Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG KYRKOBACKA 1:13 - husnr 1, SVARTRÅ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SVARTRÅ KYRKA (akt.)
2002-10-09
Interiörbeskrivning
VAPENHUS
Placerat i tornet i väster. Smalare än långhuset. I den norra delen finns en brant trappa av trä som leder upp till läktaren. Här har väggarna en stående panel, täckmålad i grå kulör. RUM I NORR - I norr finns även ett rum med toalett. På golvet ligger en brun plastmatta, väggarna har en beige våtrumstapet och taket är av skivmaterial, vit kulör. Här inne finns också ett fönster. Det är ett 1-luftsfönster med 2 glas. Ytterglaset är spröjsindelat med X-spröjs i vit kulör medan innerrutan har ett antikglas. Det är ej öppningsbart och sitter i en träinfattad nisch.
GOLV - Trägolv, troligtvis av furu, målat i en gulbrun kulör. En matta av naturfiber ligger på golvet. Golvlister av trä, täckmålade i brun kulör.
VÄGGAR - I väster lika långhus annars finns en liggande träpanel, täckmålad i grå kulör med kraftiga bjälkar i norr. I väster finns garderober för förvaring.
PORTAR/INNERDÖRRAR - 2 st pardörrar av trä med panel i ruterform med fasade lister, laserade i gulgrön kulör i väster. Den södra används som entrédörr. Den har också ett utanpåliggande äldre järnlås samt dörrfoder av trä, täckmålat i brun kulör. 1 st innerdörr i öster, se beskrivning från långhuset. Den sitter i en stickbågeformad nisch. 1 st enkeldörr av trä, stående spåntad panel, täckmålad i grå kulör med äldre vackert utformat smideshandtag. Bakom denna dörr finns en enkel skivdörr, täckmålad i grå kulör.
FÖNSTER - 1 st i söder. 1-luftsfönster med ett glas. Fönstret är blyspröjsat och indelat i mindre rutor. Fönsterbåge av trä, grå kulör. Antikglas. Senare tillkommet.
TAK - Spåntad träpanel med synliga bjälkar, täckmålat i grå kulör. I taket finns en kopparinfattad glaslampa.

TORN

VÅNING 1 - VAPENHUS

VÅNING 2 - LÄKTARHALL
GOLV - Lika vapenhus dock smalare bräder. Ingen golvlist.
VÄGGAR - Stående spåntad träpanel, täckmålad i grå kulör med kraftiga lutande träbjälkar i söder samt norr. I rummet finns en träbänk monterad i bjälkarna samt garderober.
PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st innerdörr i väster. Pardörr av trä med diagonalställd pärlspåntspanel, laserad i gröngul kulör med hasplås av smide samt äldre nyckelskylt. Dörren sitter i en nisch. I norr finns två dörrar i väggen, med samma panel som väggen. Den ena leder in till ett förvaringsrum och den andra leder vidare upp i tornet.
FÖNSTER - 2 st i väster, 1-luftsfönster med 1 glas, indelade i ruterformade spröjs. Bågar och spröjs är av trä och täckmålade i bruten vit kulör. Antikglas. 1 st i söder lika de i väster dock ej målat.
TAK - Lika vapenhus.

VÅNING 3 -
En trappa av trä leder upp till vån 3.
GOLV - Bredare golvbrädor, obehandlade.
VÄGGAR - Puts i väster, stående träpanel med bjälkar i övriga delar.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Saknas
FÖNSTER - En väldigt enkel glasruta finns i söder. Liten.
TAK - Spåntad smal träpanel samt bjälkar.

VÅNING 4 - KLOCKVÅNING
GOLV - Lika våning 3.
VÄGGAR - Lika våning 3. Dubbla ljudluckor åt alla väderstreck.
PORTAR/INNERDÖRRAR - Saknas
FÖNSTER - Lika våning 3.
TAK - Lika våning 3.

