Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ANEBY VIREDA 4:1 - husnr 1, VIREDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VIREDA KYRKA (akt.)
2004-03-20
Interiörbeskrivning
Invändigt präglas kyrkan av de medeltida väggmålningarna från 1500 samt takmålningarna från 1756-57. Väggmålningarna kalkades över redan under 1600-talet och togs fram igen först vid restaureringen 1938. De skildrar olika scener ur passionshistorien, Jesus som världshärskare, dödssynderna men även en del profana motiv. Taket har ett djupt spegelvalv med målningar från 1756-57. Takmålningarna är målade av Olof Rosenblad i Gränna och skildrar Kristi himmelsfärd, uppståndelsen, bönen Fader vår och treenigheten. Norra tvärskeppets takmålningar skildrar yttersta domen.

Bänkinredningen är densamma som från 1906 års restaurering, men försågs 1938 med gavlar och dörrar som sluter bänkkvarteren, samt marmorerades i rött och grått. Även altarrundeln är från 1906. Konstnärlig och hantverksmässigt hög kvalitet präglar predikstolen i ekintarsia som skänktes till kyrkan av Per Brahe d y 1663. En liknande finns i Brahekyrkan på Visingsö , utförd av en finsk mästare Jacobus från Åbo. Under koret ligger det Hammarbergska gravkoret, inrättat 1705 samtidigt som korabsiden uppfördes. Där vilar bland annat Henrik Hammarberg, mer känd som den omdiktade "Stenbocks kurir". Orgelläktaren som uppfördes i samband med norra tvärskeppet 1755 har elva spegelfält med marmorerade speglar och överliggare, och under läktaren har en mindre läktarunderbyggnad gjorts för kapprum och tekniska utrymmen.

Sakristian är kryssvälvd med kalkputsade väggar och försedd med ett tunnbågsvälvt fönster mot öster. Vapenhuset är målat i ljusgrått och tunnvälvt. Orgeln är från 1908 av Eskil Lundén i Göteborg och renoverades 1938, men fasaden är den ursprungliga från 1755, byggd av Jonas Wistenius från Linköping.