätt som är vanligt i korsformiga kyrkor, grupperad kring de båda korsande mitt- och sidogångarna. Relativt få bänkar i korsarmarna, här har dessutom byggts förvaringsskåp i bänkkvarterens bakre delar. I det nordöstra kvarteret, i norra korsarmen, finns också en plats för en ljusbärare.
Bänkarna är öppna med profilerade och utskurna gavlar med små armstöd. Kvarterens fram och baksidor har bänkskärmar klädda med pärlspontpanel inom ett ramverk. Bänkarna har en tydlig sekelskiftesutformning. De är invändigt målade i rödbrunt och med olika nyanser av grått och grå marmorering på utsidan och på psalmbokshyllorna. Bänkarna är från 1905. Bänkkvarteren har glesats ut sedan dess, men själva bänkarna är aldrig ombyggda invändigt.

LÄKTARE - Läktare i väster, buren av fyrkantiga räfflade pelare med markerade kapitäl. Marmorerade i grågrönt. Läktaren fyller västra korsarmen, och går ut något i korsmitten, med skrånande sidor längst ut. Läktarbröstningen är dekorerad med arkadbågar i ljusgrått, med jämna mellanrum avbrutna av dubbla mörkare kolonnetter. Kraftigt profilerad överliggare, marmorerad i mörkare grått liksom även den profilerade nederkanten. Från 1905, efter ritning av Adrian Petersson, modifierad av Gustaf Hermansson.

ORGEL - Nyklassicistiskt utformad orgelfasad, tredelad med förhöjt mittparti. Rundbågiga pipöppningar, åtskilda av pilastrar. Marmorerad i grått med förgyllda ornament. Från 1905, efter ritning av Adrian Petersson, modifierad av Gustaf Hermansson. Ursprungliga orgelverket byggt av Eskil Lundén, ersatt 1981 av det nuvarande verket av Grönvalls orgelbyggeri, Lilla Edet, varvid några av de äldre stämmorna återanvändes.

NUMMERTAVLOR - Tre nummertavlor finns, en på korets sydsida, och två i respektive korsarmar. De är likadana alla tre, med svarta rektangulära siffertavlor, omgivna av gråmålade profilerade ramverk, med några förgyllningar. Mitt på översidan sitter en förhöjd kröndekoration. Från 1905?

KLOCKOR - I tornet hänger två klockor. Storklockan är den äldre, och är gjuten 1770 av Abraham Wetterholm, sannolikt en omgjutning av en äldre klocka från 1560. Lillklockan är gjuten 1814 i Göteborg av Anders Öfverström.