SAKRISTIA
Placerad i öster, smalare än koret. Först kommer man in i en liten FÖRHALL. I denna finns 1 st enkeldörr i N och 1 st i S. Dessa har tre st spegelfyllnader som är laserade i smutsgul kulör med profilerade lister i grå kulör samt brun kulör. Ramverket är täckmålat i en ljusgrön kulör. Ganska kraftigt handtag av smidesjärn med nyckelskylt. Dörrfodret är av trä och täckmålat i ljusbrun kulör. Bakom dörren i N finns ett rum och i söder ett mindre rum med port.
GOLV - Tegelgolv, rektangulära tegel i brunröd kulör samt mörk fog.
VÄGGAR - Slätputsade i bruten vit kulör. Troligtvis ej kalkfärg. I öster finns en mindre rundbåge med stenhylla i vilken ett krucifix står. I öster finns ett altare, i norr en modern garderobsvägg av trä med strålgloria i guld överst.
PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st enkeldörr av trä i söder. Dörren har en panel i ruterformat med avfasade lister. Den är laserad i gulgrön kulör. Mässingshandtag med nyckelskylt och lås. Dörrfoder av trä, täckmålat i ljusbrun kulör. Taket härinne är av trä, täckmålat i grå kulör annars lika sakristian. 1 st innerdörr i väster som leder ut till koret. Denna är även beskriven från koret. På insidan har den en liggande fasad panel som är laserad i gröngul kulör samt ett kraftigt nyckellås av smide. Tröskel av trä, målad i ljusbrun kulör. Ytterligare 1 st enkeldörr finns i väster, den som leder in till själva rummet i sakristian. Denna är i lika utformning som de i den lilla hallen.
FÖNSTER - 1 st 2-luftsfönster placerat i söder. Det är ett 2-glasfönster med blyspröjsad ytterruta, indelad i mindre rutor samt försedd med antikglas. Innerrutan är slät. Bågarna är av trä och täckmålade i bruten vit kulör. Fönsterbänk av sten, brun kulör. Fönstret sitter i en inåtfasad nisch.
TAK - Träpanel, täckmålad i ljusblå kulör. Taket är upphöjt, ej platt. Profilerad taklist av trä, täckmålad i brunt samt rosa.

LÅNGHUS

GOLV - Bredare trägolv, troligtvis av furu, synliga spikskallar. Golvet är betsat i brun kulör. I mittgången och den lilla sidogången i söder ligger en matta av naturfiber, beige kulör.

VÄGGAR - Slätputsade väggar, kalkmålade i bruten vit kulör. Väggarna har en något ojämn yta. Kalkmålningarna har motiv från Bibeln och kristna helgonberättelser. På den norra väggen föreställer kalkmålningen Jesus på korset med den sörjande Maria. På den södra väggen finns en vacker blomsterslinga med akantusblad som tidigare omfattat en gammal fönsteröppning.

PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st port i söder. Tyvärr är det låst så denna blir endast beskriven exteriört. 1 st pardörr av trä i söder innanför vindfånget till porten. Dörren är försedd med fyrkantiga spegelfyllnader, med raka lister laserade i brunaktig kulör. Bakgrunden i spegeln är laserad i smutsgul kulör och pryds av en rund citronskiva, även den i smutsgul kulör. Ramverket är laserat i beige kulör. Handtag med nyckelskylt. Tröskel av trä. Dörren har ett överstycke med profilerad list. 1 st stickbågeformad pardörr av trä i väster. Dörren sitter i en putsad nisch. Detta är troligen den tidigare ytterdörren. Dörren är försedd med en pilformad träpanel, som ett upp och nervänt V. Panelen har fasade kanter och är laserad i en beige-brun kulör. Tunt foder av trä, täckmålad i beige kulör. Handtag med nyckelskylt. Tröskel av trä.

FÖNSTER - 4 st i N och 3 st rundbågeformade 2-luftsfönster med lunettbåge överst. Lunettbågens ytterbåge är ett 2-luftsfönster medan innerbågen endast är avdelad med ett spröjs. Samtliga bågar är av trä och täckmålade i ljusgrå kulör, ytterbågen är täckmålad i bruten vit kulör. Ytterbågen är blyinfattad i mindre rutor med ett antikglas. Innerglaset är slätare utformat. Fönstren sitter i rundbågeformade putsade nischer och har fönsterbänkar av natursten. Några är även vitputsade och några har inskriptioner med årtal. Troligtvis är detta äldre gravstenar. Fönstrens bågar har 1-glasfönster. 1 st lunettfönster sitter ovanför dörren i söder. Lika övriga fönster.

