Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV TORSBY 13:1 - husnr 1, TORSBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORSBY KYRKA (akt.)
2003-06-16
Interiörbeskrivning
KYRKORUMMET är ljust och öppet, och med en helt klassicistiskt präglad inredning (predikstolen undantagen). En mindre inbyggnad under läktaren, med ett samlingsrum samt ingång till tornet. Mot kyrkorummet spröjsade fönster, och väggar med spegelindelad bröstning. Läktarinbyggnaden från 1990-91, liksom även läktartrapporna. KORET är avskiljt från långhuset genom en korbåge med textband ("Kommen till mig, I alle som arbeten och ären betungade; och jag vill vederkvicka eder"). Korbågen är från 1901. GOLVET är ett lackat trägolv av yngre datum, ett steg högre i koret. VÄGGARNA är slätputsade och målade i gråvitt. TAKET är ett flackt tunnvalv, klätt med brädor, ljust blåmålat. Taklisten är profilerad och med tandsnitt, och målad i grågrönt. Taket är ovanför koret avvalmat och inklätt med skivor.
INGÅNGAR i väster, inte genom tornets bottenvåning utan direkt utifrån, samt mitt på södra långväggen. Vapenhus saknas, endast vindfång innanför ytterdörrarna. Innerdörrar med tre speglar i vardera, målade i grönt. Från byggnadstiden eller senast 1901. Dörren till sakristian från 1980-tal. FÖNSTREN är höga rundbågiga, ljust gråmålade spröjsade träfönster med korspost. Innerfönster, troligen från 1949. Norrsidans fönster troligen ursprungliga, sydsidans bytta.
SAKRISTIA - Med inredning från 1984. Gråvita putsade väggar, gråmålat skivklätt tak och skåpsinredning med spegeldörrar, målade i grön och gröngul lasering.
TORN - Murat torn i väster, med klockvåning i trä. På norrsidan av tornet ett utanpåliggande halvrunt medeltida trapphus, med en mycket smal spiraltrappa. Två öppningar till långhuset (en i markplan och en till kyrkvinden) med släthuggna rundbågiga öppningar. Toalett och städutrymme i bottenvåningen, något som samtidigt blockerar det medeltida trapphuset. Våningarna ovanför är helt oisolerade. Den trappa som används i tornet är en enkel trätrappa.

INREDNING:
ALTARE - Enkelt av trä sammanbyggt med altarprydnaden. Gråbeige målning. Troligen från byggnadstiden men inklätt med skivor 1949.
ALTARUPPSATS - En större nyklassicistisk altaruppsats, som består av en stor målning, med rundad överdel, inramad av två räfflade pilastrar som bär en rikt skulpterad båge. Målningen föreställer den heliga staden. Framför tavlan står ett stort kors med törnekrona och svepeduk. Utförd efter ritning av C.G. Blom. Från byggnadstiden.
ALTARRING - Femsidig, sluten altarring, med speglar i ramverk. Målad i olika nyanser grått och med förgyllda lister. Överliggare och knäfallsbräda klädda med beigefärgat tyg. Från byggnadstiden, med senare sockel.
BÄNKINREDNING - I fyra kvarter. Sluten bänkinredning med spegeldörrar mot mittgången, öppna åt sidorna. Bänkdörrarna är ursprungliga medan själva bänkarna är ombyggda 1949.
KORBÄNKAR - På såväl södra som norra sidan av koret, med bänkskärmar med speglar på och mellan dessa förkroppningar som bär upp svarvade träljusstakar. Målade i grönt med grå marmoreringar. Troligen från 1949.
PREDIKSTOL - Placerad på norra långväggen, förhållandevis högt. Består av korg, trappa med barriär samt ljudtak. KORG med sexsidig plan. Korgens sidor har rektangulära fält åtskilda av akantusvoluter, festonger och rosetter. I fälten evangelistfigurer. Längs underkanten en lagerkrans. Korgen är målad i bruna och rödbruna nyanser och med vissa förgyllningar. TRAPPBARRIÄREN är indelad i tre spegelfält med förgyllda bladornament och ramlister mot en brun och grå bakgrund, med marmorerade över- och underkantlister. LJUDTAKET är också det sexkantigt, med ett kraftigt profilerat och marmorerat listverk runt kanten och krönt av kartuscher mellan svarvade urnor. Förgyllt bladverk runt underkanten. Predikstolen är ett snickeriarbete utfört på 1690-talet av bildhuggaren Nils Läns i Göteborg. Trappan är från 1949.
ORGEL - Nyklassicistisk orgelfasad, tredelad med ett bredare och högre mittparti. Varje ljudöppning omges av pilastrar vilka bär upp den profilerade överkantslisten. Målad i grå nyanser med förgyllda lister och med några förgyllda ornament på krönet. Orgelfasaden är från 1871, av orgelfirman Söderling i Göteborg. Nuvarande orgelverk är från 1990 och byggt av Marcussen & Søn från Köpenhamn.
LÄKTARE - I väster buren av fyrkantiga, räfflade kolonner, gråmålade med gröna baser och förgyllningar på kapitäl och i kannelyrer. Läktarbröstningen har ett framskjutet femsidigt mittparti. Barriären är indelad i speglar och är gråmålad med förgyllda lister runt speglarna och med några förgyllda ornament. Från byggnadstiden.
DOPFUNT - Placerad på korets sydsida, med en enklare dopaltare intill. Medeltida cuppa av glimmergnejs på en modern fot av trä. Rundad med tre gammaltestamentliga och fyra nytestamentliga scener, exempelvis syndafallet, Kristi korsfästelse, Kristi uppståndelse. Över och under scenerna löper en repstav, och scenerna är sinsemellan avgränsade av enkla trädavbildningar. Funten är troligen från 1100-talet.
NUMMERTAVLOR - Par i koret. Står på hög fot på golvet. Gråvita rektangulära siffertavlor med ramverk i form av gråmålade lagergirlander, med vissa förgyllningar. Förgyllda reliefornament som krön. Står på enklare pelarformad fot, gråmålad. Troligen från 1901. Ytterligare ett par nummertavlor sitter på långhusväggarna, med svarta rektangulära siffertavlor omgivna av förgyllda ramar med skulpterade krön. Möjligen från byggnadstiden men också ombyggda senare.
KLOCKOR - Storklocka från 1886, en omgjutning av föregångaren från 1562. Lillklocka från 1960.