TAK - Trätunnvalv bemålat med takmålningar från 1777. I mitten står Gud Fader på jordgloben. Kyrkomålaren Henrik Wibeck, Varberg utförde arbetet. Längs kanterna finns sex kartuscher med bilder ur Jesu liv. Till bilderna hör bibeltexter. Dessutom finns en massa änglar med basuner och texter. Moln, stjärnor m.m. Färgerna är i blått, rött, grått, gult. I väster finns djävulsmotiv.

LÄKTARUNDERBYGGNADER - Saknas

KOR
I samma bredd som långhuset dock upphöjt med ett steg.

GOLV - Smalare trägolv, av gran. Golvlist av trä, täckmålad i grå kulör.

VÄGGAR - Tresidig avslutning annars lika långhusets väggar. 2 st lampetter av mässing.

PORTAR/INNERDÖRRAR - 1 st enkeldörr av trä i öster. Dörren är slät och laserad i en gröngul kulör med kraftiga äldre bandgångjärn. Dessa är smyckade med mindre mönster samt har rejäla infästningar. Ett äldre öppet lås av smide med kläpplås med runt trycke. Dörren sitter i en rundbågeformad nisch. Över fönstret finns en strålgloria i guld.

FÖNSTER - 1 st i N och 1 st i söder lika de i långhuset.

TAK - Lika långhus. Dock i öster med tre tårtbitar. Takmålningar från 1801, då koret tillbyggdes. Bilden mitt över koret har emellertid tillhört den gamla kyrkans kormålning. Den föreställer en paradisbild. Kyrkomålare var J M Hultgren från Varberg.

FAST INREDNING

ALTARE - Av trä, täckmålat i grå kulör. Enkel sockel av trä. Täckmålad i brun kulör. Altaret är en del av altaruppsatsen. På baksidan står en text.

ALTARUPPSATS - Bär Karl XII:s monogram och är därför gjord före 1718 då han föll vid Fredrikshald. Den anses alltså vara utförd kring 1700 av bildhuggare Gustaf Kihlman. Corpus, mittpartiet, pryds med en skulptur av Kristus på korset, omgiven av Maria och Johannes. Över korset står bokstäverna I N R I. Vid båda sidorna om mittpartiet står två skulpterade änglabilder. Den ena bär i händerna en stång med en svamp och en hovtång. Den andra bär en lans och en hammare. Altaruppsatsen kröns av Karl XII:s namnchiffer och en kunglig krona och på vardera sida står en putti med en kvist i ena handen. Mittpartiet omges av sniderier med växtornament och blommor. Färgerna är i blått, marmoreringar i rött och grått, guld och grönt.

ALTARRING - Altarringen är upphöjd ett steg från korgolvet. Bred sockel av trä, täckmålad i brun kulör. Knäfall med gult tyg. Smala balusterdockor, laserade i grönblå kulör. Överliggare av trä, laserad i brun kulör samt med gult tyg. Den är ej öppningsbar. Man går in bakifrån. Längst bak avslutas altarringen med två pelare, marmorerade i grågrön kulör.

PREDIKSTOL - Tillkom samtidigt med altaruppsatsen och dateras till omkring 1700. Även den är utförd av Gustaf Kihlman. Den har fyra olika fält på korgen och bilderna utgörs av de fyra evangelisterna, Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Bilderna som är skulpturer, står i rundbågiga fält och vid deras fötter synd deras attribut. Mellan fälten finns skulpterade bladornament med blommor och frukter. Den övre delen smyckas av skulpterade änglaansikten. Predikstolstaket, baldakinen, är även den rikt skulpterad med bl a änglaansikten och blad- och blomsterornament. På dess undersida ser man en förgylld sol och en duva som symboliserar den Helige ande. På predikstolen finns ett timglas, ej av den vanliga typen, fastsatt i en utsträckt skulpterad hand. Stommen i predikstolen är daterad till 1500-talet. Färgerna är i samma som på altaruppsatsen. En trappa med barriär leder upp till predikstolen. Barriären har profilerade lister som är marmorerade i rött och grått. Ramverket är målat i blå kulör. Vid dess början finns en rödmarmorerad pelare av trä. Trappan är av trä, täckmålad i brun kulör och insidan av predikstolen är täckmålad i grå kulör.

BÄNKINREDNING - Kyrkbänkarna står i öppna kvarter utan dörrar och på gavlarna finns målningar från 1777 utförda av Henrik Wibeck. Bänkfronten är indelad i fyra spegelfyllnader, som är marmorerade i röd-rosa kulör samt grått. Ramen är en kvartstavslist i grå kulör. Ramverket är täckmålat i mörkröd kulör. Överliggaren är täckmålad i grön-brun kulör. Enkel golvlist, brun kulör. Gavlarna har en sockel av trä, täckmålad i brun kulör. Sedan finns en spegel med målningar föreställande olika växter, blad i grå kulör. Bakgrunden är laserad i rosa-röd kulör. Kvartstavslist på långsidorna, täckmålad i grå kulör. Varje bänkgavel är markerad med ett nummer. Insidan av fronten har en snedställd psalmbokshylla, laserad i ljus grön gul kulör. Likaså är fotbrädan. Förövrigt är insidan laserad i en rödorange kulör. En sittdyna av tyg i rödorange kulör finns. Hängkrokar, svarta. Den norra och södra sidan, mot väggarna är sluten. Sammanlagt finns 24 bänkar i kyrkan. Bänkarna i söder är kortare än de i norr. KORBÄNKAR - I koret finns även en äldre kyrkbänk som står i söder. Gavlarna är smyckade med 1700-talsmålningar lika de på de övriga bänkgavlarna samt har ett snidat överstycke i trä med en tandsnittslist.

ORGEL - Orgeln byggdes av Bröderna Johansson, Tostareds kyrkorgelfabrik, 1955. Orgelfasaden är bevarad från den förra orgeln som byggdes 1889. Den nuvarande orgeln är en av få med pipor och trä av massivt mahogny. Fasaden har ett klassicistiskt formspråk med rundbågeformade öppningar vid piphusen. Den är ganska enkel med rundbågeformade gavlar. Färgerna är i rosa och guld. Sidostyckena är enkla målade i grå grön kulör. Bakstycket är täckt med en pärlspåntspanel samt har hängkrokar.

LÄKTARE - Läktaren bärs upp av 10 kolonner med avfasade kanter. De är marmorerade i rött och grått. De längst i väster har en stödbjälke. Läktarens undersida är en träpanel, täckmålad i grå kulör med moderna fyrkantiga glaslampor. Läktargolvet utgörs av ett trägolv. Lagt i N-S riktning. Lackat och troligen av gran. Ett trappsteg finns som skapar två etapper. LÄKTARBARRIÄREN - Läktaren har ett skulpterat och målat räcke som är indelat i 12 rundbågeformade tavlor med Jesus i mitten och hans lärjungar på hans sidor. Över varje rundbåge står deras namn skrivna. Bågarna omges av ornerade träsniderier, täckmålade i röd kulör. Mellan varje tavla finns ornerade pilastrar med avsmalnande nederdel. Överst finns ett räcke med svarvade balusterdockor, täckmålade i blå kulör samt en överliggare med träornamentik i rött och gult.

SPECIFIKA INVENTARIER

ALTARTAVLA - Se altaruppsats.

DOPFUNT - Dopfunten är av grönsten, gjord vid Funtaliden i Fagered omkring 1200. Den har en slät cuppa, eller skål och en fyrsidig fotplatta. Fotplattan är ornerad med zigzagmönster.

NUMMERTAVLA - 1 st på södra väggen i koret. Av trä med enkel förgylld ram samt rosa list. Vitmålad bottentavla, svarta siffror. Nederst är den dekorerad och överst pryds den av en lyra samt bladverk